Då tänker jag på mamma

När jag står här och kluddar med min vita färgburk så tänker jag på mamma. Hon är alltid mer närvarande här på landet. Under åren har jag träffat på alster från hennes målarliv också. Det fanns stolar, träbyttor, träburkar mm. Nästan alla var i samma konstiga gröna färg.

Jag tänker att hon inte hade så bra förspänt som jag. Som kan åka iväg och köpa färgburkar i alla regnbågens färger om jag så vill. Hon kom väl över en burk och sen målade hon upp all den färgen. Hon kanske också, liksom jag, tyckte det var jätteroligt att måla.

Jag tänker på att hon liksom jag var väldigt road av att skriva. Jag har massor av underbara brev sen mina år i Göteborg. Men annars så skrev hon där det fanns plats. Hon hade inte ens en skrivbok eller ett collegieblock. Hon skrev mellan raderna i Kökskalendern, hon skrev på baksidan av papper, hon skrev på insidor och utsidor.

Jag tänker att jag kan få skriva var jag vill, jag kan t o m få skriva så att andra vilt främmande människor kan läsa det jag hittat på. Hon hade inga läsare men skrev ändå, hela tiden. Hennes stora idol var Moa Martinsson. Jag visste ingenting om Moa, tyckte bara att hon såg väldigt underlig ut eftersom hon hade hel-lugg vilket ingen kvinna som jag sett hade. Ibland när vi barn var stimmiga så sa mamma: ”Om ni inte lugnar ner er så klipper jag hel-lugg, som Moa Martinsson”.

Och jag tänker att om mamma hade varit här nu, så hade hon suttit på en stol och ibland så hade hon sagt. ”Det blir nog bra när det blir klart!” Just nu ser det väldigt fläckigt och ojämnt ut. Och va mycket det blev att måla. Det är många sidor på en dörrkarm…. Pust… Men ljust blir det. Och när jag för femtielfte gången sprätter iväg en liten färgdroppe på golvet (det går jättefort, en liten vickning med handen och plötsligt ligger den där) sänder jag både en och två tacksamhetens tankar till den som uppfann vattenlöslig färg. Disktrasan går varm…

Och jag tänker precis som mamma: ”Det blir säkert bra när det blir klart!”

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *