Hälsoenkät

Hörde för ett tag sen att många landsting väljer att hälsoundersöka sina invånare vid jämnt fyllda år – 40, 50, 60 osv. Vårt har inga planer på detta utan har istället valt att söka samarbete med Norge ?? och tills denna komplicerade arbetsform är genomförd har dom hittat på ett fiffigt sätt för medborgarna att själva hälsotesta sig. Genom en enkät.

När jag själv kollade mitt blodtryck härom veckan (varje gång funderar jag på om jag verkligen gör rätt??) satt där en TV-skärm där jag kunde kolla min egen hälsa. Det gick bra ganska länge

Jag röker inte, har aldrig gjort. Jag fattar att det är bra för mitt resultat.

Äter jag nyttigt, äter jag grönsaker varje dag? Här svarade jag tveklöst ja fast det ju inte stämmer. Ibland blir jag så less på dom där tomatskivorna och det lilla salladsbladet, för att inte tala om gurkan som bara känns som vatten. Lite olivolja kan inte förändra detta till nån höjdare direkt. Rotsaker försöker jag med ibland, men när jag ska riva blomkålen så ser hela köket ut som resterna från en strimlad makuleringsapparat. Inget blir direkt gott och ibland hoppar jag över helt. Sätter i mej stuvade makaroner och korv och det ena med det andra utan att tänka på hur onyttigt det förmodligen är. Faktum är att jag uppvisar oroväckande dålig kunskap om kostlära. Jag fattar inte hur kolhydrater hänger ihop med förbränning och jag kan inte förstå att det kan vara fel att äta många frukter per dag. Det tror jag är toppen.  Och jag älllskar potatis. Min påstådda mängd grönsaker per dag är Lögn nr 1 alltså.

Motion. Ja men det gör jag, men kanske inte varje dag och kanske inte så långt. Dom tar då till också, man har väl annat att göra! Lögn nr 2.

Alkohol, här börjar det bli riktigt illa. Hur många glas i veckan? Törs man säga det efter den här varma sommaren då ett svalkande glas rosévin har känts lika naturligt som lite vatten? Här blir det så svårt att räkna så då får man höfta. Där kom 3:an.

MEN – belöningen kom som ett brev på skärmen. Jag låg i mitten och det fanns inte minsta anledning för mej att bli undersökt i första taget.

FAST – om det skulle vara så att jag gick omkring med en molande värk i mage eller huvud eller att jag var orolig varför jag är så trött eller varför jag blir yr när jag reser mej, så har jag svårt att tänka mej att tanken på mitt enkätresultat skulle göra mej lugn. Jag skulle förmodligen inte direkt koppla mina symtom till att jag hittade på när jag gick för lite, eller åt fel. Jag skulle direkt ringa Hälsocentralen.

Och nu så här på fredagsförmiddan, planerar jag en attack mot stadens inner-kärna, kanske glida in och käka lite lunch (fast då tar jag mycket grönsaker …. det finns så många sorter där) och sen hasar jag uppför hem till min lilla gata i stan där jag kan ägna mig åt diverse ansträngande sysselsättningar som att lösa korsord, sippa på ett glas vin och invänta helgens fröjder.

Önskar eder alla en Fröjdefull Helg!

 

Publicerat av

En kommentar till “Hälsoenkät”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *