Uppryckning sker…

Ibland tänker jag på mamma. Och på hur rätt hon hade i många ting. Och jag hade så gärna velat tala om det för henne. För just då kändes alla hennes kommentarer och svar helt omöjliga att ta till sej.

”Åldern tar ut sin rätt” sa hon ofta. Och vi barn försäkrade att man är inte äldre än man gör sig, och det är bara att pinna på, man behöver ju inte bli gammal i förtid. Du måste röra dej mer mamma, sa vi. Du måste gå lite varje dag, annars får du ju svårt att stå på benen. ”Det skulle vara väldigt intressant att se hur mycket du rör dig när du är 80”, blev svaret. Nu är jag ju inte åttio riktigt än men jag förstår hennes tanke.

Nog är det så att åldern redan har tagit ut sej i mej. Jag har blivit latare? bekvämare? tröttare? Ja inte vet jag, men det är väldigt mycket ”manana” över mej. Eller kanske kan jag beskrivas som tjuren Ferdinand som gärna sitter och glor nånstans utan att få något som helst vettigt gjort. Varje dag ställer jag mej frågan ”Va, är klockan redan tre? Och jag har inte hunnit nånting ????

Men bäst när jag sitter där och glor på broa så tänker jag på vad jag eeeegentligen borde göra? Inte mycket visar det sig. Jag påtar omkring på min skogstomt som är full av uppförs- och nerförsbackar i den tänkta gräsmattan. Jag tar en pensel och bättrar på där det är som värst. Matlagningen klarar jag med glans till två personer, inget att hetsa upp sej för. Varje dag tar jag en tur på landsvägen men inte är det med stavar och inte är det med nån större intensitet. Jag går omkring och driver, kanske plockar jag lite blommor längs vägkanten och jag blir absolut inte svettig… gu va onödigt.

Och dagarna dom går och går. Och när jag sitter där och glor så kommer jag på att det är så här jag ska ha det nuförtiden. Jag ska ha det lugnt och skönt och jag ska vara glad att jag kan göra nånting alls. Jag ska njuta av sommaren, av fågelsången, av att det kommer upp nåt grönt i min pallkrage. Jag lovar … det är i år det händer… jag har redan plockat in lite sallad och några rädisor.

Och plötsligt ringer ena dottern och vill komma hit på midsommarafton… Nu jädrar i min låda. Nu blir det till att öka takten. Jag läser recept (fast jag vet ju att jag i slutändan gör samma gamla sill), skriver listor och planerar och sjunger och trallar. Och nu är jag i full fart, nu är det drag under galoscherna. Och så tänker jag att jag nog inte är så gammal egentligen, min kapacitet är bara till större delen outnyttjad och jag har blivit seg av allt gloende.

Yippie! I morgon kommer dom. Och jag har stekt köttbullar och gjort sill och planerat middan och bakat och ….Kanske måste jag träna en sväng på dragspelet, påttifall nån helst plötsligt vill att jag ska spela Små Grodorna (inte troligt… just det kanske jag hoppar över!).  Herregud va roligt det ska bli! Ha så kul ni också…GLAD MIDSOMMAR!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *