Efter Chuks avhopp – ny tid för Dolphins

Schweiz nästa. FOTO: TT

Adnan Chuk lämnar Norrköping Dolphins. Ny klubb blir Lions de Genève i Schweiz. Han tar därmed över från sin läromästare Vedran Bosnic, som också byter klubb.

Den förre Jämtlandsspelaren har skrivit ett tvåårskontrakt med Genève och är mycket förväntansfull inför att påbörja ett nytt kapitel i livet.

– … någonstans har erbjudandet blivit bättre och bättre med tiden och för mig och min karriär blir det rätt steg att ta, säger han till Norrköping Dolphins.

Chuk bryter därmed sitt femårskontrakt med klubben. En inte alltför sensationell utveckling med tanke på den turbulens som råder. Uppgifter gör gällande att Dolphins har det jobbigt med ekonomin, samtidigt som den nya styrelsen pratar i termer om en nystart, där man vill komma tillbaka till rötterna.

Johan Lind, en av de nya styrelseledamöterna, har också uttalat sig om att Dolphins behöver hitta ett spel som lockar publiken. Att laget på ett mer tydligt sätt skapar ett intresse och blir en viktig faktor hos folket i Norrköping. Inte bara när det vankas slutspel utan även i vardagen.

Enligt Bloggens tolkningar tycker Lind att Adnan Chuks spelstil kanske varit lite för oattraktiv. Lite för stel, lite för statisk.

Det här med spelstil är ju ett intressant ämne. Ingen med vett och sans kan klaga på Chuks arbete i Dolphins. Han har varit exempellös när det gäller framgång. Tre SM-finaler på fyra år, varav ett guld.

Ord blir så att säga överflödiga med en sån meritlista. Det finns ändå ett ”problem”: basket är, trots allt, en underhållningssport. Speciellt i Sverige.

Här är publiken svårflörtad. Här finns annan sport som redan är stor och som publiken hellre går på. Ishockey, fotboll och i viss mån handboll har ett genuint insteg i folks hjärtan.

Då räcker det inte alltid med att gå till SM-finaler. Då krävs det lite mer.

Ett bevis för det är Norrköpings andra elitklubb på vintern, Vita Hästen. Stadens allsvenska ishockeylag drar klart mer publik – trots att man återfinns i botten av tabellen.

Det här är självklart en fråga som är viktig att belysa. En attraktiv produkt, som drar publik, är i det långa loppet säkert en avgörande faktor för den nya Dolphinsstyrelsen.

Även om ordföranden David Bergström, Johan Lind och de övriga har ett öga på publiken, gäller det just nu att bygga ett slagkraftigt lag. Samt att hitta en ersättare till Adnan Chuk. Kanske blir det Mika Riipinen, som redan finns i klubben.

På spelarfronten har Mikael Lindquist och Edvin Stark lämnat. Möjligen gör Joakim Kjellbom samma sak. Och hur blir det med Anes Zekovic?

– Inget bestämt ännu, säger han till Bloggen.

Klart är att Dolphins står inför en ny tid, med många utmaningar. Förmodligen också en ny spelstil.

Tala om sporrande premiär

Baskethistoria kommer att skrivas i slutet av september. Djurgårdens första basketligamatch ska spelas i Kungliga Tennishallen – mot Jämtland Basket. FOTO: TT

Jämtland Basket får alltså börja årets SBL med bortamatch mot Djurgården. Precis som Sporten berättade tidigare i dag. Dessutom på klassisk mark.

I Kungliga Tennishallen!

Arenan, som invigdes 1943 har en kapacitet på hela 5 000 åskådare och har en fantastisk historia, med massor av minnesvärda tennismatcher. Inte minst med en ung Björn Borg.

Kanske det till och med kan bli fullsatt när Djurgården spelar sin första match någonsin i Basketligan, onsdag 25 september?

Basket i Kungliga Tennishallen – det blir verklighet i höst. FOTOMONTAGE: BASKETSVERIGE.SE

Oavsett hur det blir med den saken kan premiärmatchen komma att bli något alldeles utöver det vanliga.

Från Jämtland Baskets sida är man upprymd över beskedet – även om man enligt ursprungsprogrammet var lottad att spela hemma mot Nässjö i premiären.

En hemmamatch i första omgången är förstås alltid något man vill ha, men det här bör betraktas som en fullgod ”kompensation”.

– Det låter som att det blir väldigt roligt och förhoppningsvis mycket folk, med bra inramning. Det är även första gången som man spelar i den hallen så det blir något nytt, vilket är kul, säger Gustav Hansson.

Gustav Hansson.

I det spelprogram som nu är officiellt kommer Djurgården enbart att spela en hemmamatch i Kungliga Tennishallen – premiären mot Jämtland. Bloggen tippar dock att det kan bli flera.

Det borde vara en enkel rockad att skifta hemmaarena om det skulle visa sig att premiären blir en succe.

Jämtland Baskets klubbdirektör Peter Johansson instämmer med Gustav Hansson när det gäller motivationen att få spela match i en sån klassisk arena som den på Lidingövägen i Stockholm.

– Vi kan väl säga att ”Kungliga” numera en basketarena. Vi hoppas kunna komma ned med våra fans och utmana DIF-klacken, säger ”Pecka”.

Peter Johansson hoppas på en stor Jämtlandsklack i premiären mot Djurgården.

Ordförande Erik Westin kommenterar lottningen så här:

– Jätteroligt. Det är också jätteroligt att Djurgården gått upp i ligan och att få inviga säsongen i Kungliga Tennishallen ska bli en upplevelse. Jag hoppas på fullsatt och bra stämning, säger Westin.

Det som sticker ut för Jämtland i övrigt i spelprogrammet är den fortsatta satsningen på 20.04-matcher på hemmaplan. Hela åtta av 18 matcher är lagda så pass sent på kvällen.

Umeå å sin sida kör vidare med 18.34. Jesper Gustavssons klubb har så många som 13 hemmamatcher inprickade på det klockslaget.

Här är de första fem matcherna för Jämtland i höst:

Ons 25 sept: Djurgården borta. 19.04.

Lör 28 sept: Nässjö hemma, 20.04.

Fre 4 okt: Luleå hemma, 20.04.

Fre 11 okt: Norrköping hemma, 20.04.

Ons 16 okt: Borås borta. 19.04.

Ny landslagschans för Axelsson

Helena Axelsson attackerar korgen under årets Miki Herkel-turnering. FOTO: PRIVAT

Helena Axelsson får nytt förtroende i F15-landslaget.

Den Ragundafostrade forwarden – som även representerar ÖB – har blivit kallad till nästa läger för Sveriges F15-landslag. Lägret hålls i Mark, 5-11 augusti. Sedan avslutas allt med landskamper i Danmark.

Totalt 15 spelare är inkallade under den svenska fanan. En av de 15 bor och verkar utomlands. Det är Kajsa Borman, som återfinns i Loveland High School i USA. De övriga representerar svenska klubbar.

Eos från Lund har bäst representation med tre spelare.

Dam-EM och nyheter i Jämtland och ÖB

Torbjörn Gehrke hoppas kunna bjuda på flera positiva nyheter i veckan.

Vi vänder blad och börjar en ny Basketvecka. Den stora händelsen för svensk basket denna vecka är förstås starten av dam-EM i Serbien/Litauen.

EM-slutspelet består av 16 lag och Sverige är det enda från Norden. Sverige inleder på torsdag med match mot Montenegro. Sedan väntar Tjeckien och Frankrike, fredag respektive söndag.

På hemmafronten fortsätter arbetet hos Jämtland och ÖB med att sy ihop sina trupper.

Jämtland, som har fyra spelare klara (Gustav Hansson, Max Tandberg Wall, CJ Dunston och RT Guinn) jobbar febrilt för att få klart med både spelare och en andrecoach bredvid Torbjörn Gehrke.

Den här veckan kan det kunna komma positiva nyheter på båda fronterna. Flertalet utländska och svenska spelare är kontaktade och om allt går som tänkt blir det påfyllning i truppen de närmaste dagarna.

Vad gäller andrecoach är det hetaste tipset att Wiktor Buszka fortsätter. Torbjörn Gehrke har höga tankar om sin kollega och vill mycket gärna att Buszka stannar i Jämtland Basket.

Blir Wiktor Buszka kvar bredvid Torbjörn Gehrke?

I ÖB pågår också förberedelsearbetet för fullt.

– Förhoppningsvis kan vi i veckan göra klart med en assisterande coach och några spelare, säger Krister Blomgren.

Hos ÖB Ungdom är det sommarlovsbasket som gäller. Den andra av totalt tre veckor ska genomföras.

– Vi tränar alla pass i Sporthallen. 9 till 15 varje dag. I år har vi nytt deltagarrekord med över 100 unga talanger på plats, hälsar Mats Lundqvist.

Mats Lundqvist, sportchef i ÖB U.

Andrecoach nära

I helgen kan det bli klart med en assisterande coach till Elena Popkey.

ÖB har förhoppningar om att inom kort lösa den viktiga frågan om en andrecoach.

– Förhoppningsvis blir det klart i helgen, säger Krister Blomgren.

ÖB:s ordförande och i fjol även delvis inhoppande matchcoach, vet förstås väl hur betydelsefull en assisterande coach är. Anledningen är att huvudansvariga Elena Popkey också ska spela.

Som Bloggen tidigare har berättat finns det till och med frågetecken inom nuvarande spelartrupp att fortsätta såvida inte ÖB hittar en hjälp bredvid Popkey.

Viktiga forwarden Frida Joelsson förklarade att hon är tveksam till spel om det blir samma upplägg som i fjol. Alltså där Elena Popkey är ensam coach.

100 000-gränsen passerad

Pengarna ramlar in i strid ström. Snart är halva målet uppnått; 125 000 kronor.

BKV-spelaren har sprängt sin första ”drömgräns”.

Under onsdagen nåddes och även passerades 100 000 kronor i den satsning som syftar till att ge Jämtland Basket en hjälpande hand i jakten på ett profilstarkt nyförvärv.

Vid lunchtid är årets kraftsamling uppe på 106 000 kronor. Totalt är det 46 personer som bidragit med summan. Dessa personer stöttar med allt från 1 000 upp till hela 12 000 kronor.

Det är dock fritt fram att ge valfritt belopp. Givarna behöver heller inte vara medlemmar i BKV utan alla är välkomna.

Sören Westin, som är ordförande i BKV, berättar om bakgrunden till iden:

– Syftet är helt enkelt att förstärka Jämtlands trupp. Ju större föreningens ekonomi blir, desto lättare blir det att kunna ha en högkvalitativ ledar- och spelartrupp… Det här är en kraftsamling på att förstärka spelarbudgeten, säger Westin på klubbens hemsida.

BKV-spelaren: Över 1/3 är insamlat

StödprojektetBKV-spelaren” har hittills inbringat nära 85 000 kronor.

Satsningen på en ny BKV-spelare har fått en väldigt bra start. På kort tid har hela 84 000 kronor har kommit in från 32 olika personer.

Det är ändå klart mindre än vid ungefär samma tidpunkt i fjol. Den 8 juni var då 218 000 kronor inne på BKV-kontot.

Skillnaden var att fjolårets initiativ startade klart tidigare. Totalsumman stannade på fina 234 000 kronor, fördelat från 84 välvilliga personer.

Yemane och Gehrke i U20-trupp

Alexander Yemane är en av 15 spelare som är uttagna till läger 1.

Jämtland Basket har fått med två spelare till U20-landslagets träningsläger i Södertälje, 21-27 juni. Alexander Yemane och Oliver Gehrke tar plats i 15-mannatruppen – där slutmålet är EM i Portugal, 12-22 juli.

Dessförinnan blir det en turnering i Bulgarien, 24-27 juli samt för-EM i Portugal, 7-11 juli.

Med i truppen är även förre jämten Olle Lundqvist, nu i spanska Ponferrada.

Av de 15 uttagna spelarna är nio utlandsproffs eller går på college. Det kommer snart också Oliver Gehrke att göra. Han flyttar i höst till USA för att påbörja sina studier i San Francisco.

Truppen kommer att bantas till tolv spelare när det blir dags för EM-slutspelet.

Även Oliver Gehrke får chansen på lägret i Södertälje.

Varför inte Gustav H och Markusson?

Gustav Hansson attackerar lillebror Daniel i en match i fjol.

Så har då Sveriges nya Framtidslandslag tagits ut. 14 spelare upp till 25 år som bedöms stå strax bakom A-landslaget ska få visa upp sig på ett läger i Östersund, 5-11 augusti.

Nio träningspass och två matcher (mot Norge) ska genomföras och sedan har förbundskapten Peter Öqvist säkert järnkoll på de 14 spelarnas status.

I truppen finns ingen Jämtlandsspelare med. Gustav Hansson är en av sex reserver. Oliver Gehrke och Olle Lundqvist saknas, liksom den mest givne enligt oss, Mattias Markusson.

Möjligen har Gehrke och Lundqvist tackat nej på grund av skolstarten i USA respektive knäskadan som fortfarande spökar. Avsaknaden av Markusson får vi verkligen hoppas beror på ett pressat tidsschema. Att den förre Jämtlandscentern helt enkelt har för mycket med skolan på Loyola Maramount.

Annars…

Ingen Mattias Markusson i Framtidslandslaget.

Vad gäller Gustav Hansson borde han ha varit med bland de 14. Ja, det är inte bara vi som tycker det utan även Bloggkollegan Nick Rajacic i Borås.

Peter Öqvist har istället tagit ut Daniel Hansson, Gustavs lillebror. Det förvånar. Gustav har hunnit klart längre i sin utveckling och borde verkligen ha fått en sån uppmuntran.

Förklaringen är nog att Daniel Hansson spelar i Luleå, där Peter Öqvist är coach. Det är lättare att gilla en spelare som man dagligen träffar och ser träna och spela.

– Självklart hade jag velat vara med, men det är upp till coacherna för laget, säger Gustav.

Fyra före detta Jämtlandsspelare är uttagna i truppen. Niklas Larsson, Anton Kobylak-Berglund, Samuel Berkelund och Daniel Johansson. Berkelund spelade i fjol som proffs i Constanta, Rumänien.

OBS! Nya uppgifter gör gällande att Gehrke och Lundqvist är uttagna i U20-landslaget istället. 21-27 juni i Södertälje. Sedan lär det bli EM-slutspel som gäller där. Det betyder att deras sommar redan är fulltecknad.

Läget i Jämtland Basket

Torbjörn Gehrke.

7-8 veckor är kvar innan Jämtland Basket samlas igen för att starta lagträningen – då kollar Bloggen läget.

Vid veckans årsmöte var intresset stort hos åhörarna hur lagbygget går. Torbjörn Gehrke, som säkert hade tänkt sig en anonym stund, längst bak i rummet, fick istället kliva längst fram och svara på frågor.

– Oj, då! Jag som kom hit i shorts och bara tänkte sitta och lyssna, sa Gehrke och småskrattade.

Jämtlands headcoach fick svara på hur lagbygget fortskrider.

– Det pendlar från vecka till vecka. Men när vi bygger årets lag är det för att vinna matcher. Tidigare har vi till viss del haft en mer ungdomlig framtoning, med flertalet egna talanger som vi velat ge speltid. Nu är många av de killarna borta, menade Gehrke.

Han betonade också vikten av att ha ett lag som spelar underhållande och händelserik basket. Med fart och individualister och med dunkar som charmar publiken.

Vilka spelare är ni på jakt efter?

– Det är en kombination av spelare som verkligen vill vara här, som vi har råd med och som kan spela snabbt och underhållande. Vi vill hitta spelare som är hyfsat identiska med fjolårets lag.

Precis som tidigare år vill Gehrke hitta fem spelare som är bärande. Alltså en riktigt vass förstafemma.

En skillnad är dock att han söker en pointguard som är en pointguard. En spelare som har ledarkvaliteter och som det övriga laget kan luta sig mot.

Det är ingen hemlighet att Teyvon Myers och Adam Rönnqvist var mer av shooting guards (tvåor), spelare som hellre sökte sitt eget skott än involverade hela laget.

Detta fungerade dock bättre än vad nog många hade trott. Deras kreativitet och skytte öppnade upp motståndarnas försvar och det var just Myers och Rönnqvist som många gånger vann matcher för Jämtland.

Kan Gehrke hitta ett liknande guardpar i effektivitet?

Den uppgiften blir svår, men förstås inte omöjlig.

– Vi behöver en pointguard som kan styra spelet när det bränner till. En naturlig ledare. Det är en jätteviktig bit.

Huruvida det nya Jämtland kan bli lika bra som i år återstår att se. Det gäller också hur långt man kan gå.

– Jag tror att vi kommer att kunna ställa ett lag på planen som är lika bra som årets lag. Resultatet beror också på hur de andra lagen satsar och bygger. Det är fortfarande så att vissa lag har lite mer pengar än vad vi har.

Med fyra spelare klara går Torbjörn Gehrke och övriga staben vidare med de övriga pusselbitarna. Fokus är att hitta ett par EU-spelare samt viktiga svenskar.

Jaan Puidet är en nyckelspelare som är högt på listan. Förmodligen också Andrew Smith. Puidet och Jämtland är i regelbunden kontakt och det finns helt klart intresse hos estländaren att återvända till Jämtland.

Själv sa han så här för en tid sedan om läget:

– Självklart finns det intresse. Varför inte ta ett år till hos Gehrke. Framtiden får utvisa vad som kommer att hända för mig.

En annan spelare som Jämtland har ringat in är Alexander Yemane. Den 20-årige forwarden har ett ligaår under bältet och förhoppningen är att han ska vilja stanna i klubben framför att flytta till USA och college.

– Han är en intressant spelartyp som absolut kommer att kunna utvecklas ytterligare. Det känns lite fel att gå ut och värva (en annan svensk) när vi har Alexander här, menar ordförande Erik Westin.

Uppskattad ung forward i Jämtland.