Ny milstolpe för BKV-spelaren

Tusenlapparna ramlar in till BKV-spelaren. Nu har en ny milstolpe passerats.

Satsningen på BKV-spelaren når nya höjder.

I veckan passerades 200 000 kronor i insamlade medel. BKV-ordföranden Sören Westin jublar förstås inombords.

– Jag är mycket nöjd. Det är ett värdefullt tillskott till Jämtland Basket och det visar också på ett stort engagemang från basketfolket, menar Westin när Bloggen når honom på golfbanan.

Det som också imponerar är att det är runt 115 personer som hittills valt att gå med i BKV-spelaren. Det är klart fler än premiärårets 84 personer och mycket nära fjolårets 122 givare.

– Haha! Jag har ingen koll på exakt hur många som är med i år, men det känns som att det är fler, förklarar Westin.

Styrelsen i BKV kommer inom kort att presentera vem som blir årets BKV-spelare. Tidigare har den äran gått till Adam Rönnqvist och Jaan Puidet.

Stark Stockholmsstart av ÖB P16

Straffkast för ÖB.

Jämtlands olika ungdoms- och juniorlag har startat säsongen i Stockholmsserien. Vid helgens inledande matcher var det H16-laget som gladde mest.

Hans Vågström och Jonny Ibrahimsons lag vann alla sina tre matcher.

Södertälje (90-44), Fryshuset (58-40) och Järfälla fick alla spö av ÖB-killarna.

– Alla killar gjorde en väldigt stabil helg. Alla fick fick mycket speltid vilket är nödvändigt med tre matcher på nästan 24 timmar. Det här var våra tre första matcher för året, men spelet var ändå okej. Nu ska vi hem och träna på vårt försvar på boll för att bli ännu vassare, säger Vågström och tillägger att det är ett ”härligt gäng” som alla vill ta nästa steg och utmana sig själv för att se hur bra de kan bli.

Totalt finns det elva spelare i ÖB-truppen, varav nio var i spel i helgen.

ÖB H19, coachat av Jan Eriksson, spelade också tre matcher. Här är resultaten:

Mot HBBK 66-85.

Mot Haga Haninge 68-60, seger.

MIT Fryshuset 59-70.

ÖB D17 fanns också på plats i Stockholm. Där blev det en seger på två matcher.

Den kom mot AIK, 58-51. Mot Alvik och Mälarbasket blev det förluster, 41-60 samt 33-59.

Hampton och Lewis klev fram

Pierre Hampton tog flest returer medan Zach Lewis gjorde flest poäng och hade flest steals.

Basketfeber berömde Zach Lewis i går för insatsen mot Ockelbo. Det berömmet blir ännu mer motiverat när vi nagelfar statistiken från matchen.

Jämtlands nye amerikanske skytt var helt klart bäst på planen i matchen, med känsliga händer och ett överlag aktivt uppträdande. Väldigt roligt att se.

Här kommer siffrorna från segermatchen:

Speltid: Eugene Harris 25,55, Daniel Johansson 23,46, Zach Lewis 23,02, Tavrion Dawson 21,53, Pierre Hampton 20,11, Anes Zekovic 17,54, Cyril Langevine 17,12, RT Guinn 15,12, Hampus Ramstedt 15,07, Adam Johansson 8,48, Viktor Stepanovski 8,23, John Pålsson och Tim Nord 1,00, Johan Petersen 0,39.

Trepoängsprocent (36): Lewis 5/9, Stepanovski och Daniel Johansson 1/2, RT Guinn 1/1.

Tvåpoängsprocent: Hampton 5/7, RT Guinn 4/6, Dawson 5/8, Daniel Johansson 2/3.

Straffkast (67): Dawson och Lewis 5/5, Zekovic 6/8, RT Guinn 1/1.

Returer (44): Hampton 7, Lewis 6.

Assists (19): Harris 5.

Steals: Lewis 4.

Vad roligt, Lewis

Zach Lewis.

Den första träningsmatchen är avklarad.

Jämtland vann mot Ockelbo med 94–76 efter 24 poäng av nye Zach Lewis. Ett skönt besked efter några veckors träning Dbm där vi inte riktigt hade sett de kvaliteterna.

Men hur ska vi tolka insatsen från Cyril Langevine?

0 poäng och ett kantigt och otajmat spel. Han kom aldrig in i matchen. Adnan Chuk hördes långt ifrån nöjd med sin nya amerikanske center och i helgens matcher mot Nässjö och Södertälje behöver vi se en väsentlig formförbättring.

Förhoppningvis är det enbart det långa matchuppehållet och den helt nya omgivningen som är orsaken till Langevines skrala debutmatch. Har man dominerat i Atlantic 10 och varit en av ligans bästa spelare bör det finnas kvalitet så att det räcker och blir över.

Det roligaste från Ockelbomatchen?

– Om du hade frågat mig innan skulle jag ha önskat starka insatser från Lewis och att Tavrions fot skulle hålla. Det var precis det som hände, säger Mikael Bernervall, ordförande i Jämtland Basket.

Tavrion Dawson.

Zach Lewis gjorde 24 poäng på sina få minuter och Tavrion Dawson satte 18 poäng. Men framförallt så höll hans fot för en match med tempo, hopp och spring.

– Tavrion var matchens bästa spelare i första halvlek. Då kände man igen honom, 

Mikael Bernervall är ändå medveten om att det är svårt att dra några större växlar av söndagsmatchen. Adnan Chuk roterade på alla 14 (!) spelare och det var nästan komiskt ibland när spelarna kom in och gick ut om vartannat.

Det var förstås svårt att få någon rytm i spelet.

Nu väntar en och en halv dags vila för spelare och ledare i Jämtland. Inte förrän på tisdag eftermiddag är det återsamling i ”Bruce Arena”. Då väntar det träning tisdag, onsdag och torsdag, innan det på fredag blir avresa för nästa matchtripp. 

Träningsmatcher på lördag i Nässjö och på söndag i Södertälje.

Då ska ”Älgarna” kunna ha mer spring i benen och då ska vi förhoppningsvis också få se de första gjorda poängen av Cyril Langevine.

15:00: Ockelbo-Jämtland

Vad får vi se från Jämtland i årets första träningsmatch?

Försäsongens första träningsmatch spelas i dag.

I Kuxahallen i Ockelbo.

Adnan Chuks nya lag ska efter 15 dagars tuff träning ta sig an Ockelbo, som är nykomling i Superettan.

Det ska bli m-y-c-k-e-t intressant.

Umeå mötte Ockelbo i går och vann relativt bekvämt med 94-82, efter 23 poäng av Nathan Dawit och 19 vardera av nya Guim Exposito och Jonathan Peleg.

Det finns många frågor vi har inför dagens match. Här är de som finns överst i vår tankevärld:

1. Hur kommer Jämtland att spela under Chuk?

Blir det lite halvtråkig och långsam ”öststatsbasket”, med låga poängsiffror? Eller kommer han att välja att efterfölja den publikvänliga stil som Torbjörn Gehrke satte upp från 2016/17 och framåt? Där guardsen trycker upp bollen och söker enkla avslut nära korgen?

2. Hur ser de nya utlänningarna ut?

Speciellt Zach Lewis, som Basketfeber är lite tveksam på. Han har i-n-t-e visat framfötterna på de träningar som vi sett. Det känns inte som att han har de spetsegenskaper som en import bör ha.

En sak som känns ganska given är att vi får se ett nedtränat Jämtland i dag. Efter 15 stentuffa dagars fysträning lär det inte direkt spritta i benen.

Det är också därför som Adnan Chuk kommer att rotera friskt och inte låta någon spelare gå tunga minuter.

Matchen kan streamas genom Ockelbos försorg. Mer info finns på Jämtlands sociala medier.

Langevine drog rekordpublik

Cyril Langevine intervjuas av SVT:s Bengt Eriksson.

Cyril Langevines inträde i Jämtland Basket har omgärdats av stora rubriker och förväntningar.

Collegestjärnan från Rhode Island lockade inte oväntat rekordpublik på dagens premiärträning.

Sällan eller aldrig har Bloggen sett så många åskådare som vid dagens 16.30-träning. Unga och gamla, män och kvinnor, pojkar och flickor strömmade in i ”Bruce Arena” / ”Moose Garden” / ”Gisterå Garden”.

Ja, det fanns till och med möjlighet till gratis fika på läktaren.

Johan Gavelin, styrelseledamot i Jämtland Basket, har för vana att ta med sig en stor kaffetermos när det bränner till. Som egen företagare i branschen vet han förstås vad kunder och basketåskådare vill ha.

Som en krydda på anrättningen fanns även kanelbullar för de hugade.

– Äh, basketen är ju bara ett svepskäl för att komma hit. Det är ju fikat som drar mest, skojade Pär Dahlström, styrelsekollega i Jämtland och TV-ansvarig i klubben.

Mannen i fokus för intresset var förstås Cyril Langevine. Den 22-årige centern, som blev intervjuad av SVT innan träningen, var så mycket på hugget som man kan förvänta sig efter en lång flygresa.

Tidsomställningen mellan USA och Sverige påverkade förstås och det där nödvändiga flåset och extra klippet i steget kommer att bli allt bättre med några dagars sömn och acklimatisering.

Alla spelare fanns med på golvet förutom Johan Petersen.

Vilka som imponerade mest?

Svårt att säga, men RT Guinn var en gigant på alla sätt. Lugn, säker och bra i skyttet. Dessutom på riktigt glatt humör. Vadå 39 år?

Jämtland Baskets lagkapten är unik i sätt att träna och spela basket. Proffsig på alla sätt och ett fantastiskt föredöme i det han gör.

Eugene Harris var aktiv och energisk. Sprang mycket. Ville komma till avslut. Sköt från alla håll. Drev på med snack och korrigeringar.

Som ledande pointguard är det förstås exakt en sån roll Harris ska ta. Han ska leda, pusha på och sätta exempel.

Mycket roligt att se.

Unge Viktor Stepanovski var också energisk och full av spring i benen. Bloggen har gillat honom från dag 1. Det finns något fräscht över helsingborgaren.

Det syns verkligen hur mycket han vill spela och utvecklas. Entusiasmen är stor och även om det blir något förhastat felpass är inställningen den rätta.

Viktor Stepanovski imponerar med en entusiasm och attityd som är ett exempel för många andra spelare.

Just den här äkta viljan och glädjen över att träna och spela är också något som Adnan Chuk har betonat när han pratar om Stepanovski. Om de egenskaperna finns där i botten kan det bli hur bra som helst.

Tavrion Dawson fortsätter att ta steg framåt på sin rehab-resa.

– Han blir bättre och bättre i sin fot. Han har fortfarande en bit kvar. I dag har han gjort en röntgen på foten bara för att säkerställa så att allt går enligt plan, menar Adnan Chuk.

Kommer du att ransonera hans spelminuter mot Ockelbo (på söndag)?

– Jag kommer att ransonera allas minuter eftersom vi fortfarande är inne i en tuff träningsperiod.

I morgon fredag reser Jämtlands 18-mannatrupp (14 spelare och fyra ledare) till Ockelbo för helgens träningsläger. Där blir det tre träningspass samt en avslutande match mot Ockelbo.

Hemmalaget ska också möta Umeå på lördagen. Boris Balibrea tar alltså med sig sitt nykomponerade och unga lag för årets första träningsmatch, vilket ska bli mycket intressant att se.

Umeå kan mycket väl bli en överraskning i årets SBL.

Båda matcherna går att ”streama” på webbteve (Solidsport) för 59 kronor per styck.

Puidet stannar i Estland

Jaan Puidet börjar säsongen i Tal Tech.

Jaan Puidet blir kvar i Estland. Han har skrivit på för sin gamla klubb Tal Tech i Tallinn.

En av Puidets lagkompisar i Jämtland, Justin Gordon, har också gjort klart med klubb. Han flyttar till England, till den norra delen och Newcastle.

England nästa.

Newcastle låg femma i den elva lag stora ligan i fjol, när allt avbröts. Klubben spelar i Sport Central, en multiarena med mobila läktare som tar 3 000 åskådare.

Basketbloggen frågade Bo Wagenius vilken kvalitet som den engelska ligan håller.

– En bit sämre än SBL, svarar Jämtland Baskets scoutchef.

En annan Jämtlandsfavorit som byter klubb är Mike Bruesewitz. Han väljer att dra sig hemåt för spel i Mexico. Mineros de Zacatecas är ny klubb för den 30-årige powerforwarden.

Bruesewitz spelade i fjol totalt 19 matcher i Zvaigzdes i Litauen respektive i Kolossos i Grekland.

Som nyutexaminerad från University of Wisconsin försökte Mike Bruesewitz ta plats i NBA, men han kom inte längre än till NBA:s Sommarliga, år 2013.

Mexico blir hans åttonde land som proffs. Bästa meriten är ligaguldet i Lettland, 2018.

Mike Bruesewitz och Dino Cinac i Jämtlandsdressen, 2016/17.

Tufft för Köping

Köping åkte på en snyting mot Uppsala. FOTO: TT

Köping utan sina två nya amerikaner föll oväntat mot Uppsala i en träningsmatch.

Superettalaget vann med 94-80 efter seger med hela 49-31 i andra halvlek.

Köping inväntar sina två USA-guards Devin Watson och Jonah Radebaugh vilket förstås kommer att höja lagets slagstyrka avsevärt.

Nu var det Niklas Larsson som mest fick gå i fronten och det gjorde han bra. Spel non stop och 19 poäng.

Köping fortsätter att träningsmatcha på fredag, borta mot Fryshuset. Då kanske med debut av Devin Watson, som har en flygbiljett bokad till Sverige under veckan.

Poäng, Köping Stars:

Uppsala-Köping 94-80

24-25, 21-24, 21-17, 28-14

Köping. Niklas Larsson 19, Alan Zekovic 17, Gustav Hansson 15, Alexander Larsson 10, Simon Klaasma 9, Mitch Petersen 5, Ernest Kalve 3 och Muorwell Muorwel 2.

Titta vem som är tillbaka

Max Tandberg Vall är tillbaka i Jämtland Basket.

Här kommer ett glädjande besked: Max Tandberg Vall är tillbaka i Jämtland Basket.

– Max frågade om han får börja träna och jag sa till honom att behöver inte ens fråga. Han är jättevälkommen. Att ha honom med på våra träningar är ett lyft för oss alla, menar Ingemar Nord, headcoach för Jämtland U.

Det är alltså till Jämtlands division 1-lag som Tandberg Vall valt att komma tillbaka till. En mycket glädjande nyhet. Hans sidsteppning eller petning från Jämtlands nya ligatrupp i våras upprörde känslorna hos många supportrar och hela historien kändes onödig.

En på alla sätt glädjande comeback.

Många var de som tyckte att Adnan Chuk borde ha behållit en egen produkt i truppen, som dessutom inte alls är lastgammal.

Max själv tog väldigt illa vid sig och just i det läget var det synnerligen frostiga känslor mellan parterna.

Det är dock förgången tid och det finns ingen anledning att gräva djupare i allt som hände då.

Det roliga nu är att Tandberg Vall har återvänt till ”Bruce Arena”. Han är tillbaka i Jämtland. Tillbaka i träning.

Om det sedan utmynnar i att han även vill spela matcher är en annan fråga. Ingemar Nord är i alla mäkta glad över att ha 25-åringen på basketgolvet igen.

– Absolut. Det är här som Max ska vara, som basketspelare. Han är ju fortfarande ung. Jag tror att alla blir vinnare av att han kommer med oss igen, menar Nord.

Ingemar Nord är väldigt glad över att ha fått tillbaka Max Tandberg Vall i träning.

I dag landar Langevine

Jämtland Baskets nye centerstjärna anländer i dag till Sverige och Jämtland. FOTO: UNIVERSITY OF RHODE ISLAND

Vi vänder blad och hamnar på onsdag, 16 september. Ett speciellt datum, en speciell dag.

I dag landar han nämligen på Åre Östersund flygplats – Cyril Langevine.

Jämtland Baskets högprofilerade nyförvärv från University of Rhode Island.

Collegestjärnan.

Centern med de mycket fina meriterna.

Han som ska dominera tresekunders.

Han som av vissa sägs vara alltför bra för SBL och Jämtland.

Stora ord, men lita på Cyril Langevine inte duckar. Som stjärna i Rhode Island och Atlantic 10 och enormt uppskriven av amerikansk media, har han höga mål.

Sverige och Jämtland ska enligt planen bara vara den första hållplatsen på en lång och framgångsrik basketkarriär.

Cirka 18.55 i kväll. Då ska 22-åringen stiga ut från flygplanet och trampa jämtländsk mark för första gången i livet.

Häng med på våra sajter i kväll. Vi hoppas både ha nya bilder samt en kort intervju med Jämtland Baskets senaste nyförvärv.