Olympiska spel .. nya försök!

Jag jobbade i sparbankshuset vid Stortorget. Kl 1300 skulle vi få resultatet från omröstningen om vem som skulle få arrangera Vinter-OS år 1994.  Jag hängde utanför fönstret och höll krampaktigt i en lååång tygremsa, i alla fönster längs raden på tredje våningen stod en banktjänsteman och höll i sin bit. Vi hade tränat på att just när dom ropade… ”and the Winner is Ostersund” … så skulle vi släppa taget och ner på husfasaden skulle segla en text på vit botten. Förmodligen stod det ”OS i Östersund 1994”. Jag såg den aldrig själv nämligen, och faktiskt var det ingen annan som såg den heller. För när den knastrande inspelningen direkt från omröstningen hördes så sa dom ”and the Winner is … Lillehammer” Och jag blev så paff så jag höll på att släppa taget direkt.

Förvåning, besvikelse, ilska och allt möjligt annat drabbade alla när- och onärvarande som absolut hade trott att vi skulle ro hem spelen. Jag hade fantiserat om hur våran invigning skulle bli, fast jag hade ju lite svårt att räkna ut var vi skulle hålla till med hela alltet. Jag tänkte på invigningen i Ryssland när publiken på given signal höll i små näsdukar (typ) och föreställde en panda och några hade fått en näsduk som bildade en tår i pandans ögon. Tänk om man fått vara den tåren …

Ackja, det var bara att bryta ihop och gå vidare. Till ett annat år. Östersund var på hugget igen och jag hade lyckats nosa upp att det skulle spelas in en film som visade hur fantastiskt det skulle bli för alla världens atleter att vistas hos oss. Det var samling på ÖSK och jag skulle såklart dit och bidra. Eftersom jag var ute i god tid bestämde jag mej för att åka till Växtvaruhuset och köpa nåt (?) och sen var det bara att susa iväg längs Rådhusgatan… då plötsligt stannade bilen … utanför Konsum. Den var död helt enkelt. Eftersom min man var i bilbranschen hörde det inte till vanligheterna att vi förfogade över bilar som stannade. Men vad var detta? … Och såklart var det hans fel. Det här var innan mobiltelefonernas tid. Nu var det bråttom! Jag rusade in på Konsum och röt till en förbipasserande personal att jag var tvungen att låna en telefon o m e d e l b a r t….. eftersom jag skulle vara med och ordna så att Östersund fick ett olympiskt spel. Jag tyckte det kändes som att hela affären frös till och blev varse allvaret (så minns jag det i alla fall). Jag lotsades in på kontoret och ringde den skyldige. Som kom med en annan bil till mej och en bensindunk till sej själv.

Jag hann fram. Jag fick en fyrkantig blå platta som skulle hållas ovanför huvudet och sen skulle alla vi blå forma en ring, som gick in i en annan ring … ja ni fattar! Helikoptern cirkulerade ovanför oss och vi kände oss så nöjda och involverade och stolta. Det gick inte den gången heller!

Och nu pratar dom om OS i Sverige igen… Vi får väl se!

Besökte för övrigt Lantstället igår och bestämde mej för att alla dom här löven kommer att blåsa iväg till grannen nu i höst så att det är grönt och fint när jag anländer till våren.

 

 

 

 

Publicerat av

barbro

En kommentar till “Olympiska spel .. nya försök!”

  1. Jag var också med och höll i en röd platta. Glömmer aldrig besvikelsen när Lillehammer fick spelen.
    Ha en bra dag❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *