Nu har jag roligt…

Fy faderuttan vad det är roligt att ha bråttom. Och bara för det så överdriver jag förstås. Men om man har god  fantasi och är svag för överdrifter så kan jag faktiskt säga att jag har jätteroligt=jättebråttom just nu.

Fast just nu sitter jag förstås och bläddrar i gamla jultidningar. Jag har köpt tidningen Lantliv varenda jul i flera år och det är så mysigt att spana på alla mysiga julidyller och inredningsdetaljer.

Fotona tas alltid i gamla trähus som ser ut som min barndoms lador. Utanför är det förstås lagom mycket snö. Inga stora snödrivor som man svettas bara man tänker på att skotta, nej bara så pass att man ska känna knastret under fötterna. Perfekt vinter med andra ord.

Och på bron står en kvinna i hemstickad kofta, med grova skor och tjocksockar på fötterna och en vacker sjal om axlarna, Hennes äppelröda kinder antyder att hon just kommit hem från en tur i skogen där hon plockat sig en gran och en massa andra saker att jula till det med.

Inne är det varmt och skönt. Det brinner alltid en brasa nånstans, helst i en kakelugn. Grankvistarna står som spön i backen och i fönstret ser man att julkärvarna är fulla av rödbröstade domherrar som bara mumsar och myser.

Det ligger härliga ullplädar över alla stolar. Stolarna står helst placerade intill en kakelugn. Flera mysiga böcker ligger på ett litet bord intill. Här ska läsas. Middagsbordet är så där gammalt och rustikt och som gjort för att ha grankvistar som duk. ”Och uti fönstren hänga julgranssaker”…. Och inte bara där, över borden, på spiselhällen, på hyllor och skänkar och bänkar. Hur kan dom få till nån julmat med alla dom där sakerna framme? Det finns inte en yta som inte är julig och röd och mysig.

Och dukningarna och festerna och förberedelserna. Det är spetsar och handbroderade servietter och handskrivna etiketter och krusade sidenband och snören. Det ser alltid ut att vara väldigt många gäster som kommer. Då blir jag riktigt avis, jag skulle vilja ha fest varendaste dag om jag bara såg till dukningen.

Det finns kakrecept också. Och allt är så vackert och allt ligger i fina burkar och det är röda band och snören överallt. Jag lägger mina kakor i några gamla plastburkar från Tupperware och dom är ju väldigt praktiska men inte vill man ta kort på dom och lägga upp som särskilt Jul-Granna.

Nu tror jag bestämt att jag ska ta mej lite glögg, och då, bäst som jag sitter där, så kan jag riktigt känna Julen i näsan. Den luktar. Ha så härligt ni också!

  1. Plötsligt hör jag en röst inom mej som säger till på skarpen: ”Men människa, häv dig upp ur stolen, sluta drick och ta och städa köksskåpen…. OK… det blir ju också väldigt roligt för jag gillar som bekant att ”bråtta” till det… DS

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *