Julen är snart här…

Och ute är det så vitt och rimfrostigt och härligt…

Tack för alla hejarop i anledning av mitt kakbak. Det blev ungefär som vanligt, dvs från början ställer jag oss alltid frågan om vi ska göra små eller stora kakor. Inbillar mej hur det ser ut på faten om alla är som små munsbitar eller som såna som man får ta flera tuggor av. Jag vill alltid att dom ska bli små och vackra. Det blir dom inte.

En ny sort, där man skulle ha mandelmassa i mitten, blev så tunga så man måste förmodligen använda en stödhand för att få dom till munnen. Mastiga men goda. En annan blev spröd och fin, faktiskt så spröd att jag inte tror den håller ända in i mål = munnen. Formarna som jag alltid gör efter farmors gamla recept, hade helt plötsligt blivit bakade enligt ett annat. Inte lika men förhoppningsvis lika gott och faktiskt så lossnade dom väldigt lätt från formarna, vilket inte alltid är fallet.

Nåja, det blev så bra så. Och likt alla andra producenter vill jag såklart ha avsättning för mina produkter. Har därför bjudit in några grannar på kaffekalas idag. Jag ällllskar att ha kalas, och helst ska det vara väldigt mycket folk och det ska vara varmt och trångt och mysigt. Det blir i alla fall trångt trots att det inte är väldigt mycket folk, men nog för att vi fått låna in två stolar från de medverkande.

Från min barndoms jular minns jag inte så många kalas.  Men i trettondags-helgen bjöd faster Hanna in till julfest. Något som man såg fram emot hela julen. Nu känns det som att det var sjukt mycket människor där men man kan ju minnas fel. Det var nog kaffe, kakor och godis som hon bjöd på. Och så var det lekar. Sitta på rad och skicka iväg en apelsin från haka till haka, Bro Bro Breja, Långdans. Ingenstans var det så roligt kalas. Och hela tiden hörde man faster klappa i händerna och ropa: ”Men fy gröön så lyckat!” Hon gillade absolut kalas, det är henne jag ärvt.

Undrar om jag ska köra apelsinleken idag? Det skulle se ut det. Bro Bro Breja känns väl till att ta i? … ”ingen slipper här fram förrän han säger sin kärastes namn… det var ju det man väntade på… att man skulle få höra nåt nytt braskande avslöjande. Så lär det knappast bli här idag.

Nej, nu får jag lugna ner mej, lägga upp kakorna på fina fat och sätta mej och vänta på att det ska bli en jättttterolig eftermiddag. Julen är snart här!

 

Publicerat av

barbro

En kommentar till “Julen är snart här…”

  1. Ja det var mycket mer kalas förr och mycket mer kakor också Det var lottp
    öppningar och kortspel och kura skymning. Jag hade också mycket fester förut, det var fångarna i skogen och barnteater och sparktävlingar och tomteletning. Att man orkade. Nu är det just ingenting och inte en kaka har jag bakat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *