Borås till SM-final

Nimrod Hilliard ledde sitt lag till SM-final i kväll.

Borås har aldrig vunnit SM-guld i basket, men nu börjar man närma sig.

Kvällens semifinalseger mot Norrköping med 90-82 betyder att finalplatsen är klar efter 4-2 i matcher.

Dessutom: man har säkrat biljetten med två klara segrar på bortaplan mot Dolphins – det bör ge en mäktig kick inför finalspelet mot Södertälje eller Jämtland.

Borås gjorde i kväll som man har gjort tidigare i år; man spelade med fart och med ett enkelt anfallsspel. Guardduon Hilliard och Tyus lyckades komma loss från Norrköpings försvarslås och hittade öppningar för sig själva och för sina medspelare.

Med 20 poäng bakom gjorde Norrköping en rejäl jaktinsats i den fjärde perioden och lyckades minska underläget till 8 (67-75), med sex minuter kvar. Mycket närmare kon man inte.

Det här var boråsarnas kväll. Men också individualisternas. Hilliard och Marcus Tyus är två av de största i SBL och deras kombinerade och talangfulla spel gjorde skillnaden.

Hilliard hade 20 poäng och 10 assists, Tyus fyllde på med 22 poäng.

Hur taktiskt och försvarsstarkt än Norrköping är: i kväll var det den offensiva, tempofyllda och lättsamma basketen som segrade.

Samtidigt som Borås flyger vidare mot SM-final avslutas säsongen för Adnan Chuk och hans lag. Nu börjar arbetet med att forma ett nytt Norrköping. Troligen blir det utan två veteraner. Joakim Kjellbom och Johnell Smith är 40 respektive 38 år och lär inte återkomma. Kanske var det här deras sista matcher överhuvudtaget.

Mikael Lindquist är lite yngre och kan mycket väl hålla något år till.

Chuks nya bygge lär formas runt en svensk stomme bestående av Zekovic, Schuberg, Saks, Stark och nämnde Lindqvist. Det är en bra början.

Bloggen tippar att en sjätte kugge kan bli Felix Terins. Den Norrköpingsfostrade guarden – som i år fått sitt genombrott i Nässjö – är förstås en given fokuspunkt när Chuk formar sitt nya lag.

Borås å sin sida åker hem till Knalleland och börjar uppladdningen inför en SM-finalserien som kan bli något alldeles extra.

Det finns alltså chans att Bloggens tips slår in: att Borås kommer att vinna SM-guld. I så fall något som borde gynna svensk basket.

Fart, fläkt och underhållning är vad många vill att basket ska handla om och där är just nu Hilliard och kompani längst fram (med Jämtland Basket som god tvåa).

Noteringar från segern

Andrew Smith hade stor betydelse för segern. 17 poäng och 13 returer och dessutom en fysisk närvaro som gjorde skillnad åt båda hållen.

Det finns självklart massor av små noteringar från en match som den i Täljehallen. Här kommer några:

• Andrew Smith och RT Guinn fick äntligen till ett kombinerat insidespel som gjorde skillnad. Avstängningen verkar ha gjort gott för Smith som hittade tillbaka till lite av den nivå han visade i februari-mars. 17+13 är tunga siffror i en semifinalmatch.

• Borde inte Auston Barnes ha fått en teknisk foul i slutskedet? Hans sätt att klappa till Adam Rönnqvist i ansiktet såg ut som ett klart övergrepp.

• Jämtland vann trots att man i första halvlek stundtals spelade med ”huvudet under armen”. Totalt 13 turnovers och ett uppstressat anfallsspel med forcerade passningar och dribblingar. Rönnqvist och Smith såg ut att ha ätit något uppspeedande och kastade bort flera bollar – helt i onödan.

• Evariste Shonganya kom helt bort. Det var krystat och orytmiskt. Istället för att variera sitt agerande och växla mellan egna attacker och snabba passningar tillbaka till guardsen, försökte han ofta trycka sig framåt på egen hand. Med resultat att han blev av med bollen. Tyvärr håller inte hans fundamentala bollteknik för att kunna gå på egna avslut en bit från korgen. Shonganyas bästa ”gren” är aktioner väldigt nära korgen.

• Är det någon fler som observerat hur Eric Garcia spelar försvar? Enligt uppgift finns det en irritation över hans ”handchecking”, alltså hur han använder sina händer för att stoppa motståndare. ”Handchecking” ska rendera foul, men frågan är om domarna missar det här eftersom Garcia gör det så subtilt.

• Adam Rönnqvist har halkat ned i en plötslig och avgrundsdjup formsvacka. Han spelar helt utan självförtroende och har tappat både sitt skott och sitt säkra guardspel. 2, 2 och 5 poäng på tre matcher är förstås hemska siffror. 1/9 från golvet i dag. Det här är oroande. Både för honom själv och för hela laget. Bloggen har svårt att se hur Jämtland ska kunna vinna så många fler matcher om man inte får igång Rönnqvist.

Däremot är det mycket glädjande att se det försvar han sätter upp på Martin Pahlmblad. Det som BKV-spelaren har tappat i anfall tar han delvis igen i sitt intensiva man-man-jobb på Södertäljes landslagsman. Applåder.

• En tredje hemmamatch för Jämtland är en jätteseger rent ekonomiskt. Det kan röra sig om mellan 100 och 200 000 kronor extra. Inte konstigt alltså att Erik Westin och kompani jublade extra högt åt segern.

Vad är det som händer?

RT Guinn var en gigant i matchen. Inte minst i slutminuterna.

Jämtland Basket… vad säger man?

Torbjörn Gehrkes lag gör det nästan ingen trodde. Man åker ned till Sveriges kanske svåraste hall och gräver fram en andra raka seger mot Södertälje.

”Älgarna” reducerar till 2-3 i semifinalserien och man gör det på ett sånt sätt som skapar drömmar på riktigt.

Jämtland Basket, femma i grundserien och med hemska 0-7 i matcher mot Södertälje innan långfredagens möte, har plötsligt vittring på SM-final.

Gehrkes lag är en enda seger från att tvinga fram en sjunde och avgörande match.

Det är osannolikt. Närmast overkligt.

Nu väntar en tredje semifinalmatch på hemmaplan. Förmodligen med lika fullsatta läktare som vid den första matchen. Det betyder 1 700 åskådare och en kväll där ny baskethistoria kan skrivas.

Intresset verkar rekordstort. Blott en halvtimme efter det att biljetterna släpptes vid 22-tiden i kväll, var det bara ett 40-tal kvar på långsidesläktarna.

Det är sånt som kallas Basketfeber…

19:04: Södertälje-Jämtland

Glada miner i fredags kväll hos Evariste Shonganya och supportrarna. I kväll spelas match 5 i Täljehallen.

Semifinalserien är tillbaka i Täljehallen. Hemmalaget har chans att avgöra och bli klart för SM-final.

För Jämtland är det ännu en ”kniven-mot-strupen”-match.

– Vi börjar bli vana. Vi hade två sådana mot Luleå och så den i fredags, säger Torbjörn Gehrke.

Kvällens match är ändå helt annorlunda vad gäller yttre och inre press. Efter segern i fredags har Jämtland undvikit att bli nollad i semifinalserien. Man har bärgat sin första semifinalvinst i historien. Man har också – om det blir bakslag i kväll – avslutat säsongens hemmaspel med en fantastisk triumf inför sin stora och trogna publik.

Knappast någon sund och vettig människa kan kräva fler Jämtlandssegrar. Laget har gjort mer än vad någon kan begära.

Däremot brinner det en stark segerlåga inom spelare och ledare. Hungern efter ännu en vinst är stor.

– Det skulle vara fantastiskt om vi kunde vinna nu och ta serien hem till oss. Det är så vi ser det just nu. En match i taget och inte sväva iväg, menar Torbjörn Gehrke.

Gustav Hansson säger så här på frågan om segern i fredags kan betyda något för matchplanen i kväll:

– Det vi gjorde då ger oss förtroende för det vi hade i matchplanen. Men självklart blir det lite småjusteringar även inför den här matchen.Andrew Smith återkommer i spel efter avstängningen och det är förstås en stor fördel. Amerikanens nivå är ibland våldsamt hög och om han kan hitta tillbaka till det offensiva spel han hade för cirka en månad sedan, öppnar det upp en ny dimension.

• Matchen sänds på Cmore/Sportkanalen med start 19.00. Dessutom på basketsverige.se (SBL/play) för en mindre kostnad. Höjdpunkter kommer som vanligt senare på kvällen på denna sajt.

Defensiv uppvisning av Dolphins

Adnan Chuk – tala om grym revansch från honom och hans ”delfiner”. FOTO: TT

Norrköping Dolphins gjorde exakt det man brukar göra när man har ryggen mot väggen. Man samlade ihop alla sina kvaliteter och gjorde en förstklassig prestation i semifinal 5 på annandag påsk.

Ja, Adnan Chuks lag utklassade Borås och vann med hela 86-57 i en defensiv uppvisning som var bland det mäktigaste vi skådat på mången god dag.

Detta Borås, som jämte Jämtland är ligans absolut mest målglada lag, blev fullständigt avklätt vad gäller taktik, defensivt arbete, fokus och förmåga att behålla sin matchplan.

Norrköping släppte endast in 11 respektive 18 poäng i den första och sista perioden. Man tvingade Borås till ett halvplansspel som man inte är bekväm med.

I sanning ett mästerverk av Adnan Chuk och hans lag.

Borås envisades med att bomba treor i parti och minut, men på 40 (!) skott blev det bara 7 träff. Alltså blott 17 procent.

Michael Moore hade sämst procent med 2/12. Märkligt att en sån stark insidespelare ska behöva gå ut och skjuta så många treor istället för att ta kampen inside.

Märkligt också att Borås envisades med att skjuta treor istället för att mixa med att få in bollen till korgen. Att ha store Brian Fitzpatrick stående på trepoängslinjen var kanske inte så smart.

Nä, Borås blev formligen uppätna av ett viljestarkt och koncentrerat Norrköping där Anes Zekovic (11 returer), Shakir Smith och Joakim Kjellbom (21+11) var bäst.

Efter 65-108 i match 4 har Norrköping kanske hittat exakt det lagspel som kan räcka för att vända på serien.

Andra sidan kan väl Borås knappast skjuta och spela lika illa i fortsättningen.

Annandag påsk och Borås laddar

Ludvig Johansson anfaller mot Jämtland. I kväll ska han och Borås försöka betvinga Norrköping och avancera till SM-final.

Veckan går igång med en riktig höjdare i Boråshallen. Hemmalaget är en match från SM-final och kan alltså bli klart i kväll.

Då måste man dock besegra ett säkert till tänderna laddat Norrköping, som också spelar för sin heder i kväll.

65-108 på hemmaplan senast är ju siffror som är helt overkliga för det regerande SM-guldlaget.

Här är fyra frågor som Bloggen funderar på inför match 5:

1. Hur mycket kommer den här revanschlustan att betyda för Dolphins?

2. Adnan Chuk brukar vara en mästare att krångla sig ur besvärliga knipor: så även i kväll?

3. Hur kommer Nimrod Hilliard att påverkas av Norrköpings protest efter match 4? Även om förbundet har nekat att stänga av Boråsspelaren efter sammandrabbningen med Anes Zekovic, kan det inverka på hans spel.

4. Vid Norrköpingsförlust: innebär det i så fall ett farväl till SBL från veteranerna Joakim Kjellbom och Mikael Lindquist? Kjellbom har i förra veckan antytt att han känner sig ganska färdig med basketen.

Fantastiskt är ordet

Evariste Shonganya var en av många matchvinnare. Visst blandade han i sin insats, men hans vilja att försvara tufft och ta bollen hårt till korgen blev faktiskt lite avgörande i matchen.

Tänka sig att vi fick uppleva ännu en milstolpe i denna fantastiska säsong.

Den första semifinalsegern i Jämtland Baskets mångåriga historia. 84-76 mot Södertälje efter en viljeinsats som vi inte sett maken till i år. Jo, möjligen i matchen mot Norrköping, där ”älgarna” slet som djur för att hedra den då nyss och så chockartat bortgångne Zeljko Brlek.

Detta Jämtland formligen krigade ned Södertälje och tvingade återigen fram 19 turnovers.

– Det handlade bara om hårt jobb i dag, sa RT Guinn som satte den viktiga trean som i princip stängde matchen.

RT Guinn intervjuas av radions Björn Nordquist.

Jämtland gjorde helt enkelt en av årets bästa matcher. Kanske inte i skottprocent, men viljan var… formidabel. Den byggde hela prestationen.

Avstängde Andrew Smith får chansen att spela minst en match till. ”Väldigt skönt” sa amerikanen.

– Vi ville mer än i de första tre matcherna (i semifinalerna). Vi höll oss till det vi har sagt. Jag är väldigt nöjd, sa Torbjörn Gehrke.

Ludwig Degernäs ansåg att hans Södertälje saknade defensivt fokus.

– 19 turnovers är för mycket, sa han.

Alla spelare gav sitt stora bidrag till den blytunga segern. Teyvon Myers ledde trupperna med ett högprocentigt skytte. 26 poäng efter 5/6, 4/5 och 4/4 på treor, tvåor och ettor.

Det fannns dock flera.

– Evariste gör ett jättebra jobb med tanke på hur lite vi har använt honom på den senaste tiden, sa Torbjörn Gehrke.

Nicholas Paulos sprang otroligt mycket och lyckades länge neutralisera Auston Barnes. Bara 12 poäng på 38 minuters spel från Årets forward i SBL berodde mycket på det intensiva försvarsspel som Paulos satte upp mot honom.

Den grekamerikanske Jämtlandsspelaren hade fått upp sina föräldrar från USA och det måste ha känts oerhört skönt att få prestera så bra med dem på läktaren. 14 poäng och 5 returer, 1 steal och 0 turnovers.

En strålande insats av en som alltid hårdjobbande Nicholas Paulos.

Oliver Gehrkes första kvart var dessutom grym. 13 poäng av den 18-årige forwarden och energifyllt spel som lyfte hela hallen.

Oliver Gehrke intervjuas av Sportens Niclas Åkerström.

Gehrke satte så att säga Jämtland på segerspåret.

Då spelade det faktiskt ingen roll att Adam Rönnqvist återigen var iskall och återigen bara mäktade med 2 poäng. 0/8 från golvet är ju siffror som är helt osannolika från den rutinerade guarden.

Här har Torbjörn Gehrke ett jättelikt sparkapital inför match 5 på tisdag. Då återkommer också Andrew Smith i spel.

– Det vore fantastiskt om vi lyckades vinna på tisdag och få en match till här hemma. Det skulle inte minst ge klubben några hundra tusen kronor till i intäkter, menade Torbjörn Gehrke på presskonferensen.

Torbjörn Gehrke förklarar hur Jämtland kunde vinna för en intresserad Mats Lundqvist.

Gustav Hansson och Adam Rönnqvist spelade 14 respektive 33 minuter. Guardduon var tufft uppvaktad av Södertälje och fick absolut inget gratis.

Om det skulle bli förlust i match 5 har Jämtland Basket ändå avslutat sina hemmamatcher för i år med en charmant prestation. En prestation som på många sätt symboliserar årets upplaga av Jämtland.

Gammal som ung, tjej som kille, kvinna som man – alla ville gratulera Jämtlands spelare och ledare till historiens första semifinalseger för klubben. Massor av människor mötte upp vid Jämtlands bänk efter matchen.

Det som efter match 3 såg ut att bli en påfrestande och avslutande ”Golgatavandring” på långfredagen, har alltså förvandlats till något helt annat.

Med en mäktig viljeinsats har nytt liv plötsligt börjat spira hos Jämtland Basket.

Gehrke och hans manskap har rest sig på ”nio” – och nu har en annan vandring startat. En trosvandring med en helt annan atmosfär och åt ett helt annat håll, där vi så smått börjar tro på att något väldigt speciellt ska kunna hända nästa vecka…

Många gånger tar vi nog Bruce the Moose för givet, att han / hon alltid ska vara i toppform. Alltid liva upp publiken och vara aktiv på golvet och på läktaren, men den här gången överträffade han / hon sig själv. Vilken match av Basketligans bästa (?) maskot. Energisk, rörlig och full av liv. Jämtlands älg svarade helt klart för sin bästa prestation i år och eldade på de cirka 1 550 åskådarna från start till mål.

20:04: Jämtland-Södertälje

Lagspel och ett kollektivt utförande av högsta klass, över hela banan. Är det vägen till seger för Jämtland i kväll?

Match 4 och att den spelas på långfredagen känns närmast som ett omen:

Blir det mörker, sorg och dödsstöten för Jämtland Basket…

… eller får vi redan i kväll se ljuset börja skymta i tunneln?

Ska det bli seger kommer det att ske utan Andrew Smith. Han är avstängd efter en närkamp med Alexander Lindqvist.

Från Jämtlands sida tycker Torbjörn Gehrke att Lindqvist överdrev situationen. Ja, att han ”floppade”, alltså filmade eller överdrev situationen för att tjäna på den samma.

I så fall var det inte ärligt spel och domarna svalde det.

Det här kan bara Lindqvist svara på, men Bloggen är inte förvånad att det är just han som pekas ut. Södertäljespelaren har, enligt våra ögon, inte alltid varit den där rena spelaren som alltid strider med blanka vapen.

Samma sak inträffade i kvartsfinalen mot Luleå. Då var det Thomas Massamba som, enligt vår mening, överdrev vissa närkamper.

Landslagsguarden, som utåt sett verkar vara en riktig hårding, låg på golvet och ojade sig ett flertal gånger i match 2. Ja, det gick så långt att Jämtlandspubliken – som av experter rankas som en av ligans mest kunniga – ledsnade på Massamba och buade ut honom vid varje bollkontakt.

Det här var något som även Jämtlands spelare reagerade på. Inte minst Adam Rönnqvist, som inför match 5, sa vad han tyckte.

Dessutom i direktsändning i tv, före matchen!

Rönnqvist förklarade hur illa han såg på vissa Luleåspelares försök till filmning.

Nu tar också Torbjörn Gehrke bladet från munnen. I förhandssnacket inför kvällens match skriver Gehrke bland annat så här:

”Jag skulle vilja se en match som på den gamla goda tiden, då en foul var en foul och att varje kontakt inte såg ut som ett världskrig eller en misshandel… Dagens ”flopping” (filmning)… kommer på sikt att försätta oss i fotbollens problematik”.

Utgångsläget är fantastiskt för Södertälje som samlat på sig en mäktig buffert av bra självkänsla. De kan spela avslappnat.

Jämtlands startposition är ”hundra gånger” sämre. Vinna eller försvinna är ett uttryck som ibland kan göra spelare desperata och få dem att pressa fram det yttersta av deras potential…

… eller också blir det till en stressfaktor som hämmar spelet.

Det ska bli väldigt intressant att se hur Jämtlands spelare reagerar på situationen.

Kan man överträffa sig själva i säsongens sista (?) hemmamatch?

Jättekross av Borås

Nimrod Hilliard och Borås svarade för en formidabel urladdning mot Norrköping i match 4.

Borås har skaffat sig matchboll i semifinalen mot Norrköping.

I kvällens match blev det en mycket oväntad händelseutveckling. Nimrod Hilliard ledde sitt lag till förkrossande 108-65. Efter klar seger i alla perioder.

På bortaplan.

Mot regerande SM-guldmedaljören.

Jo, jag tackar jag.

Det betyder 3-1 i matcher för Borås som på annandag påsk kan avgöra serien.

Borås sköt 67 procent på tvåorna, 57 procent (12/21) på treorna och 78 procent (26/33) från strafflinjen. Dessutom tog man hem returkampen med 40-27. 23-14 i assists är ju heller inte fy skam.

Apropå Hilliard: 21 poäng och 10 assists och makalösa 44 i plus/minusstatistik visar att titlarna Årets MVP och Årets guard inte precis har gått till fel spelare…

Plötsligt ser Borås ut att bli en riktigt vass utmanare till Södertälje om SM-guldet (för inte kan väl Jämtland vända på det här?).

Jämtland, ja, som faktiskt har 3-1 i matcher på Borås i år. Det säger en hel del om vilken fantastisk säsong som Torbjörn Gehrkes lag ändå gjort i år.

Shonganya trea i ”årets center”

Evariste Shonganya – tredje bäste center i årets SBL.

Utmärkelsen Årets center i SBL går till Joakim Kjellbom. Norrköpingsveteranen tar priset för sjätte (!) året i följd.

Kjellbom fick 58 procent av rösterna. Umeås Andre Nilsson är tvåa på 23 procent medan Jämtlands Evariste Shonganya tar tredje plats med 13 procent.

Om röstningen hade skett efter de tolv första omgångarna skulle nog Shonganya ha varit på en klar andraplats, kanske till och med i ledning. I det läget var Jämtlandscentern något av årets fynd, med double-doubles i nästan varje match.

Sedan kom ryggskadan och därefter har Kongocentern varit en ”normal” spelare.

Årets olika priser röstas fram av lagens coacher, lagkaptener och Media.