Tänkte nästan det …

Jag nästan anade och misstänkte det. Att det inte var så bedrövligt som det har låtit. I forskningsrapport efter och analys före så har det framgått att allting går utför när man blir äldre. Och i vissa fall är man tyvärr böjd att hålla med.

Men nu gott folk har Georgestown University konstaterat att många funktioner faktiskt blir bättre vid stigande ålder. Det är främst kopplat till hur kunskap och erfarenhet används för att lösa problem och visar sig vid bl a beslutsfattande och självkontroll.

Och det håller jag helt med på. Idag när jag gjorde ett strövtåg i hembygden för att leta svamp så förstod jag snabbt att vi var lite tidigt ute. Vi hittade några, men dom var små. Ute blåste höstvind och jag fattade direkt beslut om att vi skulle vända hem och in och börja elda direkt. Inget velande där.

Upp till ca 78 års ålder har vi bättre möjligheter till att koncentrera oss på det viktigaste i en situation, utan att bli distraherade. Tror jag det, det finns inget som kan distrahera. När jag i min nästan ensamhet bestämmer mej för att lägga mej och läsa klart boken, så är det sällan nån som försöker hindra mej eller ens komma med ett argument som säger att det inte är nån bra idé. Ingen distraktion att skåda.

Självkontrollen kanske det däremot är lite si och så med. Här brakar jag sta och säger det jag tänker och det jag inte borde och ibland blir jag riktigt irriterad på nån telefonservice som varken förstår vad jag frågar om eller vilket mitt problem är. Då har det understundom hänt att jag inte kan behärska mej. Tycker att jag liksom med ålderns rätt ändå ska få säga vad jag tycker.

Men rent allmänt, alla forskningsrapporter förutan, så kan jag tycka att det är rätt härligt att vara i min ålder ändå. Som när jag går där på skogsstigen och svänger med min svampkorg. Jag har rätt kläder och fryser inte. Det blåser en del men det är härliga vindar mot min kind. Och när jag ledsnar och går hem så kan jag elda och sätta mej och lösa korsord eller dra en patiens. Tänker att – va bra jag har det!.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *