Bosnic bantar VM-truppen

Vedran Bosnic har plockat bort två guards inför nästa veckas VM-kval mot Lettland. FOTO: TT

Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic har bantat sin VM-kvaltrupp inför torsdagens viktiga hemmamatch mot Lettland.

16 spelare har blivit 14.

De två som har fått kliva åt sidan är Melwin Pantzar och Valter Lindström. Båda guards. Pantzar i Real Madrid, Lindström i Södertälje.

Bosnic kommer att behöva kapa ytterligare inför matchen. Då får det vara max 12 spelare i truppen.

Höjd status på Östersundsdomare

Jämtland har fått en ny elitdomare.

Jämtlands Län har fått en ny medlem i Elitdomargruppen. Anton Strömberg Carlsson flyttas upp i hierarkin och får nu döma division 1 och uppåt.

Rent konkret innebär det att Anton är en av 47 domare som kan bli uttagen att få döma förbundsserierna.

– Eftersom vi just nu har en domare i Östersund, en i Umeå och en i Luleå, gissar jag att det för min del blir division 1-matcher i norra Sverige och en del USM-sammandrag, säger Anton angående säsongens uppdrag.

Den unge östersundaren är ambitiös och vill fortsätta att klättra. Det långsiktiga målet är att få döma i Basketligorna.

– Om möjligt vill jag även komma ut i Europa och döma. Men man behöver delmål för att nå dit och för mig är det division 1 och sedan ligan.

En första gemensam förberedelse för säsongen är planerad till 1-2 september, då alla 47 elitdomare ska samlas i Norrköping för ett seminarium.

Kjellbom om RT Guinn

Värvningen av RT Guinn är modig. Förhoppningsvis ser Torbjörn Gehrke något som inte Bloggen riktigt ser. FOTO: TT

Jämtland Baskets beslut att värva en 37-årig veteran som en av lagets spjutspetsar, har skapat frågetecken.

Inte bara hos Bloggen utan säkert hos många andra. Det känns inte riktigt fräscht, om vi får tala fritt ur hjärtat.

Varför rekrytera en spelare som är på väg nedåt i karriären när Jämtland vill uppåt?

Samtidigt vet vi att vi ibland haft fel i våra tidigare analyser och bedömningar när det gäller Jämtland Basket. Vi har varit lite väl tvivlande. Kanske tänker och tror vi galet även denna gång – får vi hoppas.

Kanske är 37 år bara en siffra. Kanske överskuggar basketkvaliteten den faktiska åldern hos RT Guinn.

En som stödjer Torbjörn Gehrke och Jämtland Basket är Joakim Kjellbom, Norrköpings särklassige veteran. Den 39-årige landslagscentern är ett perfekt bevis för att man kan hålla toppklass efter 35.

– Ålder är bara en siffra, säger Kjellbom när han ringer upp oss på torsdagen.

Innan vi går vidare: ett jättegrattis till den otroliga prestationen att vinna SM-guldet och dessutom ta hem det på bortaplan i Luleå!

– Tack! Ja, det var kul.

Kjellbom vet vem RT Guinn är. Han har matchat mot honom i bland annat Basketligan, när hans Sundsvall mötte Södertälje, 2005/06.

– Han var väldigt duktig.

Jämtlandsspelarens höga ålder är inget som överraskar Kjellbom i värvningen.

– Fördomar om åldern är något som är vanligt, men tiderna ändras. För 10-15 år sedan var det annorlunda, men nu ser man en hel del spelare som håller på upp i hög ålder. Tim Duncan och Vince Carter till exempel.

– Det där med ålder är väldigt individuellt. Hur man tar hand om sin kropp, om man kan undvika skador och hur motiverad man är. Men Jämtland har säkert gjort sin scouting.

Joakim Kjellbom är ett eget exempel på allt det han själv berättar. När han var yngre kände han sig ”oövervinnerlig” och då blev det också ett (basket)liv som kanske inte alltid var proffsigt ute i fingerspetsarna.

– När man har blivit äldre har man lärt sig. Man tar hand om sin kropp, äter bra och sover mycket och för min del har jag även slutat att dricka läsk.

Kjellboms spelstil har förändrats genom åren. Numera är han smartare. Han hushåller med krafterna, använder alla sina gamla minnesbilder för att ta rätt beslut och hjälpa laget via sin maffiga erfarenhet.

Torbjörn Gehrke berättar att han trodde du var slut vid 35, 36 och 37, men att han nu har slutat att avskriva dig…

– Haha! Ja, tiderna ändras från när ”Tobbe” själv spelade.

Norrköpingsspelaren – som har ett par fantastiska säsonger bakom sig – tror att RT Guinn kan vara rätt spelartyp för Jämtland.

– I fjol brast det kanske en del i ledarskapet i slutspelet. Annars hade de kunnat utmana om guldet. RT Guinn kan vara rätt spelare för att lugna ned laget när det blir slutspel.

Med RT Guinn får Jämtland ingen snabb ”balettdansös” som kan växla tempo och slå sina spelare med atletism. Den biten får Everiste Shonganya sköta.

Nä, RT Guinn är en Will Paul-typ. Stor, smart och lugn (förhoppningsvis inte fullt lika lugn som Paul). Dessutom utrustad med en träffsäker bössa och – inte minst – en självklar ledare.

Dessa egenskaper ska, om Torbjörn Gehrkes tes håller, vara precis det hans lag behöver i denna unikt stora omställningssäsong.

U20: Ny toppmatch av Daniel Johansson

Återigen en bra landskamp av Daniel Johansson.

Förlust med 75-90 i går.

Seger med 91-75 i dag.

Sverige tog skön revansch för tisdagens förlust mot Finland i Helsingfors.

Henrik Svenssons lag vann de tre första perioderna med totalt 16 poäng och var rakt igenom det mest stabila laget.

Matchvinnare var USA-flyktade guarden Elijah Clarence som satte 28 poäng på sina nära 30 minuter. Fryshusets Beni Fungula var näst bäst på 14 poäng.

En annan faktor var Sveriges aggressivitet i anfallsspelet. Det gav totalt 29 straffkast mot Finlands 13.

Daniel Johansson fick stort förtroende från Henrik Svensson. Jämtlandskillen spelade över 26 minuter, näst mest på planen. ”Danne” skötte sig alldeles utmärkt. 13 poäng, 3 returer, 2 assists och 1 steal.

Sverige spelade med elva man eftersom Edvin Stark (Norrköping) saknades.

Här är nästa steg för Jämtland Basket

En ny Toni Prostran – eller Toni Prostran själv?

Först kom Everiste Shonganya och i dag kom RT Guinn.

En center/powerforward och en powerforward/center. Två nya ”älgar” är klara för Jämtland Basket.

Det betyder att tomrummet är fyllt efter Brandon Taylor och Will Paul.

Nu kan Gehrke och kompani pusta ut och fira midsommar. Åtta spelare är klara. Gustav Hansson, Adam Johansson, John Pålsson (även om han inte blivit officiellt presenterad än), Daniel Johansson, Oliver Gehrke, Alexander Yemane, Everiste Shonganya och RT Guinn.

Åtta spelare innebär att det är fyra spelare kvar för att den traditionella 12-mannatruppen ska vara komplett.

Tre av dessa platser kommer förmodligen att tas av utländska spelare. En PG, en andreguard och en liten forward.

Eftersom Shonganya och Guinn räknas som icke EU-spelare, finns det bara plats för ytterligare en amerikan. De övriga platserna måste fyllas av EU-spelare. Såvida inte Jämtland hittar en amerikan med EU-pass.

Kartläggningen av dessa tre positioner är gjord sedan länge. Det väller nästan dagligen in förslag från agenter. Problemet är att sortera. Att läsa in sig på alla spelare och välja rätt.

Två spelare som fortfarande är aktuella är Toni Prostran och Jaan Puidet. Åtminstone så länge de inte är klara för andra klubbar.

Chansen att de återkommer till Jämtland bedöms dock som liten. Prostrans prislapp är hög och Puidets prioritet är att söka en ny utmaning.

Vi tror att Gehrke och Zeljko Brlek tänker så här inför dessa rekryteringar:

Det vill hitta en PG a la Corin Henry och Jabril Durham, som med sin snabbhet kan skapa och hota på egen hand. Som inte är beroende av pick and roll-systemet.

Tvåan ska likna Jaan Puidet i sin spelstil. Snabb, stark och spetsig i sin offensiv.

Trean ska helst vara större än Preston Purifoy, gärna likna Viktor Gaddefors. Alltså runt 200 cm, så stark inside att han vid behov även kan ta PF-positionen.

Spelare nummer 12 i truppen kan bli någon av de egna ynglingarna Petter Salmonsson, Oskar Alm eller Johan Petersen.

En 37-åring – och på tvåårskontrakt (!)

Torbjörn Gehrke och Jämtland Basket bjuder på en riktig smällkaramell. Respekterade och välkände amerikanen RT Guinn är klar – på ett tvåårskontrakt.

Dagens pressmeddelande från Jämtland Basket kommer att bli en stor ”snackis” i basketsverige.

”Älgarna” meddelar att man har skrivit kontrakt med en 37-årig veteran. Dessutom på ett tvåårskontrakt.

Amerikanske centern/power forwarden RT Guinn, på 208 cm, anländer med en fantastisk meritlista. Bland annat med spel i grekiska jätteklubben Panathinaikos, israeliska och turkiska giganterna Maccabi Ashdod respektive Darussafaka, franska Limoges och tyska storklubben Eisbären Bremerhaven.

Guinn har spelat på nivåer som 99,9 procent av alla spelare i SBL bara kan drömma om. Dessutom kastade han i 25 poäng i en kvartsfinalmatch i Ungern här om veckan.

Men Guinn är alltså 37 år och det gör den här värvningen extra känslig.

Aldrig tidigare har Jämtland Basket värvat en så pass ålderstigen spelare. Detta sagt även om en viss Roger ”Jösse” Lilliesköld med framgång spelade ligabasket med Jämtland ända tills dess att han var 40 år.

Vi frågade Torbjörn Gehrke och ordföranden Erik Westin hur de ser på Guinns 37 år.

– Du är inte den enda som har frågat. Men jag tror det är som med många andra fördomar; typ att tjejer inte kan så mycket om sport. Att det är fattigt i Afrika, att vissa spelare inte klarar kylan i Norden, att serber kan basket bättre än andra.

.… men RT är 37 år!?

Jo, jag är inte korkad. Det är klart att RT inte är lika bra fysiskt som när han var 32, men då tjänade han också mer än en miljon kronor.

Skaderisken, då?

Visst finns den där, men RT:s skadehistorik är näst intill obefintlig. Hans spelstil är ekonomisk och väldigt smart. Han är ett proffs på att sköta sin kropp, ungefär som Thomas Massamba.

– Vi förväntar oss inget annat än att RT är hungrigare än någonsin. Kontraktet är skriver långsiktigt av just den anledningen. Ni kommer han att ha sin familj på läktaren vid varje match och det är självklart att han vill visa sig från sin bästa sida, menar Gehrke.

Erik Westin tror stenhårt på sin nye powerforward.

– Jag vore dum om vi inte skrev kontrakt med honom. När sånt här dyker upp måste man trycka på knappen.

Så sade du om Antto Nikkarinen också?

Ja, jag hade fel på Antto, men man måste våga för att vinna. Jag tror att RT:s spelstil kommer att passa bra i svenska ligan. Han har tappat snabbhet så han kommer at skjuta mycket utifrån.

Det som gör värvningen extra intressant är framtidsperspektivet. RT Guinn söker svenskt medborgarskap eftersom han har svensk fru (Malin) och och svenska barn. De vill rota sig i Sverige och hitta en fast punkt i sina liv.

Flytten till Jämtland är ett långsiktigt projekt. Erik Westin och kompani hoppas att RT Guinn senast nästa säsong har ett svenskt pass.

Åldersmässigt är det förstås lätt att vara tveksam till värvningen. Men precis som Torbjörn Gehrke säger, finns det många äldre spelare som motbevisat alla fördomar.

Joakim Kjellbom var 39 år när han ledde Norrköping till SM-guldet i våras.

Tim Duncan vann NBA som 38-åring och valdes in i All Star Team-laget som 37-åring.

Pau Gasol är ett år äldre än RT Guinn och spelar fortfarande i NBA. Vid 36 års ålder vann han OS-brons med sitt Spanien.

– Om vi avskriver RT skulle vi även ha avskrivit Kjellbom. Det gjorde jag när han fyllde 35 och när han fyllde 36 och även när han fyllde 37. Nu har jag slutat med det, förklarar Gehrke.

Jämtlandscoachen menar att det inte finns några enkla svar och definitivt inget facit. Värvningen av Guinn handlar också om att Gehrke behöver starka ledare i det nybyggda laget. Det är sannerligen sant.

När sju (!) spelare försvinner (om inte Prostran och Puidet blir kvar) är det viktigt att hitta nya spelare som direkt kan ta befälet. RT Guinn sägs vara exakt den person som Jämtland behöver i omklädningsrummet och på planen.

Ett annat tecken på att Jämtlandsvärvningen kan bli lyckad, är att RT Guinn jagats av flera andra SBL-klubbar. Enligt vad vi erfar har Norrköping, Södertälje och Luleå haft intresse för honom.

Varför lyckades då just ni med att övertyga honom?

– Enkelt. Jag har legat på honom så mycket mer. Jag har frågat honom i stort sett varje år i tio år och jag tror att vi fick honom eftersom vi såg längre fram än bara ett år.

Jämtlands plan är också att RT Guinn ska bli mentor åt Everiste Shonganya, som kommer till en helt ny miljö, en ny kultur med mera. Då kan det behövas en lagkamrat som har varit med förr och som kan lotsa in honom i allt det nya.

Everiste Shonganya ska ersätta Brandon Taylor.

Chansen att RT Guinn ska få svenskt medborgarskap är inte lätt att svara på. Inte ens för en ordförande i Jämtland Basket.

– Han har svensk fru, svenska barn och ett stabilt jobb i Sverige. Jag tror att han borde komma högt upp i priolistan. Vi har i alla fall redan börjat processen, berättar Erik Westin.

Bra insats av Daniel Johansson mot Finland

Landskampens bäste returtagare på bild.

Sverige föll mot Finland i dagens U20-landskamp i Helsingfors. Bakom 75-90 gömmer sig en svensk rivstart med hela 34-14 efter den första perioden.

Sedan tätade Finland till sitt försvar och Sverige fick mycket svårare att komma till enkla avslut. Hemmalaget vann de tre sista perioderna med klara 74-41.

Framträdande i Finland var guarden Edon Maxhuni som satte 27 poäng efter aggressivt attackspel som tvingade fram totalt 14 (!) straffkast. 188 cm långe Maxhuni spelar på Long Beach State i USA.

Bäst i Sverige var guarden Elijah Clarence, även han på 27 poäng. Den Malbasfostrade 20-åringen (han fyller år om ett par veckor), har spelat på college i USA sedan han var 16 år, senast Illinois State. Han matchades 26.54, näst mest i laget.

Daniel Johansson fick också mycket förtroende. 20.38 minuter var tredje mest i laget. ”Danne” – som med sina 201 cm är tredje längsta spelaren i blågult – gjorde en klart godkänd match, med 9 poäng och 8 returer. Med den sistnämnda siffran var han bäst på planen.

Två andra ligaspelare fanns med i Sveriges lag. Edvin Stark i Norrköping och Alan Zekovic i Uppsala. De fick båda spela cirka nio minuter.

I morgon blir det ny landskamp mellan lagen. Sedan väntar midsommarvila innan nya matcher väntar, då mot Portugal 29 juni.

Drömflytt för Jabril Durham

Från Jämtland via Ungern till Grekland.

Jabril Durham får som han vill; en drömflytt till en av Europas bästa ligor.

Den förre Jämtlandsguarden är klar för Cretan Kings, tia i årets liga.

Grekiska A1 innehåller 14 lag, där tungviktarna är Panathinaikos och Olympiakos.

Durham kommer med säkerhet att få ett jättelyft även lönemässigt. Enligt uppgifter till Bloggen kan det röra sig om cirka 50 000 dollar för en säsong.

Jämtland börjar hemma?

Jämtland-Umeå i december i fjol. Nära 1 700 åskådare fick se en sprakande hemmaoffensiv och seger. Umeå blir förmodligen Jämtlands motståndare både i nästa säsongs hemvändarmatch och i premiären.

Nästa säsongs spelprogram för SBL börjar så sakteliga ta form. Fortfarande är det inget som är hugget i sten, men vi börjar ana konturerna av det hela.

– Ändringar kan fortfarande tillkomma på grund av TV-matcherna med mera. Våra bortamatcher håller till exempel på att fastställas just nu, menar ”Pecka” Johansson, klubbdirektör i Jämtland Basket.

I det preliminära programmet har Jämtland fått ligapremiären på hemmaplan. Motståndare är Umeå. Ett härligt Norrlandsderby att se fram emot.

Umeå blir också motståndare i den traditionella ”hemvändarmatchen”, 28 december. Fjolårets hemvändarmatch blev en riktig pangsuccé. Inte nog med att Jämtland vann, dessutom efter ett fenomenalt trepoängsskytte. Det sattes dessutom ett nytt publikrekord då nära 1 700 åskådare såg matchen.

Jämtland har valt att sprida ut sina hemmamatcher på olika veckodagar, allt för att nå varierande målgrupper.

Tisdagar och fredagar är fortfarande de mest frekventa, medan ”försöket” med lördagar fortsätter. Ja, det är kanske inte längre ett ”försök”. Lördagsmatcher klockan 20.04 har visat sig passa alldeles utmärkt i Jämtland, med ständigt höga publiksiffror.

Här är det preliminära hemmaschemat för Jämtland. Observera att nästa års SBL omfattar 36 omgångar jämfört med 28 i fjol:

Fre 21 sept: Jämtland-Umeå.

Lör 6 okt: Jämtland-Södertälje. 20.04.

Tis 16 okt: Jämtland-Luleå.

Fre 26 okt: Jämtland-Nässjö.

Tis 6 nov: Jämtland-Wetterbygden.

Fre 9 nov: Jämtland-Borås.

Tis 20 nov: Jämtland-Norrköping.

Ons 5 dec: Jämtland-Köping.

Lör 15 dec: Jämtland-Uppsala. 20.04.

Fre 28 dec: Jämtland-Umeå. 20.04.

Tis 8 jan, 2019: Jämtland-Södertälje.

Tis 15 jan: Jämtland-Luleå.

Lör 26 jan: Jämtland-Nässjö. 20.04.

Fre 1 feb: Jämtland-Wetterbygden.

Ons 13 feb: Jämtland-Borås.

Fre 1 mars: Jämtland-Norrköping. 20.04.

Tis 12 mars: Jämtland-Köping.

Tis 19 mars: Jämtland-Uppsala.

Smith lämnar Umeå

Arik Smith lämnar Umeå, men Eric Gilchrese, här till vänster, kan bli kvar.

Han var kanske hela Basketligans bäste spelare i fjol och vann poängligan med ett snitt på 20,0 per match. I trepoängsskyttet hade han fina 42,8 procent (fjärde bästa siffra).

Nu lämnar stjärnspelaren Arik Smith sin klubb Umeå.

– Han går vidare i karriären, berättar Michael Jalmby, ordförande i Umeå till VK:s Basketblogg/Peter Hegethorn.

Den andre toppguarden i klubben, Eric Gilchrese, kan bli kvar i Umeå. Men bara om klubben orkar och vill förbättra hans kontrakt.

– Eric vill gärna spela med oss, men han har en familjesituation i Norge som innebär att han behöver ett bättre kontrakt. Vi har våra grundramar att hålla oss till och för att lösa detta saknas 150 000 kronor, säger Jalmby.