Simsalabim så blev det ett storköp

På stan i lördags upptäckte jag att det inte var nån kö på Phone House. Passade på att fråga en sak om min mobil. Fick till svar att det nog var dags att byta. Den andre personen i hushållet hickade till när jag slog till med: ”Jamen då gör vi det, vi köper två nya telefoner!” Försäljaren, som för övrigt är från Hammarn och är väldigt trevlig, blev lika förvånad han. Jag såg väl inte precis ut som en som fattar snabba beslut om tekniska innovationer.

Nåja, han ville ändå testa lite säljargument och berättade att den var så bra eftersom man kunde ha den under vattnet…. ta kort under vattnet också. Himla bra upplysning för mej som på sin höjd doppar mig i två sekunder på grunt vatten och då knappast har mobilen med ut.

Sen fanns det förstås en rad andra tekniska finesser. Jag avbröt honom och sa att det enda jag var intresserad av var att den var av senaste modell. Skulle inte falla mej in och köpa nåt som är för gammalt innan man knappt lärt sig den.

Flytta över från gamla telefonen? Nej men det är så himla lätt. Det fixar ni själva… OK! Vi betalade en mindre förmögenhet och gick hem med två kartonger innehållande den nyaste modellen av Iphone.

Sen var det bara att sätta igång. Nu skulle gamla telefonen tanka över sitt innehåll till Itunes…??? Och sen skulle man byta SIM-kort och sen skulle man skicka tillbaka det som funnits i gamla telefonen, men numera befann sig i datorn, till den nya?? Jag började med att förbinda telefon och dator med en sladd. Men sen? Jomen det kanske räckte så, för nu plötsligt visade displayen att det blev mer och mer som var laddat.

Just då ringde yngsta dottern från tunnelbanan. Jag berättade vad jag gjorde och hon sa helt panikslagen:
– Men kan du det?
– Jadå sa jag, jag håller på och tankar över innehållet nu till nåt som heter Itunes. Känner du till det?
– Såklart jag gör. Hur tankar du över det?
– Jag har satt i sladden
– Jamen du har väl tagit upp nåt program på Itunes?
– Njae
– Du måste ju leta upp ett program som heter Säkerhetskopiering. Nu håller du bara på att ladda mobilen.
Här följde en oändlig ström av information som kastades från min gata i stan till en tunnelbanetunnel. Stundtals var tonen både hög och ohjärtlig. Ibland blev hon faktiskt riktigt irriterad över min brist på insikt. Tror jag det! Som tur var för henne bröts förbindelsen och då hade jag precis kommit till rätt ställe på Itunes. Och längst upp stod det ”Barbros Iphone”. Visst är det fantastiskt! Nu var det bara att säkerhetskopiera så det stod härliga till.

Sen byta SIM-kort och se, då fanns allt i den nya på en gång. Dumheterna om att man skulle hämta nåt från datorn verkade vara helt överflödigt. Det blev så bra, alla apparna och mapparna och telefonnumren följde med. Och jag var så himla glad. Tills hon ringde igen och frågade om jag hade tankat tillbaks allting
– Behövdes inte, allt är på plats.
– Jag sa ju att du skulle följa alla anvisningar.
– Det kom inga anvisningar om att jag skulle sätta igång med sladden igen.
– Klart det gjorde.
Jag kände att jag var ute på svag is och försökte styra över samtalet från mitt tekniska obefinnande och göra alla på bättre humör genom att undra vilket väder det var i Stockholm.

Och faktiskt, jag har en ny fin telefon och allt, som jag kan se, fungerar. Jag  kanske går in till mobilmannen nån dag och kollar nån liten säkerhetsdetalj, som t ex om jag ska spara i Molnet eller på Itunes. Då lär även han bli förvånad över min terminologi. Jag behöver ju inte säga att jag inte gjort som man skulle.

Här skulle jag ha lagt till en fin bild på min telefon, men det får jag inte till. Nåt konstigt lösenord för utgående mejl som jag inte kan komma ihåg. Därför blir det en bild på min fantastiska fönsterskrapa. För den har jag använt idag. Jag har putsat ”alla” på insidan…. Tjoflöjt!

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *