Böcker om lycka

Jag har många hobbisar och fritidssysslor som engagerar mej, men framför allt ser dom till att jag inte behöver göra nåt vettigt. Att läsa är en av dom. Jag läser mycket och kan konstatera att det finns trender i författarskapen.

I fjol fick man tips från både en och två att om man drabbats av hjärtesorg så skulle man uppsöka en vindpinad hed på irländska höglandet. Man kunde vandra omkring med kastvindar som svepte runt det långa håret (ungefär som igår när jag var på match och det blåste som ….). Rätt som det var när man började bli trött och frusen kom där en ganska sjavig och orakad man som även han led av kärleksbekymmer och plötsligt satt de båda där i hennes dragiga lilla stuga och eldade tjärved.

Nu har jag noterat att det är en trädgård man ska ta sig an om man är ledsen. Flera böcker jag läst i sommar går ut på att en kvinna (det är alltid kvinnor som är ”ledsnast”) som åker nånstans dit hon aldrig varit och när bussen stannar och hon sitter och fikar så får hon se en skylt där dom söker folk till närmaste trädgårds-trädgård. Hon kan inte ett jota om växtskötsel, men va f-n, hon hakar på och plötsligt visar det sig att hon har gröna fingrar och att hon är en fena på att få allt hon tar i att grönska. Kan bara konstatera att om det vore jag som skulle försöka bli glad på det sättet, så skulle det sluta i katastrof. Växterna skulle se ut som slokande missfoster, chefen skulle våndas dageligen och natteligen för att bestämma hur han skulle framföra budskapet att ”detta nog inte är rätta platsen för dej”.

Eller också är det ett fik ute på vischan som är till salu. ”Varför inte”, tänker hon och slår till. Avloppsledningen är trasig, elen svajig, det kommer inga mjölleveranser eftersom den förra ägaren aldrig betalade. Men vojne, vojne, hon pinnar på och plötsligt kommer en och annan kund och beundrar hennes limpor. Den som levererar mjölet visar sig vara en frånskild man i sina bästa år och  förutom att köra mjöl är han duktig på att laga och fixa och han känner mycket folk. Rätt som det är sitter det fikare på alla stolar och hon får ta sig en funderare om hon inte ska börja med catering också. Jag tror det är väldigt svårt att få ett fik på landsbygden att blomstra, i alla fall om man ska ha öppet mer än under sommaren.

Men det är roligt att läsa om dom, och det är ju också meningen. I morgon är det fredag och då kan man väl inte vara ledsen, i alla fall inte om man är jag, som ska till Stockholm och gå på teater. Ha så kul ni med!

Publicerat av

En kommentar till “Böcker om lycka”

  1. Jag läser också många böcker och en del blir det bra på slutet och det gillar jag liksom när filmer blir sådana. Ha nu så kul i Stockholm. Jag för min del ska försöka rensa upp efter stormen som härjade igår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *