Första perioden…

RT Guinn sköt fina 5/9 från distans och hade 19 poäng totalt.

Det är inte lätt att hämta sig från en 16-33-chock i första perioden av en basketmatch.

Jämtland gjorde ändå ett tappert försök och man var faktiskt bara fyra poäng ifrån Luleå vid två tillfällen (42-46 och 49-53).

Den här dagen fanns dock inte rätt mängd bensin i tanken eller den skärpa som hade behövts för att fullborda en vändning.

Luleå var lite snabbare, hade mer fokus och aggressivitet. Det banade väg för seger i både returkampen (41-38) och totalt.

86-73 till Luleå och precis som Jämtland var värdig vinnare senast (92-80) var Öqvists lag rättmätig vinnare denna kväll.

Här är i korthet det positiva och negativa från matchen:

Positivt 1: Jämtlands gensvar till förskräckliga 16-33 i den första perioden. Chuks lag vann mittenronderna med 39-27. Det är tecken på moral, motståndskraft och pannben.

Positivt 2: RT Guinn. Jämtlands lagkapten gjorde sin bästa match i år. 19 poäng varav 5/9 på treorna. RT är riktigt formstark just nu. Här är poängsiffrorna från senaste fem matcherna: 14, 16, 10, 14, 19. Glöm snacket att den legendariske svensk-amerikanen är slut. Här finns fortfarande mycket bensin kvar i tanken.

Positivt 3: Anes Zekovic. Jämtlands BKV-spelare har lämnat den anonyma tillvaron bakom sig. Nu spelar han basket ”på riktigt”. Med ett intensivt och följsamt försvar och ett aggressivt anfallsspel där han tar för sig med tuffa attacker och skytte.

Negativt 1: Den första perioden, förstås. Onödigt att vara så släpphänt.

Negativt 2: Cyril Langevine hade en jobbig kväll. Han kom fel i tajmingen, hade svårt att hitta rytmen med bollen och stannade på ordinära 7 poäng.

När detta skrivs (cirka 21.30) sitter Jämtland i bussen, på väg hemåt. Man ”landar” i Östersund tidigt på onsdagen och kommer sedan att pusta ut under resten av dagen. Rehab och ingen basketträning alls står på schemat.

Först på torsdagen blir det basketträning igen. Då ska Aleksa Solevic ytterligare fasas in i laget.

Allt för att ligans assistkung ska vara redo att leda sitt nya lag på fredag och på söndag mot Fryshuset.

18:04: Luleå-Jämtland

Jämtland inleder mars månad med en långresa – och en stentuff uppgift mot Luleå. FOTO: JÄMTLAND BASKET/PER DANIELSSON

Den första veckan i mars och den första av tre (!) matcher på sex dagar.

Luleå i kväll.

Sedan Fryshuset i en hemma-dubbel, fredag och söndag.

Det blir inte mycket tid för träning utan mest en lång resa (iväg i går – hem i morgon), vila, rehab och förberedelser.

Kvällens match blir högintressant – på alla sätt. Ett nykomponerat Luleå har tappat en landslagsman i Denzel Andersson, men förstärkt med två spännande importer.

Tristin Walley gjorde en jättefin debut mot Södertälje och verkar vara en sån där rörlig power forward med multikompetens.

Tope Arikawe är nog mer av en atletisk centertyp. Senast i Helsingborgsklubben Team 4Q. Frågan är dock om han är spelklar till mötet med Jämtland.

Även utan Arikawe känns Luleå plötsligt som ett klart bättre lag. Med Walley får man en starkare närvaro i tresekunders och en bättre balans.

Apropå ”bättre balans”. Det är något som Adnan Chuk har sökt under hela säsongen. Då tänker vi på guardsidan och jakten på en äkta PG.

Nu är han äntligen på plats – Aleksa Solevic. Han finns med på resan till Luleå, även om han är spelklar först på fredag. Adnan Chuk vill dock ”fasa in” honom i laget redan nu och då finns det inget bättre sätt än en lång bussresa med övernattning.

På gårdagens webbintervju på Jämtlands FB-sida, pratar Chuk indirekt om skadeläget. Några spelare dras tydligen med skavanker och ska testa sig på uppvärmningen.

En av dessa lär vara Pierre Hampton. Hans knäskada från förra veckan är dock så pass mycket bättre att han har följt med på resan och är aktuell för spel.

Förhoppningsvis har alla småskadade jämtar ett gott läkkött och kan komma till spel.

Oavsett hur detta utvecklar sig kommer det nog att krävas en extremt stark prestation för att rubba ett nytänt Luleå.

Fokus kommer att ligga på ett intensivt och uthålligt försvar samt returkriget.

Lite av det som Bosniens landslag byggde sin EM-framgång på.

Låt oss hoppas att Adnan Chuk lyckas föra över delar av den bosniska krigarviljan och den mentala ”närvaron” på sina jämtländska ”älgar”.

Då kanske…

Smakstart för Gehrke

Äntligen återstart av ligan och äntligen en islossning för Torbjörn Gehrke och hans Racing Luxemburg.

Efter över fem (!) månaders uppehåll är Total League igång igen i Luxemburg.

Det blev direkt en smakstart för Torbjörn Gehrke och hans Racing. Seger borta mot Contern med 90-72.

Dessutom storspelade hans senaste nyförvärv, amerikanen Tommy Rutherford. Hans 15 poäng och hela 21 returer banade väg för segern.

Det här var också den första matchen som Gehrke hade tillgång till två importer. Racing började säsongen med endast en utländsk spelare (Jordan Giles), men när resultaten svajade insåg klubbledningen att man behövde fylla på med ytterligare en.

Nu har man gjort det och det innebär att Racing blir att räkna med.

Segern betyder att Gehrkes lag är nia med 2-4 i matchkvot. Strax ovanför, på sjunde plats, parkerar Musel Pikés, där John Dieckelman återfinns som coach.

Ett gott dagsverke

Anes Zekovic…
… och Daniel Johansson hade bäst plus/minus-statistik.

Jämtland Basket gjorde vad som förväntades mot Fryshuset.

Man ryckte loss direkt och kontrollerade sedan matchen in i mål.

101-73 skrevs segersiffrorna till efter mycket fina 27-7 i den första perioden.

Som väntat kom ”Älgarna” till spel utan Pierre Hampton som får försöka rehabilitera sitt knä tills på måndag, då laget åker till Luleå.

I Hamptons frånvaro fick Hampus Ramstedt 18 minuter. Han gensvarade med 8 poäng, 10 returer och 3 assists.

Allra bäst var Anes Zekovic och Daniel Johansson, med 29 respektive 34 i plus/minus-statistiken. Zekovic hade fina 21 poäng, 6 returer och 6 assists på sina 31 minuter. Dessutom ingen turnover.

Glädjande var också Jämtlands distansskytte. Hela 53 procent efter 16/30 – årsbästa. Zekovic sköt 6/9, ett snyggt personbästa i Jämtlandströjan.

Johan Petersens fyra effektiva minuter var bland det roligaste i andra halvlek. FOTO: JÄMTLAND BASKET

Adnan Chuk roterade på alla tio spelare och gick inte speciellt hårt på Tavrion Dawson och Cyril Langevine. Viktor Stepanovski lirade 18 minuter medan Johan Petersen fick göra sina första 4 minuter för i år. Extra roligt också att han kryddade det med 5 poäng efter 1/1 på både tvåor och treor.

Egne produkten Johan Petersen gladde med hundraprocentigt skytte.

Fryshuset – som saknade forwarden Elias Desport – hade sitt bästa kort i unge talangen Barra Njie. Han sköt i 19 poäng, hade 8 returer och 7 assists.

Jämtland stannar kvar i Stockholm över natten och flyger hem i morgon. Den resan gör också Aleksa Solevic som därmed på allvar kan börja installera sig i sin nya hemstad.

Maximal otur för Gehrke

Korsbandet igen. FOTO: LT SÖDERTÄLJE

Oliver Gehrke är knäskadad på nytt.

Återigen är det korsbandet som har gått av. Olyckan inträffade på träning med Umeå i söndags och nu väntar operation och en ny och lång rehabilitering.

Så här säger han i ett pressmeddelande:

– Det är sjukt surt. Jag har varit arg, tom, ledsen, frustrerad. Att ha sån otur två år i rad känns fortfarande overkligt.

Gehrke är dock redo att köra igenom processen på nytt.

– Jag är redo att göra vad som än krävs för att komma tillbaka starkare än någonsin.

Basketfeber önskar Oliver all framgång i världen. Förhoppningsvis är han tillbaka i mitten av nästa säsong. Då får vi tro att hans otur är slut och att han ges chansen att visa sin kapacitet.

Oavsett om det är utomlands eller hemma i Sverige.

19:04: Fryshuset-Jämtland

Aleksa Solevic är förstås på plats i Fryshuset i kväll, men han kommer inte att vara dressad för match. Jämtlands nyförvärv är inte spelklar än.

Då lägger vi EM-kvalet till handlingarna och siktar in oss på SBL. Två matcher i kväll och en i morgon.

Jämtland reser till Stockholm för säsongens andra möte med Fryshuset. Adnan Chuk tar med sig tio spelare och tvingas förmodligen lämna Pierre Hampton hemma i Östersund.

Den formstarke forwarden har en svullnad på ena knäet och om han inte har ett extremt gott läkkött kommer han att missa matchen.

I så fall hoppas Chuk att Hampton är tillbaka till tisdag, då Jämtland möter Luleå på bortaplan.

En spelare som definitivt missar kvällens drabbning är John Pålsson. Där är det en sträckning i ryggen som stoppar spel.

Det här öppnar upp för en kortare rotering, där det kan finnas en god chans att spelare som Viktor Stepanovski och Tim Nord får minuter.

Viktor Stepanovski kan möjligen få chansen till minuter i kväll.

Fryshuset har 1-20 i matchkvot, men har spelat jämnt i flera matcher. Kompetens finns, inte minst under korgarna, där lagets atletiska garde har imponerat.

Nu försvinner dock en av de bästa returkrigare i form av Leonard Halling-Ibo. Han har bytt till Köping, som bland annat dras eller har dragits med skadeproblem på centern Alexander Larsson.

Dessutom har Fryshuset förstås också blivit av med sin toppguard Aleksa Solevic, som valt Jämtland som ny adress. Han ersätter Tre Bussey, men alltså inte till i kväll.

Solevic blir spelklar först i slutet av nästa vecka. Debuten sker förhoppningsvis på fredag, hemma mot just Fryshuset.

Solevic – som säkert är närvarande i Fryshuset i kväll, för att bekanta sig med sitt nya lag – landar i Jämtland i morgon eftermiddag. Hans första träning blir troligen morgonpasset på måndag, innan avresan till Luleå.

Vad kan vi då förvänta oss för matchbild i kväll?

Ja, säkert ett lite ovant spelande Fryshuset, som utan Solevic och Halling-Ibo möjligen får agera lite annorlunda. Den aggressiva attityden är dock säkert kvar, med ett enkelt och rätlinjigt spel som bygger på fart, muskler och framåtanda.

Jämtland behöver göra grovjobbet och inte slarva med detaljer. Hitta sina spel och använda sin fysik.

Zach Lewis lär få gå ganska tunga minuter eftersom hans nye guardkollega Aleksa Solevic inte är spelklar än.

Vi gratulerar Sune

En mycket speciell dag väntar Sune Pettersson i dag, onsdag. Hans 80:e födelsedag. FOTO: HANS ANDERSSON/TT

Då så. Då har vi hunnit fram till 24 februari. En bemärkelsedag på alla sätt.

Inte minst för en av Jämtland Baskets mesta ”älgar”.

Sune Pettersson.

Lagets mångårige team manager fyller år i dag och det är inte bara en födelsedag i mängden.

”Kung Sune” blir hela 80 år.

Basketfeber gratulerar å det varmaste och hoppas innerligt att det blir en underbar dag för Basket-Sveriges äldste (!) team manager.

Sune Pettersson är en av Jämtland Baskets mest populära älgar.

Vi som följer basket vet hur populär som Sune Pettersson är, inte minst hos Jämtland Basket. Eller vad säger Adnan Chuk?

– Sune är MVP. I alla avseenden, förklarar lagets headcoach.

Hoppet lever – chans för USM och URM

ÖB:s sju ungdomslag kan få spela tävlingsmatcher i vår. Basketförbundet vill gärna genomföra en reducerad variant av USM och URM. FOTO: TT

Chansen finns kvar att ÖB Ungdom får spela USM och URM i vår.

Basketförbundet vill göra allt för att ungdomsspelarna i basket-Sverige ska få spela värdematcher.

Ett beslut kommer att tas inom kort, kanske nästa vecka.

ÖB U har sju anmälda lag och har också fått äran att arrangera ett sammandrag, för P16.

Samtidigt har förbundet gått ut med förfrågan där man ber att de lag som är rädda för smittspridning inkommer med eventuellt återbud.

Mats Lundqvist, sportchef i ÖB Ungdom kommenterar beslutet så här.

– Det är väl vettigt eftersom många verkligen vill spela matcher. Men personligen har jag svårt att se att de får till det. Det blir resor över hela Sverige.

Hos ÖB verkar intresset vara skyhögt att få vara med. Inga återbud har kommit in än. Kanske kommer det bli så att alla sju lag löper linan ut och genomför matcherna.

Just nu är alla ungdomslag i ÖB i full gång med sin träning. Det borgar för att de ska vara redo om det blir spel i mars.

Då kommer Solevic

Snart är Aleksa Solevic på plats i Jämtland. Då blir han en ”älg” på riktigt.

Det är bara ett fåtal dagar kvar tills dess att Aleksa Solevic är på plats i Jämtland Basket.

Klubbens senaste nyförvärv kommer att göra sitt första träningspass i slutet av denna vecka.

– Det blir troligen i morgon eller på torsdag. Eller också flyger han hem med laget på lördag, efter matchen mot Fryshuset. Just nu har han en del åtaganden att slutföra innan han kan komma upp, en basketcamp för ungdomar som han har planerat för i mars, menar ”Pecka” Johansson.

En gissning från Basketfeber är att det första träningspasset som Aleksa Solevic kommer att göra blir fredag, lördag eller söndag.

Vi ska också veta att Jämtland på torsdag åker till Stockholm för match mot Fryshuset. Det är möjligt att Solevic ser den matchen på plats och därefter reser till Jämtland.

Nyförvärvet från just Fryshuset blir en mycket intressant bekantskap i ”Älgarna”. En genuin pointguard med sina styrkor främst i spelfördelning och ledarskap.

Basketexperten på Viasat, Jonte Karlsson, säger så här om Jämtlands senaste tillskott:

– När jag sett honom spela tidigare har han ”spridit bollarna och gått mycket själv. Det ska bli kul att se vad han kan göra när någon verkligen ”håller i honom”, som Adnan.

Tajmingen är rätt: ge ”Ludde” jobbet

Så här bör Sveriges nye förbundskapten se ut – Ludwig Degernäs. FOTO: LT

Vedran Bosnic misslyckades och nu även Hugo Lopez.

Sveriges nuvarande förbundskapten har fått tre år på sig, men vi ser inga dramatiska förbättringar (om ens några).

När EM-kvalet i dag tar slut i Istanbul är det tid att utvärdera och ta ett framtidsbeslut.

Det finns två alternativ:

1. En fortsättning med Hugo Lopez.

2. Ett byte av förbundskapten och då även ett strategiskt skifte. Från en utländsk till en svensk kraft.

Den här Basketbloggen tror inte att det finns någon annan väg än alternativ 2. Inte för att Lopez saknar rätt kompetens, men för att tiden är mogen för ett nytänkande.

Lopez har haft sina tre år, där målet var EM-slutspel. Det har misslyckats. Dessutom ser vi som sagt inget spelmässigt trendbrott som påverkar helhetsbilden.

Sverige har testat fyra utländska coacher sedan 2005. Flevarakis, Dean, Bosnic och Lopez. Endast en (Dean) har lyckats gå till EM-slutspel. Det är dags att skifta fokus till en inhemsk lösning.

Sverige har på senare år fått fram flera unga coachtalanger, där speciellt en sticker ut – Ludwig Degernäs. Han har gjort sin prövotid bredvid Vedran Bosnic och nu även fått jobba som headcoach i Södertälje. Med succéartat resultat. Ludde” är mogen för nästa steg.

En förbundskapten som är svensk och som verkar i SBL behöver förstås inte vara bättre än en meriterad utländsk kraft, men det finns fördelar. Degernäs kan svensk basket som sin egen byxficka. Han har en väl utprövad filosofi som fungerar. Han är ung och hungrig, med en ambition som verkar sträcka sig längre än till att vinna SM-guld.

Varför inte en kombination av Ludwig Degernäs och Torbjörn Gehrke (kom ihåg att den senare var andrecoach när Brad Dean ledde Sverige till sitt senaste EM-slutspel).

En ung och en äldre, båda stadigt förankrade i svensk basket. Båda med den djupaste kunskapen och med det rätta drivet.