Bör Uppsala ”dra sig ur”?

Jens Tillman och Uppsala Basket får rådet att dra sig ur ligan. FOTO: TT

Med tre dagar kvar till SBL-starten kommer ett dramatiskt inlägg från UNT:s basketprofil Mathias Rutegård.

Han tycker att Jens Tillman och hans lag bör dra sig ur ligan. Rutegård anser att situationen är alltför dålig.

Klart är att Uppsala har ett ytterst prekärt läge. Truppen är bara sju-åtta spelare stor, träningsmatcher har fått ställas in, ekonomin är ansträngd och i lördags föll man stort mot Djurgården i en träningsmatch.

Dessutom blev söndagens returmatch mot Djurgården inställd på grund av att Tillman hade för få spelare friska.

I klubbledningen tänker man dock annorlunda. I dag har man säkrat upp sin andra utländske spelare, 208 cm långe Eric Katenda.

Den 26-årige bjässen på 115 kilo har bland annat spelat i franska Pro A och i högstaligan i Schweiz

Han kompletterar de övriga nyförvärv som kommit in på slutet; Nathan Dawit från Umeå, Nemanja Jovanovic från AIK och USA-guarden Xavier Cannefax.

Plussa på med Axel Nordström och Uppsala kan ha en förstafemma som håller bra klass. Problemet blir bredden. Truppen är nio spelare stor just nu. Klubben måste alltså snabbt fylla på där.

Uppsala inleder sitt spel i SBL nästa tisdag, med bortamatch mot Borås.

Nyheter i SBL: Nedflyttning och kval

En ny SBL står för dörren. En SBL som öppnas upp, med nedflyttning och kvalspel för lag 9 och 10.

Den Svenska Basketligan, förkortad SBL, har precis avslutat sin årliga upptaktsträff. Nio lag var på plats. Uppsala saknade representant eftersom nye coachen Jens Tillman var sjuk.

Lagens headcoacher blev intervjuade av Magnus Dahlborn, basketexpert på Viasat. Det fanns även ett antal spelarprofiler på plats, däribland Adam Rönnqvist i Jämtland och förre jämten Niklas Larsson, nu i Köping.

De två stora nyheterna från upptaktsträffen, åtminstone för de icke invigda, är att SBL återinför nedflyttning, uppflyttning och kvalspel. Samt att herr- och damligan kommer att TV-sändas.

Den så länge stängda ligan öppnas alltså upp. Basketen lämnar efter många år den NBA-inspirerade modellen med en stängd serie

Nu blir det möjligt för lag från Superettan att på sportsliga grunder gå upp i SBL. Vinnaren av Superettan flyttas automatiskt upp, medan tvåan får kvalspela mot lag 9 i SBL.

TV-sändningarna sker från C More och Sportkanalen. Totalt minst 20 matcher, med start 3-4 november. Det blir matcher både på söndagar, före veckans NBA-sändning, samt från slutspelet i vår.

– Basketen i Sverige tar ett stort steg. Från att ha visat alla matcher i vår egen playkanal (webben) till att sända 20-25 matcher C More och Sportkanalen. Vi ser det som ett fantastiskt steg för ökad exponering, säger Bo Sundberg i föreningen Basketligan herr.

Norrköping och Luleå är mångas tips på vilket lag som ska vinna SM-guld. Borås och Södertälje vill utmana, liksom Jämtland Basket.

– Vi vill inte fortsätta att säga att semifinal är en målsättning. Nu känns det som att vi måste flytta fram positionerna och säga att semifinal är ett krav, förklarade Torbjörn Gehrke.

Torbjörn Gehrke var på plats i Stockholm. Med sig hade han nyförvärvet Adam Rönnqvist.

Premiärveckan

Det är SBL-premiär på två ställen på fredag. I Luleå och i Jämtland. Hos ”Älgarna” hoppas man på en publiksiffra i stil med fjolårets hemvändarmatch mot just Umeå (bilden). Då kom det cirka 1 650 åskådare.

Då är det dags.

I veckan går startskottet för svensk klubbasket. Premiär för SBL, Superettan herr och alla division 1-serier. Damligan – som bara har 20 omgångar – börjar nästa vecka.

Först ut är SBL och Superettan herr, på fredag. Jämtland-Umeå och Luleå-Wetterbygden i SBL och Skånederbyt Eos-Trelleborg i Superettan.

Observera att vinnaren av Superettans Final Four flyttas upp i SBL. Tvåan får kvala mot lag 9 i SBL. Det innebär också att lag 10 i SBL automatiskt degraderas till Superettan.

Det här innebär en återgång till gamla tider. Fler värdematcher, mer dramatik. Den stängda Basketligan är därmed ett minne blott.

Jämtland U spelar sin division 1-premiär i Stockholm. Mot Akropol och Hammarby.

ÖB inleder på söndag, hemma mot AIK. Ett AIK som kanske luftar en del A-lagspelare med tanke på att deras liga startar först nästa vecka.

Hos Jämtland Basket jobbar man hårt för att fylla Sporthallen på fredag.

– Vi hoppas på en publiksiffra på mellan 1 500 och 1 700, säger ordförande Erik Westin.

Summeringen av baskethelgen

En bön om hjälp? Ja, det är kanske lämpligt just nu för Vedran Bosnic, vars landslag föll tungt mot Danmark. FOTO: TT

Det finns mycket att analysera och prata om efter helgens matcher.

EM-kvalfloppen mot Danmark, Jämtlands finalförlust i Huskvarna och ÖB: skrällseger mot Uppsala.

Vi börjar med det som hände i Köpenhamn. 72-76 i baken och en av svensk baskets största misslyckanden. Ingen Adam Rönnqvist på banan och ett svenskt spel som måste ha varit bland det sämsta någonsin.

Danmark använde sina stora pjäser, framförallt Kevin Larsen, för att såra Sverige. Det lyckades förträffligt. I försvar spelade bytte man från man-man till zon, något som också blev avgörande.

Här borde kanske Vedran Bosnic kastat in en skytt som Adam Rönnqvist, men icke.

Nä, det här var en dag som Bosnic och hans manskap sent ska glömma. Det späder också på den kritik som finns mot hans spelstil och hans generella resultat.

Vad säger då Adam Rönnqvist själv?

– Det positiva är att vi bara behöver vinna mot Vitryssland och med fem poäng mot Danmark. Då vinner vi ändå gruppen. Fem poäng känns ju som ingenting.

Jämtlandsspelaren blev kvar på bänken i hela matchen.

– Trist att inte få kliva in på planen, men det visste jag om. Det är en del av sporten. Någon måste ju nöta bänk.

Teyvon Myers gjorde sin bästa match i Jämtlandslinnet. 18 poäng och 9 returer på 23 minuter. Sedan blev han utvisad efter sin andra tekniska foul.

Förlust blev det också för Rönnqvist lagkompisar i Jämtland. Borås vann cupfinalen i Huskvarna med 86-82. Ändå hade Jämtland slagläge och stor ledning i första halvlek.

– Vi gjorde några dumma misstag och hade för många turnovers. Men överlag är jag väldigt nöjd med veckan, sa Torbjörn Gehrke.

Det bör han vara. Storseger mot Randers och 79-76 mot Wetterbygden var matcher som innehöll många positiva bitar. Trots att Gehrke roterade friskt på sitt manskap. Ett bra besked var att bänkspelarna klarar av att ta tunga minuter.

Dagens glädjeämne hittar vi i ÖB:s träningsseger mot Uppsala. Bakom 69-62 finns mycket att lyfta fram.

– Med tanke på hur bra våra förberedelser varit är det ingen överraskning. Det här är en speciell grupp, säger Elena Popkey, som hade 20 poäng, medan Ta’Rea Cunnigan lade i 23 poäng.

Ytterst lovande inför söndagens seriepremiär, hemma mot AIK.

Vilken start för nya headcoachen Elena Popkey.

14:15: EM-kval: Danmark-Sverige

Svenskt VM-kvaljubel efter den historiska hemmasegern mot Turkiet i fjol. Nu väntar EM-kval. FOTO: TT

Sverige inleder sitt spel i EM-kvalet med bortamatch mot Danmark. Matchen spelas i Köpenhamn och kan följas på FIBA:s youtubekanal.

Danmark leder gruppen efter veckans förlängningsseger mot Vitryssland.

För jämtländsk del ska det förstås bli extra intressant att se om Adam Rönnqvist får speltid. Bloggen samtalade med honom i veckan och han var klart nöjd med hur träningarna hade gått i veckan.

Det kan vara en fingervisning om att Rönnqvist kan få en del speltid av förbundskapten Vedran Bosnic.

11:00: Borås-Jämtland

Daniel Johansson signerade en stark insats mot Wetterbygden. Bland annat nio returer.

Tredagarscupen i Huskvarna avslutas i dag med finalen och matchen om tredje pris.

Först Jämtland-Borås, sedan Randers-Wetterbygden.

För Jämtlands del är matchen den sista innan nästa veckas SBL-premiär mot Umeå.

Coachparet Gehrke och Brlek siktar förstås på seger och kommer att coacha därefter. Men de kommer inte att toppa laget in absurdum.

– Vi får se när vi vaknar vilka spelare som är fräscha. Hittills har vi lyckats hålla minuterna på en rimlig nivå. RT (Guinn) gick inte så många minuter i dag och Teyvon (Myers) spelade heller inte mer än vad vi hade tänkt, menar Gehrke, som var nöjd med en hel del efter dagens triumf mot Wetterbygden (79-76).

Jämtland ledde som mest med cirka 15 poäng, men slarv och ett antal onödiga missar och felbeslut, gav hemmalaget chansen att utjämna.

Då brände Wetterbygden sitt sista skott för förlängning och Jämtland kunde bokföra sin fjärde raka seger.

I dg: ÖB matchar mot damligalag

Nya headcoachen Elena Popkey får i dag ett första svar på var hennes ÖB står i formhänseende.

I dag söndag spelar ÖB sin första och enda träningsmatch inför nästa veckas seriepremiär mot AIK.

Motståndare är damligalaget Uppsala. Matchen går i Östervåla sporthall och startar 11.00.

ÖB reser med elva spelare, där alla sex nyförvärv finns med. Här är laget:

Elena Popkey, Olivia Lindgren, Amanda Pettersson, Vera Blomgren, Stina Dahlin, Jenny Aronsson, Ta’Rea Cunnigan, Sanna Edström, Ida Lundgren, Frida Joelsson, Hanna Glantz.

Elena Popkey, som är ny headcoach, kommenterar inför matchen:

– Det är en väldigt bra möjlighet för vårt lag att se vad vi behöver förbättra inför säsongsstarten nästa helg. Liksom att se. Ar vi står i förhållande till ett damligalag. Så här långt har vi haft mycket bra träningar och förberedelser. Jag är förväntansfull inför hur vi står oss mot ett så pass bra motstånd.

17:45: Wetterbygden-Jämtland

Nicholas Paulos var vass framåt mot Randers.

Dag 2 i tredagarscupen i Huskvarna har två mycket intressanta matcher på schemat.

15:30: Borås-Randers.

17:45: Wetterbygden-Jämtland.

Hemmalaget och SBL-nykomlingen har ett spännande manskap med hela sju (!) utländska namn, som snart ska bli åtta. Sportchefen Dennis Aulander jagar en ersättare till USA-centern Logan McLane, som tvingades lämna laget efter någon vecka.

Wetterbygden har en spansk touch både i spelarmaterial och i utförande. Headcoach Boris Balibrea är profilen utåt och han bygger sitt lag med assisterande coacher från Spanien och med pointguarden Guim Exposito som spelmotor.

Amerikanen CJ Dunston, Mantas Griskenas och 207 cm långe senegalesen Waly Niang tillför styrka och storlek, medan nya duon Jonathan Peleg och Jonatan Boman är två svensks kvalitetsspelare. Plussa på med nye Joaquin Portugues och det finns både bredd och spets.

Wetterbygden vann de två sista perioderna mot Borås i går, vilket visar på styrka.

Hos Jämtland fortsätter Torbjörn Gehrke och Zeljko Brlek att finjustera lagets spel. De stora dragen finns där. Nu gäller det att observera detaljer, lära sig ytterligare om de totalt sex nya spelarna och använda dessa på rätt sätt beroende på hur matchförloppet ser ut.

Mot Randers var det främst bänkspelarna som klev fram. Bland annat Alexander Yemane som tog för sig i insidespelet. 19-åringen har onekligen ett bra rörelsemönster, han är välskolad och besitter också en bra bössa.

Dagens match sänds på webben genom Jämtland Baskets försorg. Kostnad: 39 kronor. Adressen är:

https://jb.streamingbolaget.se/video/XK0INVtJN-jb/live/link

Cupstart med stabil seger

Gustav Hansson har startat försäsongen på ett utmärkt sätt. I dag mot Randers var han en av banans bästa spelare.

Fyralagscupen i Huskvarna startade med att Borås och Jämtland vann sina matcher. 83-74 mot Wetterbygden respektive 97-79 mot danska Randers.

Torbjörn Gehrke var nöjd över både resultat och prestation. Inte minst mot bakgrund av att Randers var överraskande bra och att Jämtland saknade Adam Rönnqvist.

Danskarna var snabba, tuffa och atletiska. Det gjorde att Jämtland verkligen fick bekänna färg.

– Vi rycktes med i deras fysiska spel i första halvlek. ”Eva” (Shonganya) blev lite het och fick två snabba fouls. Därför fick RT (Guinn) spela mer än vad vi hade tänkt.

Nyckeln till segern var Jämtlands bänkspelare. De gick in och presterade starka insatser över hela linjen.

Debutanten Johan Petersen fick känna på krutröken, dock lite mindre än tänkt. Eftersom matchen var jämn in i den fjärde perioden blev det några minuter färre än planen.

Nästa match spelas lördag, 17.45, mot hemmalaget Wetterbygden.

Jämtland-Randers 97-79

Nicholas Paulos 17, Evariste Shonganya 15, Teyvon Myers 14, Gustav Hansson 10, Oliver Gehrke 10, Daniel Johansson 9, Alexander Yemane 9, Adam Johansson 5, RT Guinn 5, John Pålsson 3.