Årets roligaste match

Segern är klar och matchvinnaren Stina Dahlin, som på nytt var banans bästa spelare, gratuleras av sina lagkamrater.

ÖB bjöd på säsongens bästa insats när man betvingade obesegrade Luleå BG med 73-70.

Matchens lirare var som så många gånger förr Stina Dahlin.

20 poäng, 6 returer, 6 assists, 4 steals och 2 blockar. Dessutom endast en turnover på 25 minuter. Dahlin vilade alltså hela 15 minuter, vilket är ovanligt.

Den här gången berodde det dock på något så elementärt som foulproblem.

Norrettans kanske bästa spelare – hon är nog åtminstone topp-3 – blev till slut vattendelaren i matchen. När hon till slut kom in i spel de sista 5.27 minuterna, fick ÖB den kreativa kraft som behövdes.

22-åringen gjorde 7 poäng och hade 2 assists under slutskedet. Men hon brände ett straffkast med sex sekunder kvar som kunde ha blivit ödesdigert.

– Ja, återigen, haha! Jag hade satt alla (totalt tolv) innan, men så tänkte jag att om jag även skjuter i det här, då vinner vi, berättar hon där vi sitter på presshyllan.

Ibland ska man nog inte tänka alls. Bara agera som man brukar göra.

Luleå lyckades dock inte komma till något allvarligt skott och segern gick till ÖB.

73-70 och den nionde triumfen i serien. Den absolut skönaste och också den roligaste dammatchen som vi sett på flera år.

Vi får hoppas att det också var en symbolisk start på det nya året. Ganska mycket publik, bra stämning och en stor energifaktor i hela Bruce Arena. Flera hemmaspelare som tog ansvar och stod upp fysiskt i duellerna.

Det är så här vi vill se ÖB spela.

Samtidigt var det en härlig revansch för den sura enpoängstorsken före jul mot Blackeberg.

Ida Lundgren gjorde sin hittills bästa match i ÖB-dressen.

Två av de cirka 150 åskådarna var Moa Lundqvist och Elisha Harris, före detta spelare i ÖB. Lundqvist reser på torsdag tillbaka till USA och studierna i San Francisco medan Harris gästar Jämtland för att hälsa på sina vänner från tiden i ÖB.

Jämtland U hade Uppsala i gungning

Olle Stumer vid strafflinjen.

En suverän tredje period av Jämtland U fick serieledande Uppsala att darra i söndagens division 1-match.

Om Oskar Alm hade sänkt sin trea på buzzern skulle Jämtland U ha varit i 63-61-ledning inför den sista ronden.

Den obesegrade serieledaren tvingades till time outs och en rejäl skärpning innan segern bärgades.

I slutperioden tog Mannos Nakos och hans mer rutinerade garde över och vann till med 88-71. Bra bolldelning, rutinerat guardspel och fler öppna skott var några faktorer bakom segern.

JBU-coachen Ingemar Nord kan dock vara nöjd med den tredje periodens gruvliga revansch på den svaga första halvleken. Då vek man ned sig i det fysiska spelet och tillät sig bli stressat av Uppsalas press.

Skillnad då i rond 3 när Jämtland U agerade med tuffhet, energi och fokus – och en defensiv som var av riktigt bra klass.

John Pålsson var hårt uppvaktad. Uppsalacoachen Anders Jonsson hade förstås scoutat Jämtland U och visste att Pålsson är lagets största hot utifrån.

Seger i perioden med hela 28-12 och då var Uppsala i brygga. Flera spelare klev fram i det här skedet. Framförallt i försvar, där man effektivt stängde till.

Total sett var returkampen och tredje perioden dagens bästa grenar för Jämtland U. Individuellt blir det bra betyg till Felix Vall Tandberg och John Pålsson. 16 poäng för båda. Olle Stumer är på väg tillbaka efter influensa och blandade och gav. 11+7 och 4 assists från honom.

Dessutom en ny lärdom alltså. Att man ”ibland” inte får ha en tunn tröja under sitt matchlinne…

En lite märklig situation i första halvlek. Olle Stumer tvingas avbryta sitt straffskjutande och ta av sig innertröjan. ”Va? Jag har ju fått spela med den hela säsongen!!!” sa Jämtlandsspelaren som inte fattade något. Anton Strömberg Carlsson var dock obeveklig.

Johan Petersen i andra halvlek.

Erfarne och skicklige coachen Anders Jonsson leder sitt Uppsala mot superettan. Åtminstone är laget på väg mot det Final Four som ska avgöra vilka lag som flyttas upp.

Basketkändisar på läktaren. De lystrar bland annat till efternamnen Blomgren. Johansson, Vågström och Lilliesköld.

Ingemar Nord dirigerar sina ”juniorälgar” i en time out i tredje perioden.

Jämtlands bänk med Persson, Hamid, Lilliesköld, Blomgren, Thima-Olofsson, Alm och Nord.

Raadik med 30 poäng

Toomas Raadik, till vänster, snittar 16 poäng och 6 returer för Bärum. I veckan gjorde han säsongsbästa med 30 poäng.

Förre Jämtlandsspelaren Toomas Raadik hade en fin kväll för sitt Bärum i veckan.

Estländaren spelade hela 36 minuter och satte 30 poäng och tog 8 returer i segern mot Gimle.

Tuffare då för Adam Johansson som nådde 8 poäng på sina 24 minuter för Gimle.

Bärum, som coachas av Mathias Eckhoff, är fyra i ligan med 13-8 i matchkvot. Gimle har 8-10 och finns på femte plats.

Bilder från matchen

En sammanbiten ordförande. Erik Westin i halvtid i matchen.

Thomas Massambas form är som hela lagets; upp och ned. Den nyblivne landslagsmannen (han är reserv i EM-truppen till matcherna mot Kroatien och Turkiet) vill så mycket, men ibland blir det lite väl många forcerade attacker och skott. Vi skulle hellre vilja se lite fler bollförflyttningar och lite färre bollstudar.

Wayne Martin var länge Jämtlands stora utropstecken. 21 poäng efter 9/10 på tvåor och 3/4 från strafflinjen.

Thomas Massamba hade många härliga dueller med Elvar Fridriksson. Den här gången gick boråsaren av matchen som klar segrare.

Matchvinnare mot Norrköping, men mot Borås hamnade RT Guinn i spelskugga. 7 poäng och 3 returer på 18 minuter.

Jordan Semple hade en tung kväll.

Tillbaka på ruta 1

Jämtland behöver snacka ihop sig efter fredagens bottennapp mot Borås. Det här var inte snyggt.

Vi börjar med det roliga:

1. Jaan Puidets comeback.

BKV-spelaren var tillbaka efter ett nära tre månader långt skadeuppehåll. Hans energi och vilja var där från första stund och hans 14 poäng, 6 returer, 2 assists och 1 block på 27 minuter är helt okej efter så lång bortovaro. Med Puidet i laget får Jämtland bättre intensitet i försvar (även om det inte syntes så mycket i går), fler alternativ från bakplanen och en pådrivare. Jättebra.

2. Wayne Martin.

21 poäng och massor av kraft och högprocentigt skytte från tresekunders. Amerikanen ger laget en ny dimension med sin fysiska närvaro. Med bättre flås kommer han att bli ännu vassare.

På sina tre matcher har han 20+11, 21+8 och 21+4. Det ger honom en tredje plats i poängligan och en topp 10-plats i returligan.

3. Publiken.

1 622 åskådare är en av de högsta siffrorna i år. Snittet är 1 489 – bara Luleå har högre siffra. Jämtland fortsätter att dra näst mest publik i ligan – trots upp-och-ned-formen. Vilket intresse och vilken lojalitet hos supportrarna.

4. En vecka till nästa match.

Det är skönt att Torbjörn Gehrke får en vecka på sig att slicka sår, prata spelsätt, nöta in spel och träna upp det av skador och sjukdomar hårt påverkade laget. Mycket kommer att vara vunnet enbart genom att få in Puidet i x antal träningspass med övriga laget. Bättre tajming, mer struktur, tydligare rollfördelning.

Här är det tråkiga:

1. 75-103.

Överkörningen smärtar. Likaså det svaga försvarsspelet. De som menar att Gehrke inte är någon defensiv-coach får ”vatten på sin kvarn”. Borås slog sina motståndare på tok för lätt. Jämtland var aldrig nära. Tillbaka i formsvackan. Tillbaka i en situation där frågetecknen hopar sig över spelare och coacher. Dessutom: Gehrke pratar om att spelarna inte följde den uppgjorda matchplanen. Det låter riktigt illa.

2. 1432 i den fjärde perioden.

Det vittnar om ett lag som gav upp. Som tappade koncepterna. Det borde vara ”förbjudet” att falla ihop så kapitalt inför sin egen publik. Torbjörn Gehrke och Jaan Puidet skämdes på presskonferensen och så gör nog även alla Jämtlandssupportrar. Åtminstone fram till nästa fredag då det måste bli någon sorts revansch mot Södertälje. Något annat är otänkbart. Å andra sidan är det lätt att tappa humöret när man möter ett lag som bara kastar i treor från alla håll. Det finns inget jobbigare i basket.

3. 18 turnovers.

Jämtland snittar klart flest bortkastade bollar/offensiva misstag i ligan. Problemet är inte bara guardsen utan det gäller hela laget. Alla feltajmade pass och slarv sårar laget i varje match. Torbjörn Gehrke behöver hitta en väg ut ur denna misstagsdjungel – annars kommer lagets kort- och långsiktiga resultat att bli begränsat.

4. Instabiliteten.

Torbjörn Gehrke famlar efter sätt att hitta en stabil form för sitt lag. Till viss del beror det på att han varit tvungen att skifta spelsätt efter alla skador och byten av spelare. Han har aldrig kunnat luta sig tillbaka och jobbat med detaljer. Istället har han tvingats ”släcka bränder” under hela säsongen. Därför kan vi inte vara alltför dogmatiska och superkritiska till Gehrke. Han är den coach i ligan som drabbats hårdast av långtidsskador på nyckelspelare.

5. Slutspelet.

Den plats bland de åtta som såg så pass säker ut efter Norrköpingsvinsten, är plötsligt inte alls lika given. På papperet ser Jämtland ut som ett givet slutspelslag, men teori och praktik är inte alltid samma sak. De närmaste två-tre matcherna kommer att visa vad Jämtland är ”gjort av”.

6. ”Kris-rubrikerna”.

Hur trist det än är och hur mycket Gehrke och kompani än ogillar vårt val av analyser och negativa omdömen, går det inte att undvika. Utklassningen i går var den värsta i år för Jämtland. Besvikelsen hos publiken var påtaglig.

Nässjö mobiliserar

Nässsjö gör allt för att stärka sitt lag och utmana Jämtland, Norrköping, Umeå och Djurgården om en slutspelsplats.

Nässjö kraftsamlar inför de sista 14 matcherna i SBL.

Klar sedan tidigare är förre Södertäljeguarden Valter Lindström och nu gör smålänningarna en dubbelvärvning. Forwardsduon Craig Lecesne (född i Sverige) och serbiske Kosta Jankovic ska tillföra längd.

Nässjö har därmed sex utlänningar i truppen och man breddar truppen på ett imponerande sätt. Headcoachen Joakim Källman är väldigt nöjd med värvningen av 206 cm långe Lecesne, som fostrats i Malbas och som spelat sex år i rad i USA.

– Efter att ha letat och testat olika spelare på position 4 har vi äntligen hittat vår kille. Han är aggressiv med bra storlek och unik på så sätt att han är ”drillad” som guard i yngre år. Han besitter en mycket bra teknik och känsla för spelet, säger Källman till klubbens hemsida.

20:04: Jämtland-Borås

100 år i kväll. Puidet, Massamba och RT Guinn. Äntligen får Jämtlands mest rutinerade trio chansen tillsammans.

Äntligen.

Äntligen är Jaan Puidet tillbaka.

Äntligen får årets BKV-spelare chansen att spela ihop med Thomas Massamba och RT Guinn.

Tillsammans bildar de en särklassig Sform av ryggrad i laget med sina totalt 100 (!) år.

Just det. Trion ”firar” 100 år i kväll.

RT Guinn, 38 år.

Thomas Massamba, 34 år.

Jaan Puidet, 28 år.

Det enda lag som enligt uppgift har kunnat uppvisa en så mäktig ålderstrio på det senaste åren var Norrköping, 2017/18.

Adnan Chuk ställde då ut Joakim Kjellbom, 39, Johnell Smith, 38 och Mikael Lindquist, 35, på banan. Total ålder: 112.

Resultatet av den rutin-uppvisningen: SM-guld.

Undrar ni vilka spelare som var matchvinnare i den sista matchen i Luleå?

Just det: ”ålderstrion”. Kjellbom, Lindquist och Smith.

De var Norrköpings bästa spelare och bästa målgörare den oförglömliga kvällen. 18, 17 respektive 12 poäng.

De banade väg för det övriga, klart yngre ”delfinerna”.

Vad säger det?

Kanske att ålder ibland kan vara en stor fördel när saker ställs på sin spets.

Därför: när Jämtland i kväll mönstrar RT Guinn, Massamba och Puidet tillsammans för första gången i år – då kan det mycket väl vara en vinstfaktor.

Torbjörn Gehrke har plötsligt en trio som tillsammans kan agera plog och bana väg för den övriga ”älgflocken”.

En trio som kan vinna matcher, som kan mobilisera en oöverträffad arsenal av erfarenhet. Ja, en trio som ger så ofantligt mycket kunskap, mental styrka och karaktär till övriga laget.

Bloggen tror på fullaste allvar att RT, Massamba och Puidet kan göra den skillnad som behövs under resten av säsongen.

Förresten: Om det är någon som undrar: matchen spelas förstås i… ”Bruce Arena”.

He is back”.

”Ole’ Lundqvist

På strafflinjen i Real Canoe. FOTO: JULIA MATINEZ (@julia_manero)

Han är inte den förste – men han kan bli den störste.

Olle Lundqvists starka insatser för Real Canoe har gett honom en plats i Sveriges bruttotrupp till de två EM-kvalmatcherna mot Kroatien (21 februari, på bortaplan) och Turkiet (24 februari, i Globen).

Hugo Lopez har nominerat 14 spelare, men tyvärr ingen storstjärna. Jeffery Taylor (Real Madrid), Jonas Jerebko (Khimki) och Marcus Eriksson (Alba Berlin) kommer med största sannolikhet inte att få tillåtelse att spela.

Lopez kommer alltså att gallra bort två man till den slutliga 12-mannatruppen. Unga duon Melwin Pantzar och Olle Lundqvist är, som vi ser det, de spelare som ligger längst ut i riskzonen.

Oavsett är det ändå en speciell händelse att en äkta jämte tas ut till ett EM-kval. Även om Jämtland Basket har haft många landslagsspelare genom åren, är det bara fyra av dessa som varit Jämtlandsfostrade.

Svenstavikssonen Bengt Aili (17 A-landskamper), samt Östersundstrion Håkan Eriksson (12), Joakim Eriksson (7) och Mats Lundqvist (5).

De två förstnämnda bor numera i Luleå medan Joakim Eriksson och Mats Lundqvist har blivit Östersund och Jämtland trogna.

För er som inte vet det är alltså Mats Lundqvist pappa till Olle. Det betyder att tre medlemmar i familjen kan titulera sig som A-landslags eller U20-landslagsspelare. Olles storasyster Moa har nämligen representerat Sverige i både U20 och Universiaden.

Jämtlands nyförvärv Thomas Massamba är förstås med i truppen, men bara som en av fyra reserver. De övriga tre är Elijah Clarance, Niklas Larsson och Carl Engström.

Landslaget inleder EM-perioden i februari med ett träningsläger i Södertälje, 17 februari. Några dagar senare lär Hugo Lopez meddela vilka två spelare han plockar bort.

Då får vi se om Olle Lundqvist klarar sig och får göra sin A-landslagsdebut mot Kroatien.

Om han skulle bli en av de två spelare som petas, har han ändå fått en första signal på att han finns med i planerna runt A-landslaget. Det bör vara tillräcklig sporre för den fortsatta delen av säsongen.

Apropå att kunna bli den störste; vi tror att Olle Lundqvist har alla möjligheter att bli den bäste Jämtlandsfostrade spelaren någonsin i svensk basket. Vi har lovordat 20-åringen i många texter och blogginlägg genom åren och A-landslagsuttagningen är ett kvitto på att vi har varit rätt ute hela tiden.

Olle Lundqvist – eller ska vi säga Ole’ som på spanska betyder ”bra gjort” eller ”hurra!” – är helt enkelt en bolltalang utöver det vanliga. En basketsmart guard med längd och funktionella egenskaper i mängd som kan gå riktigt långt.

För en intervju med Ole’ Lundqvist – läs gärna på våra sajter, där Niclas Åkerström har fått en intervju med honom.

Bra tryck inför Boråsmatchen

Fullsatt och 1 700 åskådare som här på bilden, blir det kanske inte på fredagens kvällsmatch, men möjligen en siffra på runt 1 500. I så fall är det nästan exakt lika mycket som Jämtland Basket snittar i år.

Intresset är bra inför fredagens hemmamatch för Jämtland mot Borås.

Att döma av förhandsköpen och bokningarna i restaurangen (Before Basket) kan det bli en siffra på cirka 1 500 åskådare.

– Runt 1 500 är rimligt, säger Erik Westin.

Jämtland Baskets ordförande tror att segern och storspelet mot Norrköping kommer att ge positiv effekt på publiksiffran.

– Jag tror att det hade kommit mycket folk ändå, men det är klart att en vinst inte gör det sämre, menar Westin.

Styrelsekollegan Mikael Bernervall laddar som bäst upp för ännu en Before Basket. Han har sedan starten varit chef för denna mycket populära programpunkt och trivs som fisken i vattnet när publiken väller in i restaurangen.

– Just nu (onsdag vid 18-tiden) har vi 240 gäster som har bokat platser. Det är ändå rätt bra. Vi har bland annat ett sällskap som ska kombinera basket med ett 70-årskalas. Sånt är jätteroligt, menar Bernervall.

Before Basket verkar sannerligen behålla greppet om basketpubliken i Jämtland. Vid en av julmatcherna nyligen sattes dessutom ett nytt rekord. Hela 480 personer fanns på plats innan matchen.

– Då var det faktiskt riktig kris med utrymmet. Den sista personen som kom in fick sitta inne i ett hörn, säger Mikael Bernervall som har sett en tydlig trend i hur basketpubliken reagerar på ett besök i ”Bruce Arena”.

– Det man märker är att så fort vi får in en ny åskådare, alltså en som aldrig sett en match förut, kommer den personen tillbaka. Det verkar vara så att själva upplevelsen får åskådaren att komma tillbaka.

Det här med namnet på nya Sporthallen (som verkligen låter gammalmodigt och omodernt) – vad tycker du om Bloggens förslag; Bruce Arena?

– Haha! Jag älskar det. Men det lär väl aldrig kunna gå igenom de högsta instanserna.

Bruce the Moose – den här gången även med kungakronan på huvudet.

Bruce (the Moose) är namnet på den mycket populära maskot som Jämtland Basket har haft på varje hemmamatch sedan 2016. Iden – som kommer från styrelseledamoten Nils Johansson – har blivit en fantastisk succe.

Jämtland Baskets styrelse, förutom Daniel Arnsten, som saknas på bilden. Nils Johansson, Erik Westin, Johan Gavelin, Mikael Bernervall, Malin Heilborn, Calle Hedman.

Titta vem som tränar igen

Äntligen tillbaka i träning.

Seger mot Norrköping i måndags.

Resdag och vila i tisdags.

Lätt träning i går.

Jämtland Basket är alltså tillbaka på hemmaplan efter sin nästan fem dagar långa bortaresa till Luleå och Norrköping. Onsdagen bjöd på en ganska lätt kvällsträning, med hela truppen på plats.

Alltså alla elva spelare eftersom ingen ersättare ännu är på plats efter Alexander Yemanes avhopp.

Marshall Nelson och Olle Stumer fanns med efter sin fotskada respektive influensa och även Jaan Puidet var ombytt och körde på.

Estländaren tränade med tejpade händer, men verkade kunna gå för full maskin. Helt klart en efterlängtad syn för Jämtlandsfamiljen. Puidet behövs på alla sätt.

Vi får se om han känner sig så pass stark i handen att han vågar göra comeback mot Borås i morgon. Med tanke på hur bra han såg ut i går bör han åtminstone kunna vara med och värma upp.

RT Guinn däremot körde för sig själv, precis som han har gjort de senaste veckorna. Jämtlands lagkapten har matchat hårt under en period och behöver ta det lite lugnare mellan matcherna.

Två tejpade händer. Jaan Puidet tar inga risker.