Tacka Dahlin och Vågström

Mika Vågström gjorde sin bästa match hittills i ÖB.

Ibland krävs det individuella insatser av rang för att bärga en seger.

Som för ÖB mot Uppsala.

Utan de tunga bidragen från Stina Dahlin och Mika Vågström skulle det ha blivit bortaseger. 29 respektive 20 poäng banade väg för en hemmatriumf.

ÖB ledde många gånger och också med stora siffror, men tappade greppet. Till slut tvingades man gräva djupt för att vinna.

Orsaken?

Utan en stabil och bollsäker PG blev det nervöst. Mycket slarv. Mycket osäkerhet. Orytmiskt. När det första passet gick fel eller fastnade skapade det följdverkningar i hela laget.

Tappad ledning i tredje perioden. Problem att ta sig ur Uppsalas helplanspress och plötsligt var ledningen i princip borta.

Inte förrän i slutminuterna gick det att andas ut.

Några ord också om den comebackande Frida Joelsson: vilken glädje det är att se henne tillbaka i laget. Hennes blotta närvaro gör faktiskt skillnad.

Hon behöver inte spruta i massor av poäng utan hennes betydelse finns på andra områden.

Bara det här att ha en riktig forward att lyfta in bollen till ger hela laget en bättre balans.

Tajming och känsla i löpningar, dribblingar och skott är fortfarande inte där, men det kommer. Det viktigaste är att hon är med igen och tycker det är roligt.

Moa Edström.

Smilla Vågström.

Joelsson tillbaka i ÖB

Glädjande återkomst av en ÖB-profil.

Frida Joelsson är tillbaka i ÖB.

Den 25-åriga forwarden gör comeback i dag mot Uppsala i nya Sporthallen.

– Vi är väldigt tacksamma att hon har tagit ett beslut att återvända till oss. Hon ger oss storlek, mognad och dessutom är hon en så jättefin tjej att ha i laget. Vi är jätteglada, säger Elena Popkey till Basketbloggen.

ÖB-coachen är också klart tillfreds med förberedelserna inför Uppsalamatchen.

– Det ska bli jättekul. Vi har haft väldigt bra träningar och jag hoppas att tjejerna får skörda resultat av deras hårda jobb.

Tuff kväll i ”Peking”

RT Guinn…

och Justin Gordon var två utropstecken i Jämtland. Liksom Jordan Semple.

Jämtland hade läge att ta sin sjätte seger i årets SBL – hade till exempel 70-71 med sju minuter kvar – men så blev det icke.

Norrköping spelade med självförtroende och framförallt med en tuffhet i försvar som fällde avgörandet.

80-94 går inte att förklara bort.

Dolphins var bra i kväll. Man har hittat sin identitet. Ett uppoffrande försvar och rörelse och attackvilja framåt. Man hade dessutom en bredd i offensiven som Jämtland saknade. 28-6 i poäng från bänken till exempel.

Jämtland var ett steg efter, hade behövt ett mer uppluckrande guardspel, lite mer bolltempo och mer lagspel. Rytmen saknades.

Norrköpings plan var att pressa Thomas Massamba, Marshall Nelson och Max Tandberg Vall och därigenom stora Jämtlands anfallsuppbyggnad. Helt enkelt bromsa upp ”älgarna”.

Den matchplanen lyckades förträffligt.

Jämtlandstrion fick slita hårt för att hitta rätt i sitt spel. Konsekvensen blev ett orytmiskt och stundtals stillastående lagspel. Sällan några enkla poäng.

Mikko Riipinen vann coachmatchen mot Torbjörn Gehrke och det smärtar förstås.

Marshall Nelson, då?

Vi väntar med en bedömning där. Hans 16 minuter innehöll vissa bra saker, andra mindre bra. Men tänk på att han egentligen bara gjort en träning. Sedan fick han kramp i vaderna.

Hur ska man då kunna prestera på topp?

I en sån ansvarsfull roll, dessutom. Nelson kommer att vara bra mycket vassare redan på tisdag mot Borås.

Tufft kväll även för en 120-faldig landslagsman.

Thomas Massamba, då?

Han hade sin jobbigaste kväll sedan han blev en ”älg”. Både han och Nelson är säkert grymt frustrerade just nu. Många missar, många moment som de lär veva fram och tillbaka i natt.

Vi måste dock ha förståelse också för TM. Han kommer in i ett lag som vill spela basket i ”omkörningsfilen”. Rusa fram. Passa snabbt och komma till snabba avslut.

Det är INTE den basket som Massamba är van vid. Gehrkes spel hela hösten har byggt på en speedig guard a la Davon Bell. Nu är han borta och nu måste man vänta in att Massamba lär sig detta spelsätt. Eller åtminstone blir så pass trygg att han förstår hur Jämtland vill spela.

Självklart behöver han tid på sig för att bli varm i kläderna. Så många turnovers som han haft på de två senaste matcherna har han väl knappt haft på tio matcher i rad förut i karriären.

Nelson och Massamba kommer helt klart att växa i spelstyrka. Både individuellt och tillsammans. Bloggen tror att vi får se en kvalitetshöjning redan mot Borås.

Sedan blir det förstås en avvägning för Torbjörn Gehrke hur snabbt som Massamba lär sig denna fartbasket. Kanske tvingas Gehrke hitta en kompromiss för att allt ska fungera så att alla parter blir nöjda.

Borås på tisdag: Kanske har då Mr Gehrke en ny spelare i laget. Håll utkik på våra sajter och på denna bloggportal – det är vårt budskap till alla basketälskare.

Till sist: Bloggen har talat med vissa arga och besvikna Jämtlandssupportrar under kvällen. Det är logiskt att känna så. Den här insatsen var långt under godkänd nivå.

Vi ser dock nyktert på matchen.

Förutsättningarna inför kvällens drabbning var de sämsta i år för Jämtland. Skadan på Puidet och problemen som Marshall Nelson har haft i veckan (kramp i vaderna) innebar att Gehrke inte ens hade tio man på onsdagens och torsdagens träningar.

Det var så illa att Wiktor Buszka tvingades hoppa in och vara med för att laget skulle kunna spela fem mot fem.

Att i det läget möta ett av ligans bästa lag just nu, med två ledande guards som är nya i gruppen och som inte är vana vid detta snabba spel, det är inte lätt.

Det bör med andra ord bara kunna bli bättre.

19:04: Norrköping-Jämtland

Marshall Nelson väntas göra debut i kväll.

Äntligen match igen.

Äntligen en chans att sudda bort hemskheterna i Luleå.

Äntligen en chans att få prata om speltermer, trepoängsprocent och individuella prestationer istället för att grotta ned sig i skador.

Jämtland åker till Stadium Arena med tio man. Ingen Jaan Puidet, som tyvärr är skadad igen och borta typ en månad.

Däremot bör Marshall Nelson vara med och förhoppningsvis kan han med sin vissa bössa och explosiva fart över golvet kompensera för avsaknaden av Puidets energi och försvarsspel.

Torbjörn Gehrke trycker på att hans lag behöver matcha Norrköpings aggressivitet, intensitet och vilja. Så är det. Hemmalaget spelar med ”tryck” och fart och pressar verkligen fram sitt yttersta över hela banan.

Jämtland har dock lite mer rutin på banan (och på bänken) och lite mer storlek. Kan det få betydelse för utgången?

Cinac hemåt och Raadik till Norge

Dino Cinac har lämnat Ryssland och återvänt till Kroatien.

Två före detta Jämtlandsspelare har hittat nya klubbar.

Dino Cinac har lämnat ryska Vostok och flyttat hem till sitt kära Kroatien. Ny klubb är Bosko, där den 31-årige forwarden svarade för en bra debutmatch mot Pula. 17 poäng på 20 minuter.

I Vostok – i ryska andraligan – blev det bara en match för Cinac.

Toomas Raadik har mindre än två veckor efter sitt avsked hos Jämtland gjort klart med ny klubb. Han har plockats upp av norska Bärum och förre Jämtlandscoachen Mathias Eckhoff.

Den store estländaren gjorde som Dino Cinac – startade med en övertygande debutmatch. 22 poäng och 6 returer mot Kongsberg och bäst i laget. Bärum är trea i ligan just nu med 10-4 i matchkvot.

Norge och Osloklubben Bärum är nästa adress för Toomas Raadik.

”Man börjar bli luttrad”

Jaan Puidet tvingas till en ny vila.

En elak isfläck i centrala Östersund.

Mer behövdes inte för att Jämtland Basket skulle råka ut för en ny skada.

Jaan Puidet var den drabbade – efter tisdagens kvällsträning. Estländaren föll och skadade ena handen. Efter läkarbesök konstaterades en fraktur på en knoge.

Nu blir det vila i minst tre veckor – såvida inte det krävs operation. Tungt besked förstås i ett läge då Puidet var på väg tillbaka från tidigare skada.

Ordförande Erik Westin är inte den ende som suckar just nu.

– Man börjar bli luttrad. Men det är sånt som händer. Jag kan bara säga att det skulle vara roligt att spela med h-e-l-a laget någon gång, konstaterar Westin som tänker på skadade trion Tavrion Dawson, Gustav Hansson och Jaan Puidet.

Det är tre spelare som var tänkta att ingå i den första 7-mannaroteringen. Nu är de alla indisponibla. De ersätts av Justin Gordon, Max Tandberg Vall och Marshall Nelson.

Ersättarna är kapabla på alla sätt. Inte minst offensivt. Det Jämtland möjligen förlorar är den defensiva styrkan samt djupet i laget.

Nu gäller det, precis som Torbjörn Gehrke säger i en intervju med Sporten, att se framåt. Knyta näven och undvika att gnälla. Det sistnämnda är alltid det sämsta alternativet att välja.

Visst, roteringen blir lite kortare, men med lite flyt och rätt matchning tror vi att Torbjörn Gehrke kan klara sig igenom de kommande matcherna.

Sedan kan vi ju hoppas att Jämtland, där i början av januari, kan få tillbaka åtminstone Puidet och Hansson. Då ökar marginalerna och Gehrke får då den bredd i laget han just nu saknar.

Samtidigt vore det förstås inte alls dumt om vädret kunde vända och vi fick vinter. Det skulle innebära färre isfläckar och mindre risk för basketspelare att ramla…

Intressant, minst sagt

Marshall Nelsons första träningspass var riktigt bra.

Det är inte ofta som Bloggen får såna härliga vibrationer som vi fick i dag.

Anledningen: Marshall Nelsons första träning.

Jämtland Baskets senaste nyförvärv såg mycket bra ut. Så explosiv och spänstig och framförallt med ett skott som var precis så fint och säkert som vi sett på film.

Läs mer på våra sajter under onsdagen.

Bell, Nelson och Dawson

USA nästa.

Efter förra veckans minst sagt händelserika dagar hos Jämtland fortsätter det att dugga på med aktiviteter.

Den här veckan…

… åker Davon Bell hem till USA.

… landar nyförvärvet Marshall Nelson på svensk och jämtländsk mark.

… går Jaan Puidet över till full träning. Han tejpar båda sina händer för att stabilisera och skydda tummarna från nya skador.

… är Tavrion Dawson tillbaka på allvar i Jämtland.

… går Gehrke och kompani igång med matcher igen. Norrköping på fredag.

Davon Bell övernattar i Stockholm och fortsätter via London till USA och hemstaden North Carolina. Bloggen träffade honom under måndagens Jämtlandsträning, där han sa hej då till sina lagkompisar.

Läs gärna reportaget på våra sajter.

Marshall Nelson hade en extremt lång flygresa bakom sig när han till slut tog mark på Åre Östersund flygplats. Räkna med många timmars sömn de första dagarna. Förhoppningsvis är han med lite lätt på tisdagens träning.

Tavrion Dawson har alltså lämnat USA och värmen i Kalifornien. Hans mål är att tillbringa både vintern och våren i Jämtland. Det betyder i så fall att han kommer att kunna bli så pass återställd att det blir spel i Gehrkes lag.

Vi som såg Dawson spela i augusti och september hoppas innerligt på det. Den här killen är nämligen något alldeles extra. En talang utöver det vanliga, med spänst, skott, attackförmåga och den där naturliga känslan att komma till avslut. Det som gör att han kan slänga upp 20 poäng utan att man tänker på det.

Tavrion Dawson kom in i Sporthallen på kryckor i går, men är redan igång med sin rehab. Nu väntar fem-sex veckor av stegrad träning där vi i slutet av december eller i början av januari kommer att få en indikation på om det är möjligt att han kan komma tillbaka i närtid.

Håll utkik på våra sajter även när det gäller Dawson. Ett reportage kommer att publiceras inom kort.

På måndagens träning saknades Wiktor Buszka. Han hade fastnat på en flygplats under sin resa hem från Polen. Buszka och alltså även Marshall Nelson bör dock vara på plats när Jämtland kör sitt tisdagspass vid 16.30-tiden.

Missade måndagsträningen på grund av flygstrul.

Årsbästa av Lundqvist

17+4 i senaste omgången.

Olle Lundqvist slog till med årsbästa i senaste omgången av LEB Gold.

17 poäng i förlustmatchen mot Breogan är den klart bästa siffran hittills för den unge jämten. Faktiskt också lite av hans genombrott i spansk basket.

Lundqvist startade som vanligt från bänken och bokfördes för 20 minuters spel. Han var aktiv framåt och attackerade friskt, vilket gjorde att han drog fouls. Det gav totalt 13 straffkast (10/13).

Med sina 17 poäng var han lagets bäste målgörare.

Real Canoe är kvar på näst sista plats i ligan, nu med 2-9 i matchkvot.

Segrar i Stockholmsserien

ÖB:s H17 och H15 vann totalt tre matcher i Stockholmsserien.

ÖB:s H17 och H15 vann tre av fem matcher i helgens sammandrag i Stockholmsserien.

Coacherna Jens Andersson samt Jonny Ibrahimson och Hans Vågström kunde ta bussen/tåget hem till Jämtland med goda känslor.

Allra bäst gick det för H15 som vann båda sina matcher; 62-50 mot AIK och 86-59 mot Fryshuset. Laget är trea i serien (nivå 1B) med matchkvoten 5-3.

H17 spelar i nivå 2 och är åtta av 15 lag med tre segrar och sex förluster. I helgen blev det vinst mot Tyresö med 61-58 och förlust mot Kungsholmen (50-54) och mot Haga Haninge (51-83).

Båda lagen har totalt fem matcher kvar innan jul- och nyårsuppehållet. De spelas 14-15 december.

ÖB D16 spelade också i Stockholmsserien i helgen. Där gick det sämre. Tre raka förluster vilket gör att Ingemar Nords lag är sist i den tio lag stora serien. Vi ska dock veta att konkurrensen är tuff eftersom ÖB spelar i den högsta serien, nivå 1A.

Helgens resultat: AIK 55-72, Spånga 65-67 och Alvik 55-72.

Nya vinstchanser kommer helgen 14-15 december, då laget avslutar höstsäsongen med tre matcher.