Julen är här, del 1

I helgen kom stockholmdottern och barnbarnen och hunden på besök. Det blev julpyssel en hel dag och på kvällen var det Lilla Julafton tillsammans med andra dottern med familj. Det var gott med lite lax och skinka och sill och köttbullar. Stockholmarna åkte tillbaka igår men lämnade hunden som ska vara hos oss i 4 veckor medan familjen roar sig i Thailand. Så nu är det andra bullar som gäller, promenader dagarna i ända. Jag tar inte ens av mig långkalsongerna på dan, det blir så många byten annars. Men det är härligt också, man får mycket frisk luft och mycket motion. Och han är så snäll och gullig och sällskaplig.

Och i morgon är det Lucia.. Minns att när minsta dottern skulle lussa var hon oftast sjuk på Lucia. Jag tvingade på henne linne och rött band. Hon var arg och sjuk, vägrade låta mej borsta håret, gjorde väl ont i hårbotten. Kronan klämdes fast på ett vinterflygigt hår, luggen hängde ner,. Linnet passade aldrig, för långt, för kort, fel.  Hon hade en alldeles särskild strålglans i ögonen – feberglans. Men iväg skulle hon, tyckte jag… ”Det blir jätteroligt för dej att gå med i tåget, gumman”.

Hemma skulle alla tre barnen lussa för pappa. Han skulle ligga där i sängen och verka förvånad och överraskad och jätteglad. Det blev ett stort luciauppbåd som skulle sjunga för en person, jag hann väl aldrig lägga mej ner eftersom jag skulle se till att dom var tända och klara. Var det verkligen kul för någon?

Tänker på hur mycket man gjort ”bara för att”. Var det nån som tyckte att det var roligt. Alla måsten.

Fast det är ju roligt också. Att stoppa nejlikor i apelsiner och kanske kanske förnimma en juldoft. Och att tända ljus här och där och i parti och minut gå och släcka dom ett efter ett om jag lämnar rummet. Och att känna doften av pepparkakor. Och att sitta framför en kopp rykande glögg. Julen är på ingång!

 

Publicerat av

barbro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *