Per Nirsa i ensamt majestät

Härom dan skulle jag försöka ta en bild på mannen som synes gå på vattnet i Storövsjön. Jag stod, som synes ganska långt ifrån, och försökte få in honom mitt i prick. Men det var jättesvårt, han vred och skruvade på sej hela tiden så det här blir vad jag fick till.

Kanske ville han inte fotas. Eller också kanske han fortfarande inte mår så bra. Här kommer en sann historia från en liten by i östra Jämtland:

1839 bodde Bonden Pehr, Hustrun Märta-Kajsa och nio barn på en stor fin gård mitt i byn. Märta-Kajsa blev plötsligt blixtförälskad i Drängen. Ja så pass förälskad så att hon funderade på att göra sig av med sin man. (Antar att skilsmäss inte var nåt alternativ vid denna tid). Tillsammans med Drängen planerade hon att maken skulle skjutas när han var ute på sjön och fiskade. Den illvilliga hustrun hade sytt fast ett rött hjärta på hans väst så att han skulle synas på långt håll för skytten. Men drängen/skytten bangade, han klarade inte av att skjuta sin husbonde.

Nya djärva mordförslag dök upp och till sist bad man den spritglade grannen Per-Nirsa om hjälp. Man konspirerade och kom fram till att Per-Nirsa skulle lura med sig Bonden på jakt i skogen och väl där skulle Per-Nirsa skjuta honom. Han skulle bli rikligt belönad med både pengar, hö och sprit.

Projektet genomfördes och Per-Nirsa kom tillbaka och berättade för alla att han tappat bort Bonden på skogen. Tiden gick och när han inte dök upp eller hittades spekulerades det förstås vilt hur en person kunde försvinna så plötsligt. Misstankar mot Märta-Kajsa och drängen fanns också.

Flera år senare när byssborna var ute med korna uppe i skogen, hittades Bondens snusdosa… efter upptäckten började man leta i närheten och där hittades hans kvarlevor. Märta-Kajsa, Drängen och Per-Nirsa åtalades och blev alla dömda till långa fängelsestraff.

Så det är väl inte konstigt att han vrider sig hela tiden han Per-Nirsa… han kanske ångrar sig!

Idag är det måndag…. yippie!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *