Många studier finns det …

Det finns så många studier, över vissa resultat kan man undra och ibland funderar jag verkligen över hur dom kom på att dom skulle kolla på just det eller det.

Nu läste jag på morgonen en artikel där man forskat kring träning och äldre. Det visar sig då att DANS är överlägset annan motion som t ex styrketräning på gym. Det är ju typiskt, jag lägger ner massor med tid (OK… jag har tid) och pengar (OK … smakar det så kostar det) med att hissa upp armarna i nån apparat, att stoppa ner benen i en avlång press och föra dom upp och ner, att spänna och dra ihop axlarna….

När jag istället kunnat gå på dans som är så himla roligt. Ett svindlande ögonblick tänkte jag säga upp gymkortet och ägna mig åt foxtrot eller en stilla bugg. Men så kom jag på …. var ska jag utöva denna så givande övning? Såklart kan man gå på Zumba- eller Buggkurs men jag tänkte mer på ”min” dans, när jag var ung och gick på Tengens och Furan och dansade så svetten lackade och håret hängde i testar.  Såklart var det bra motion! Men om jag skulle gå på allmän dans idag tvivlar jag på att jag skulle lyckas pressa fram en enda svettdroppe och håret skulle förmodligen ligga exakt som det gjorde i badrumsspegeln innan. För man kan väl inte dansa ensam på vanlig dans väl? På disko får man ju dansa själv har jag hört, men förmodligen skulle jag inte klara pressen att ens lösa in mej på en dylik inrättning. Dom köar tydligen för att komma in också, det verkar alldeles för farligt och jobbigt.

Man kan läsa mycket. Idag såg jag också att det fanns en artikel, som jag tyvärr inte kan läsa eftersom jag inte betalar för den extravagansen. Men rubriken var i alla fall ovanlig och lite befriande. Det stod ”Därför går du INTE ner i vikt”, lite tvärtom. Den hade jag kunnat läsa, men egentligen misstänker jag att dom kommer med samma gamla floskler. ”Ät mindre och motionera mer…” Det vet jag ju.

Något som jag däremot tagit fasta på är en studie som tydligen visar att man, för att hålla igång hjärncellerna och motverka att dom inte dör en efter en, så är det kanske bra med korsord och suduko, men allra bäst är det att vara social; att känna sig behövd, att ha ett socialt närverk….. Det är något som förhindrar celldöd i hjärnan.

Det var väl det jag trodde. Det är fantastiskt att jag sitter i telefon flera timmar om dagen, att jag pratar med alla som jag möter som har en hund, att jag är med i alla föreningar och sammanslutningar som vill ha mej… Så det så!

Publicerat av

barbro

2 reaktioner till “Många studier finns det …”

  1. ja men då så. Du kommer att vara ung länge men inte skulle det skada med lite mer dans. Det är lite kymigt när man är mitt emellan, inte nog gammal för prodans och för gammal för vanlig dans. Fy sjutton skitålder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *