Glad Advent!

Jag köper aldrig veckotidningar. Ibland kan jag stå där och tumma på nån men det stupar oftast på att jag inte behöver fler pajrecept eller tips på hur hallonsylt ska kokas. Eller också tycker jag dom är för dyra… Man kan ju få en pocketbok för samma pris! Ibland är jag faktiskt småsnål, eller konstigt snål skulle man kanske säga. Jag tvekar på en tidning som kostar 59 kronor men kan gladeligt i nästa stund köpa mej en jumper för över 1 000 kr. Mina ekonomiska kalkyler visar ibland prov på enormt märkliga resonemang.

Men till jul köper jag i alla fall en tidning ”Lantliv”. En fantastisk tidning som visar hur julen ska se ut på höjden och bredden och längden och tvären. Såklart är alla bilder tagna från gamla hus i Dalarna eller ett växthus med immiga rutor eller en gammal vedspis i ett torp nånstans. Sånt skapar julstämning.

Under temat ”Skapa, baka och pynta” kan man hitta de mest fantastiska tilltag. Man kan lägga hyacinter i botten på en glasburk med bara lite vatten längst ner, då växer den och fyller hela burken. Glasburkar är bra, där kan man lägga lite av varje; mossa, vita tjocka ljus eller kvistar av olika slag.

Varför använda julklappspapper när man kan slå in sina paket med ett vackert linnetyg?? Om man inte har några stuvar liggande ?? så kan man köpa en tygbit, och utanpå paketet kan man göra en fin krans av lingonris. (Kan bara se hur det paketet ser ut sen det färdats ett tag och landat under en gran som dignar av paket…). Man kan torka apelsiner och hänga som en girland. Och röda pappersservetter – släng dig i väggen. Nej ta och riv sönder ett linnetyg (linne verkar poppis … har jag nåt överhuvud taget i linne hemma?) och gör stora härliga fransiga servetter, forma en stor knut och lägg i lite granris… Det får bli nåt lakan som stryker med i jul.

Skogen ska in. Den skapar julstämning. Fast där är jag lite med. Jag har lummer i taket. Och … ”Sticka värmande vantar” … jojo, man är inte helt ute.

Jag läser och bläddrar och tänker och suckar. Och inser motvilligt att jag inte bor i ett dragigt och omålat hus på landet, eller en gammal herrgård i Dalarna utan i en helt vanlig lägenhet med i det här sammanhanget otroligt lite fria ytor att ställa julsaker på.

Så jag sticker väl till Maxi och köper mej två hyacinter …. som vanligt!

GLAD ADVENT PÅ ER!

 

Publicerat av

En kommentar till “Glad Advent!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *