Göra idag?

För två veckor sen tänkte jag att jag aldrig ville åka hem härifrån. Jag ville inte att sommaren skulle ta slut. Jag ville att det skulle vara så här härligt jämt. Att jag skulle vakna varje morgon, titta ut genom fönstret och se en klarblå himmel, löven i min gamla björk som darrade lite, hoppa (!) i shortsen och tassa ut för att fixa frukost.

Efter två dagar med mulen himmel och ganska många regnskurar ligger jag kvar länge i sängen. Masar mej upp och äter frukost i köket. Undrar vad jag ska göra hela långa dan. Slänger iväg en tanke till min gata i stan och vad jag skulle kunna göra där. Tänk vad det kan ändra sig fort.

Det känns som att det mesta är fixat här nu. Rummet som jag tänkt måla i flera år är vitt och fint och precis som jag hade tänkt mig. Jag har rensat och rensat på hyllor och väggar och det ser rent och snyggt ut. Igår skulle jag absolut ha in en gammal trälåda som står i förrådet. Det är text på den och i alla inredningstidningar har dom en sån där låda med hortensior i. Jag försökte verkligen få in den nånstans men tji. I trappen var stegen för smala och i rummet finns det inga ytor kvar. Köket är knökfullt. Den fick tyvärr åka ut igen.

Minns när jag var liten. Då bodde vi på nedervåningen under vintern. Jag sov i kökssoffan. Men när våren kom kunde vi även bo på övervåningen. Och då fick jag ett eget rum. Ett litet rum med snedtak och ett litet fönster där man kunde titta rakt ner på gårn och se ifall det kom nån. Varje år grep jag mig an mitt rum med inlevelse och frenesi. Jag flyttade om och stökade. Minst en gång i veckan. Efter varje omflyttning rusade jag ner till mina något uttråkade och luttrade föräldrar och sa: ”Kom och titta, jag har möblerat om. Och det blev så himla fiiint!” Min pappa brukade säga: ”Har du flyttat trälåda nu igen?” Han hade alldeles rätt, det var den och byrån som jag flyttade på.

Den här manin om att göra om sitter i efter 60 år. Jag tittar ständigt efter hur jag ska kunna ändra på nåt. Numera finns det inte mycket att ta på. Det mesta står där det måste få stå och där det har sin plats. Men tanken lever och det är väl tur det.

Så nu gäller frågan. Vad ska jag göra? Ja idag blir det en utflykt till Hammarstrand. Jag kommer se till att den tar lång tid. Fika, gå in på skoaffärn, apoteket och ICA. Sakta sakta ska jag vandra. Och sen kanske det har torkat upp lite så vi kan titta om nån svamp tittat fram. Hoppas hoppas! Så det blir nog en bra dag det här med.

Publicerat av

barbro

En kommentar till “Göra idag?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *