Santos och Stewart på plats

Mari Stewart och Sidney Santos under fredagens träning. FOTO: ÖB

ÖB:s trupp har i veckan utökats med två nya amerikanskor. Assisterande coachen Sidney Santos och forwarden Mari Stewart har anlänt från USA.

De två togs emot på Åre Östersund flygplats av Elena Popkey och Stina Dahlin. På fredagskvällen var de på plats på träningen.

Därmed är ÖB totalt elva personer i truppen. Två coacher och nio spelare.

Det antalet ska förhoppningsvis utökas till åtminstone 13 inom kort. Klubben jagar ytterligare spelare. Ett svenskt namn finns på kroken och det kan bli ytterligare någon. Dessutom har ÖB-ledningen inte gett upp tankarna på att förstärka med ännu en utländsk kraft.

Anledningen är svårigheten att rekrytera svenska spelare. De flesta som är aktuella väljer oftast damligaklubbar eller stannar på sina hemorter. Eller också snappas de upp av någon klubb i Damligan.

– Många svenska talanger går också på college i USA så det finns inte så många att välja mellan, berättade Krister Blomgren nyligen.

Intryck från träningen

RT Guinn och Jaan Puidet hälsar på några åskådare efter träningen.

Då har Jämtland Basket kickat igång säsongen. Det första passet var dessutom mycket välbesökt. Minst ett 50-tal personer hade letat sig till nya Sporthallen för att se Torbjörn Gehrkes nya skapelse.

Jämtlands headcoach körde ett lite lugnare pass, där han ägnade en betydlig del åt att gå igenom grunderna i till exempel anfallsspelet. Positioner, vägval, sätt att tänka med och utan boll med mera.

– Det blir inte förrän i slutet på nästa vecka som vi kommer att köra på riktigt rejält, sa Gehrke som var klart nöjd med det första passet även om han påpekade att de fyra amerikanarna lider av tidsomställningen.

Han gillade framförallt hur hans två nya forwards agerade, Jordan Semple och Tavrion Dawson.

– De var rörliga och kunde både skjuta och passa. Dessutom är Tavrion större än jag trodde.

Jämtland Baskets ordförande Erik Westin var på plats, men han vill avvakta med betyg på spelarna.

– Det är alltid svårt att bedöma någon efter det första passet, men killarna ser i alla fall vältränade ut, sa han.

Alla 13 spelare som ingår i den första träningstruppen var på plats. 11 av dessa har kontrakt. De två övriga var Felix Tandberg Vall och Nils Axelsson, två unga forwards som i fjol spelade i Jämtland U.

Torbjörn Gehrke har också guarden Johan Petersen i tankarna vad gäller den stora Träningstruppen.

– Just nu vill jag ha in lite större spelare i träning, men jag ska prata med Johan också, säger Torbjörn Gehrke.

Både Felix och Nils visade fina intentioner under träningen. De spelade med mod och fart. Skoj att se.

Ja, egentligen kan vi säga samma sak om alla de övriga spelarna. Det var högt tempo överlag och stor spelglädje.

De fem utlandsproffsen Bell, Puidet, Haney, Semple och Dawson såg klart intressanta ut. Alla har sina speciella styrkor och det syntes.

Nya svenskduon Max Tandberg Vall och Olle Stumer kompletterade på ett härligt sätt. Frejdiga attacker på korgen och kloka beslut både med och utan boll.

Två andra spelare som gjorde fina intryck var Gustav Hansson och RT Guinn. Det syntes att båda två varit igång i en vecka med Sveriges Framtidslandslag. Högt tempo och snabba beslut i allt som de gjorde.

Bloggen gillade också det sätt på vilket John Pålsson tog för sig. 20-åringen verkar ha tacklat sommarträningen på bästa sätt.

Träningen avslutades med att Torbjörn Gehrke presenterade hela sitt lag inför åskådarna. På engelska.

Ett trevligt initiativ – inte minst eftersom årets Jämtland har så många nya ansikten.

Vem som fick den största applåden?

En viss Jaan Puidet.

Den populäre estländaren verkar bara bli mer och mer populär hos Jämtlandsfamiljen.

– Det här är mitt andra hem, sa Puidet och log.

Det är bara att konstatera att valet av årets BKV-spelare syns ha träffat mitt i prick.

Bilder från Jämtlands första träning

Nye pointguarden Devon Bell intervjuas av Jakob Larsson på Sporten.

Nye BKV-spelaren Jaan Puidet med två av hans största supportrar, Eva Axstål och Lars-Ove Lundeteg.

Jordan Semple och Tavrion Dawson gjorde ett klart bra intryck. De såg vältränade och rörliga ut.

Vattenpaus för Gustav Hansson – som var riktigt på hugget under premiärträningen. John Pålsson till vänster – som också var riktigt pigg, med flera klockrena treor under spelet.

Populäre Sune Pettersson fortsätter som team manager. Han går in på sitt 22:a år i klubben. ”Jag började 1997 som publikvärd. Sedan har jag haft olika sysslor i klubben” säger han.

Styrelseledamoten Johan Gavelin hade fixat fram kaffe och kaka till de 50-talet åskådarna. Ett mycket uppskattat initiativ.

Sällan har det varit så många åskådare på en premiärträning för Jämtland. ”Jag tror ändå inte att det är rekord. Det är från 1997 och Scott Fields, då vi värvade Marcus Liberty (före detta NBA-stjärna med stora meriter)” berättade Sören Westin, numera ordförande i BKV.

Alexander Yemane såg pigg ut på den nära två timmar långa träningen.

Träningen är klar. Torbjörn Gehrke har precis samlat sina spelare i den klassiska ”Jämtlandsringen”.

Max Tandberg och Olle Stumer är två nya ansikten i truppen.

Steve Haney intervjuas av Jonas Solberger.

Alexander Yemane är tillbaka i Jämtland – något som många, inklusive Bloggen, tycker är väldigt bra. Yemane är både en riktigt bra spelare (med stor utvecklingspotential) och en proffsig lagkamrat.

Lars-Ove Lundeteg kollar huruvida musklerna har blivit större på RT Guinn efter hans uttagning i Sveriges Framtidslandslag.

Ambitiöse Anton satsar vidare

Anton Strömberg Carlsson är Jämtlands bäste och mest ambitiöse basketdomare just nu.

En ny basketsäsong har börjat och för Anton Strömberg Carlsson innebär det nya utmaningar i klättringen mot att bli SBL-domare.

Jämtlands mest ambitiöse domare siktar hårt. Den unge östersundaren vill nå så högt som det går.

Precis som i fjol är han nominerad till elitdomargruppen. Det betyder att han får döma i förbundsserierna. I Antons fall blir det övervägande division 1 på herr- och damsidan.

– Min ambition är att växa in i eliten. Jag fokuserar på det jag kan påverka i form av att träna kondition och fysik och jobba på detaljer. Sedan är det upp till domarkommiten att bestämma hur hög nivå jag får döma på, förklarar Anton.

Möjligen kan det bli en justering uppåt efter domarnas egen ”clinic” i september.

Tyvärr är Anton ensam Jämtlandsdomare om att verkligen sträva uppåt. Ja, det finns faktiskt inte några andra domare i länet som har för avsikt att döma mycket.

– I dagsläget är jag ensam här. Vi hade väldigt få domare i distriktet i fjol, men det var hanterbart eftersom antalet matcher var färre än tidigare år.

Anton Strömberg Carlsson bor kvar i Östersund, men resorna ut i landet blir många under säsongen.

– Jag dömer väldigt lite i Östersund med tanke på att det blir förbundsmatcher tre av fyra helger i månaden, berättar han.

Träningsstart

Tidtagaruret och visselpipan är på plats. I dag startar Torbjörn Gehrke och Jämtland Basket sin försäsong på allvar.

Klockan 16.30 i dag. Då samlas Jämtland Baskets för årets första träningspass.

Alla utlandsproffs är på plats. Davon Bell, Jaan Puidet, Steven Haney, Jordan Semple och Tavrion Dawson. Alla fem anlände under tisdagen och onsdagen och speciellt när det gäller de fyra amerikanarna lär de fortfarande ha en del ”jetleg” i kroppen.

Torbjörn Gehrke har förståeligt nog lagt upp ett skonsamt och lätt träningsprogram de första dagarna.

– Det är först nästa vecka som vi kommer att blåsa på mer rejält, menade Gehrke när vi pratade med honom alldeles nyligen.

ÖB på jakt efter nya spelare

Elena Popkey och ÖB gör allt för att fylla på truppen med nya spelare.

Sinit Tesfaslassie kommer INTE att bli det sista nyförvärvet i ÖB dam – inte om ledningen får bestämma.

– Vi jagar fortfarande spelare. Vi får se längre fram om vi har råd med fler importer (förutom Elena Popkey, Mari Stewart och coachen Sidney Santos), säger Krister Blomgren.

Popkey själv kommenterar läget så här:

– Vi är väldigt glada över att Sinit är med oss igen. Hon är en jättebra spelare och person. Hon kommer att göra oss bättre som lag och hon passar bra in i vårt program. Men vi tittar fortfarande efter fler spelare.

Ett potentiellt nyförvärv, som Popkey inte vill avslöja namnet på, kan bli klar i närtid.

– Det låter lovande när vi samtalar med henne, men om det går i lås kommer hon inte hit förrän i oktober.

Det innebär att ÖB kommer att starta säsongen med endast åtta spelare. Samt med Popkey och Sidney Santos som coacher på bänken.

– Ja, det är rätt. Såvida vi inte får in fler spelare, vilket vi alltså jobbar för.

Ett sätt som ÖB använder sig av i jakten på nya ansikten är annonser. Man sträcker sig helt enkelt ut i offentliga kanaler för att locka spelare till Östersund – och detta kopplat till studier i staden.

Ligaranking

Bloggen tippar Jämtland Basket i skikt nummer 2.

Med cirka sex veckor kvar till ligans premiärmatch mellan Djurgården och Jämtland, bjuder Basketfeber på en ranking.

Så här är vår gradering av de tio lagen:

Skikt 1: Södertälje, Luleå, Borås.

Skikt 2: Jämtland, Wetterbygden, Nässjö.

Skikt 3: Umeå, Köping, Djurgården, Norrköping.

Södertälje: Tuggar på med hög ambitionsnivå, starka nyförvärv och kval till Champions League (start 17 september). Tappar Garcia, Barnes, Alexander Lindqvist, Bizaca och Ramstedt. Blytunga avbräck. Ingram och Callison är dock två spännande amerikaner med starka insatser i Danmark och i förre Jämtlandsspelaren Andrew Smith och pålitlige skytten Dino Pita (som gör comeback) har man krut i bössan så att det räcker. Självklar SM-guldkandidat igen.

Anton Kobylak Berglund kan få sitt genombrott i år. Small forwarden, med det vassa skottet, får hur som helst en större roll än i fjol.

Luleå: Bygger om sitt lag och satsar maximalt på en mycket dyr och stark förstafemma. Tar tillbaka Rozzell och Upshur och värvar Axel Nordström som en självklar matchvinnare. Denzel Andersson vågade inte chansa på en flytt utomlands vilket ökar Luleås guldchans. Om Peter Öqvist hittar en tredje amerikan av högsta klass har han en förstafemma som kan vara bäst i ligan. Från bänken finns främst Hansson, Kobylak Berglund, nye Eliasson och Kearney. Det är nio spelare som gör Luleå till stor guldkandidat.

Marcus Tyus är kvar i Borås. Det borgar för att laget kan behålla det fartfyllda och poängrika guardspelet.

Borås: Fortsätter med en spelstil som bygger på fart, flexibilitet och skytte. Henrik Svensson och Jonas Larsson har fastnat för den fartfyllda och moderna stilen där spelare ska kunna vara mobila och mångfacetterade. Isländske Fridriksson får en nyckelroll. Han ska ersätta Hilliard. Tyus är kvar vilket garanterar höga poängsiffror. Om nya duon Cuthberson och Davis är så effektiva som ryktet säger blir Borås MYCKET bra. Har dessutom tre starka bänkspelare i Andreas Persson, Gutenius och Fredrik Andersson eller Simon Gunnarsson.

Jämtland: Vill flytta fram positionerna ytterligare ett snäpp efter fjolårets succe. Målet är SM-final. I så fall måste allt fungera. Till exempel måste Torbjörn Gehrke ha träffat 100-procentigt rätt med sina fem utlandsvärvningar. Dessutom behöver Jämtlands karismatiske headcoach få bra leverans från bänken. RT Guinn och Gustav Hansson är högkapabla som nummer 6 och 7. Frågan är vad Alexander Yemane samt nya duon Max Tandberg och Olle Stumer kan bidra med. Någon eller några av dessa behöver nog slå igenom på allvar för att Gehrke ska ha marginalerna med sig. Enligt uppgift har succéåret i fjol gett ”Pecka” Johansson och kompani en rejäl skjuts i sponsorarbetet. ”Det känns fantastiskt bra” sa Johansson i våras. Det kan betyda att kapital finns för en högklassig EU-värvning efter jul.

Nässjö: Joakim Källman har lämnat andrastolen i Norrköping Dolphins och blir headcoach för första gången. Blott 30 år gammal, men med massor av coachrutin. Hans Nässjö ser både bredare och vassare ut än i fjol. Behåller spelare som Ruffin, Williams, Terins och Medjedoub. Om nyförvärven håller måttet kan det bli Nässjös bästa säsong.

Wetterbygden: Boris Balibrea har ett år i ryggen. Uppbackad av en (enligt uppgift) stor sponsor med mycket pengar har spanjoren kunnat bygga ett lag som på papperet ser bättre ut än i fjol. Framförallt har Balibrea fler naturliga poängspelare. Rönnqvist valde (enligt vad vi förstår) pengarna i Småland framför den relativa tryggheten i Jämtland. Det kan bli en vinstlott för – Wetterbygden. Med Rönnqvist och nye Sabin som första ”eldkastare” har Balibrea en duo som kan hota alla lag.

Umeå: Är senast ute av alla lag när det gäller lagbygget. Det behöver inte betyda något negativt. Jesper Gustavsson vill göra allt så noga som möjligt och verkligen vända på alla stenar innan han tar beslut. Jesper brukar kunna hitta utländska guldkorn och om den vanan håller i sig, kan Umeå nosa på kvartsfinal igen. I Saleman, Andre Nilsson och Dawit har Gustavsson tre stabila svenskkort. Nye Högsbofostrade Jacob Johansson har imponerat i Italien och kan bli en joker.

Köping: ”Jotti” Nikolaidis har precis som Boris Balibrea fått ett år på nacken i sin nya klubb. Det bör kunna betyda framflyttade positioner. Tre spännande amerikaner samt före detta Uppsalaguarden Lukas Friberg är fyra intressanta nyförvärv. Niklas Larsson och John Brändmark är kvar, troligen också Sean Smith. Det kan räcka en bra bit.

Landslagscentern Adam Ramstedt är ett av flera tunga nyförvärv i Djurgården. FOTO: TT

Djurgården: Nykomlingen gör en storsatsning. Sex starka nyförvärv, däribland Anzuluni och Adam Ramstedt. Ligans äldste coach, Charles Barton, vet hur man ska bygga ett lag. ”Järnkaminerna” syns ha både spets och bredd. Liksom en stor portion entusiasm. Dessutom ska man spela premiären i Kungliga Tennishallen. Djurgården är en frisk fläkt i SBL-familjen.

Norrköping: Har bytt ut nästan hela laget och coachstaben. Kommer att jobba med en mindre budget och satsar därför hårt på unga talanger, uppbackade av tre utlandsproffs. Är naturligt nog nederlagstippat, men om spelare som bröderna Zekovic, Schuberg och Saks kan prestera stabilitet och utlandstrion samtidigt håller måttet – ja, då kommer Dolphins Knappast att bli ett nytt ”Uppsala”.

Bra besked för ÖB

Truppen fylls på.

Här kommer ett glädjande besked för ÖB dam: Sinit Tesfaslassie gör comeback efter att ha stått över fjolårssäsongen på grund av studier.

Tesfaslassie blir en extremt viktig pusselbit i Elena Popkeys lag och anledningen har vi nyligen berättat om. Årets ÖB har nämligen brandskattats så pass mycket på spelare sedan i fjol att man i dagsläget bara har en trupp på åtta spelare.

Då räknar vi INTE med Elena Popkey som har spelförbud. Den amerikanska coachen har opererats för osteoartrit i ena knäet och väntas tillbaka tidigast i oktober.

Sinit Tesfaslassie är guard och det gör henne ännu mer betydelsefull. Eftersom de båda startande guardsen från i fjol (Popkey och Olivia Lindgren) inte finns med när säsongen drar igång, kommer den Blackebergsfostrade spelaren att bli dubbelt så viktig.

Fotnot: Olivia Lindgren har som vi tidigare berättat, slutat med basket.

Träningsstart för Jämtland

På torsdag inleds lagträningen för Jämtland Basket. Då ska alla utlandsproffs vara på plats. Torbjörn Gehrke kan därmed starta den nästan sex veckor långa förberedelseperioden inför SBL-starten, 25 september.

Landslagsveckan i Östersund är slut. Då kan Jämtland Basket starta årets försäsong.

I morgon tisdag och onsdag anländer de fem utlandsproffsen och på torsdag kör träningen igång.

De första proffsen som landar i Östersund är Davon Bell, Jordan Semple och Steven Haney. De följs på onsdag av Jaan Puidet och Tavarius Dawson.

– Deras ankomst är utspridda på två dagar och fyra olika klockslag. 08.00, 18.00, 21.00 och 22.00, berättar Torbjörn Gehrke som även fått klartecken från populäre lagledaren Sune Pettersson.

– Det stämmer. Jag kör på ett år till, säger Pettersson och tillägger att han inte vill planera så mycket längre.

– Haha! I min ålder är det nog klokast att ta ett år i taget.

På torsdag ankommer även Sidney Santos och Mari Stewart, ÖB:s två nya amerikanska ansikten. Santos är ny matchcoach bredvid Elena Popkey och Stewart ny forward/center.

Torsdagens träningar är preliminärt 16.30 för Jämtland Basket och 18.30 för ÖB.

Stark insats av Axelsson i F15-landslaget

Ragundas och Jämtlands senaste landslagsspelare – Helena Axelsson.

Sveriges F15-landslag har premiärspelat med en turnering i Vejen i Danmark. Det slutade med en seger och två förluster.

En av de framträdande spelarna i Sverige var Helena Axelsson, 182 cm lång guard/forward i Ragunda och ÖB. För övrigt den tredje landslagsspelaren med Ragunda som moderklubb – alla med efternamnet Axelsson. Just det, syskonen Emilia, Nils och Helena har alla spelat i det svenska U-landslaget. Fantastiskt.

Blågult taktiksnack i Danmark.

Helenas debut i landslaget gick alltså riktigt bra. Stark i båda riktningarna och poäng på alla möjliga sätt. Det ska bli intressant att följa 14-åringens framfart (hon fyller 15 i december).

Precis som i fjol ser det ut att bli spel både hemma i Ragunda och Östjämtland (där hon ska gå nian) och i ÖB under Ingemar Nords vakande coachögon.

Helena Axelsson var för övrigt den enda spelaren från Norrland i veckans F15-landslag.

Resultat:

Sverige-Tyskland 43-62

Helena Axelsson 8 poäng.

Sverige-Danmark 75-23

Helena Axelsson 13 poäng.

Sverige-Nederländerna 55-65

Helena Axelsson 8 poäng.