Mossig var ordet sa Bill

Jag börjar bli en dålig kopia av mej själv. Nu går jag här igen och hänger med huvudet över mina även i år förmodat uteblivna prunkande odlingar. Jag tittar på trädgårdsprogrammen och spottar och svär ”det kan han säga som bor på Österlen”, ”det är ju typiskt att dom filmar nån som är sååå duktig”. Ja vem annars skulle dom filma? Skulle vilja se om filmteamet dyker upp här på min lilla skogstomt och frenetiskt börjar leta nåt att visa. Kanske skulle bli roligt ändå. Om det blir ännu tråkigare nån dag kanske jag skickar in ett programförslag. Verkar som att tv-redaktionerna är i starkt behov av nåt som dom kan visa och som inte kostar så mycket. Repriser är väl rätt billiga va?

Men så mitt när jag gick där och muttrade så kom jag på en sak som jag verkligen lyckas med. Och då blev jag glad igen… så fort gick det! Jag har nämligen lyckats jättebra med att odla mossa. Den sprider sig, den är så grön och fin och frodig. Och den känner inga begränsningar, nu hade den letat sig in bland jordgubbarna också. Alltså kom jag fram till att jag borde satsa på mosstillverkning.

Minns ”förr” då det fanns mossuppköpare som åkte runt och samlade in mossa i stora lådor. Den skulle väl vara till adventsljusstakar antar jag. Nu finns det väl inga såna längre. MSB har väl varnat för brandrisken och vi tycker väl att det är mycket tjusigare med nåt i mässing och guld med ljus som aldrig brinner ner och lyser lika starkt hela julen. Tiden är alltså troligen förbi då jag hade kunnat skövla hela tomten och tjänat pengar.

I alla fall så var det så att i fjol fick vi fiber indraget och då hade vi hit en grävare som gjorde väg för den lilla kabeln som skulle in i mitt hus. Han gjorde en väldigt bred väg, tror jag det med den där stora maskinen!. Och han hittade massor med stenar, stora stenar. Så då stod vi här med gräsmattan full av bumlingar. Då kom jag på den lysande idén att jag kunde göra en stenmur på sidan av tomten. En sån har jag alltid drömt om, men vojne vojne innan man samlat ihop en sån. Alltså, grabben var så duktig, han la upp stenarna så dom bildade en fin mur på några meter.

Nu År Två så tycker jag den ser lite naken ut. Inte så där mysig och skogig och trevlig. Det är ju finare med lite mossa på. Alltså begav jag mig ut i skogen och krafsade till stora sjok med mossa som jag bar på mina långa armar och placerade på muren. Nu blir det spännande att se ifall dom fastnar. Men jag är optimistisk, om dom inte gör det så hämtar jag nya. Finns massor i skogen. Och nu kan jag tänka mej att byssborna (bägge 2) går runt här i skogen och konstaterar att vi haft björnbesök ”Man ser ju tydligt att han rivit mossa!” Det vore ju kul om man kunde bidra till en skröna.

Så nu går jag och blänger mot stenarna och väser att dom ska ta emot inplantatet. Rabatterna behöver jag inte oroa mej över just nu, det växer nästan ingenting än…. Återkommer i frågan … stackars er!

Publicerat av

6 reaktioner till “Mossig var ordet sa Bill”

 1. Ett litet råd. Pensla stenarna med filmjölk så kommer mossan att växa fast så fint. Jag har till och med en drake som är klädd med mossa och den har fastnat och ser riktigt härlig ut

  1. Men tack för tipset… det ska jag absolut göra. Dom är så fina nu och jag går
   varje dag och kollar om mossan verkar trivas.. Idag regnar det så nu går jag
   inte ut på ett tag. Ha det!

 2. hej Barbro, men snälla du stenar som är så vackra i sig, int ska du väl dölja bumlingarna me mossa? Det kan ju rent av va meditativt att sitta/stå & titta på en sten…., provat d? Om inte så rekommenderar jag det starkt. Tror det är nån religion, buddismen som förespråkar den metoden. Beträffande
  odling, testat krukodling? Lätt att flytta på ifall d kommer frostnätter du vet….hälsn din syssling i södra mellansverige

  1. Hej Karin…. Jag tycker också att stenar är fina. Men inte dom här.
   Dom är alldeles ljusgrå och har ingen karaktär eller färg. Nu har jag
   fått flera tips hur jag ska få mossan att fästa så jag kör nog på …. SEN
   sätter jag mej och glor på dom.

 3. Om du vill ”klistra” fast mossan lite bättre sådan du använda miljösnällt kaseinlim (kasein är ett mjölkprotein). Ta filmjölk med låg fetthalt och häll i kaffefilter så en del vätska droppar ur. Den lite klibbiga massan i kaffefiltret kan klibba på stenar och trycka fast mossan ien dag då det inte regnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *