För tidig förejulförberedelse

En resa till Stockholm och barn och barnbarn föranleder nu mina förtidiga advents-mys-förberedelser. Jag gör allting klart så att jag bara kan trycka på knappen när jag kommer hem på måndag kväll.

Det är ”same procedure as last year” och många år före det. Gardinerna är 16 år och dom ska strykas och hängas och rynkas och ”tas i” precis som alltid. Ljusstakarna är även dom gamla och ska putsas lite och förstås kollas så att alla ljus brinner. I år hade vi tur… alla lyste. Den andre personen i hushållet har hittat till Clas Ohlsson och inhandlat en timer (äntligen!) som gör att man kan trycka på EN knapp och så tänds resp släcks bägge stakarna samtidigt.

I fredags var jag på min nya favvo-affär Expo. Himmel och plättar va mycket jul jag kunde köpa där.  T ex fatet och ljuset här ovanför… fint va!

Medan jag går här och hasar på, tempot är inte särskilt högt, tänker jag på andra adventar. Då man med andan i halsen skyndat och ilat och stressat med stakar, gardiner, julklappar, bak, julfika på jobbet och julfest på skolan mm mm. Nu är allt så lugnt och fridfullt! Jag har knappt styrfart. Och så tänker jag förstås på mina döttrar och alla andra mammor som är mitt i livet och som just nu har det väldigt stressigt.  Men så tänker jag ett tag till och kommer fram till att dom är unga och att dom klarar det dom också, liksom jag gjorde då det begav sig.

Igår skulle jag baka bullar med saffran i. Har för länge sen övergett lussebullar. Dom ser ut som plufsiga torra grisar när jag bakar dom. Jag lägger helt enkelt lite saffran i bulldegen, har mandelmassa istället för kanel och ibland vaniljkräm emellan. Jästen som jag hade i kylskåpet gick ut den 20:e. ”Kan väl inte spela nån roll med 3 dagar?” tänkte den slarviga, hafsiga och hopplösa bagerskan… Resultatet? Ja inte jäste dom som dom skulle fast dom stod och myste på spisen där värmen från ugnen (som jag satte på alldeles för tidigt) skulle göra att dom skulle puttra iväg och bli höga och fina… Men dom blev väl ändå rätt OK, ialla fall igår när dom var nybakade. Nästa vecka startar jag det stora Kakbaket och då ska jag vara noggrann och exakt.

I Stockholm väntar födelsedagsfirande, bullbak enligt beställning, transport till och deltagande på barnens olika aktiviteter, tillagning av favoriträtterna köttbullar och fisk (fast inte samtidigt) samt förhoppningsvis ett och annat kortspel! Det lär bli en intressant, rolig och framför allt busy vecka.

Det kan jag behöva… Ha det så härligt i snögloppet och halkan!

 

Publicerat av

2 reaktioner till “För tidig förejulförberedelse”

  1. Jag förstår inte hur man hann men man var ung förstår. Jag bakar inte lussekatter. Gjorde det i ungdomen när jag var sambo med en som du väl känner Jimten. Han påstod att jag bakade lussekatter som man kunde slå ijäl hästar med så då förstår du. Det finns ju folk som inte gör annat än bakar och kan det mycket bättre. Jag har inhandlat både rån och rullrån och andra svåra kakor på julmarknader och behöver inte bry mig i det längre. Inte ens ett pepparkakshus tänker jag göra. Man blir lat också när man inte behöver göra mer än vad man vill. Ha det bra och du vet att jag är glad för regn bara jag slipper snö

  2. Din krönika är som en kopia av mitt liv…
    Går omkring och pyntar och donar i slow motion. Ska ner en vecka till barn och barnbarn i Norrköping och då blir det full fart.
    Trevlig advent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *