En ny tid börjar

Torbjörn Gehrke har lämnat. Här är Jämtland Baskets nye härförare.

Ryktena talade sanning.

Guldcoachen Adnan Chuk tar över efter Torbjörn Gehrke som headcoach i Jämtland Basket.

Ett treårskontrakt är klart och målet är klart: SM-guld inom tre år och kvalificering för Europaspel.

Nyheten avslöjades på ett ytterst proffsigt sätt. Precis lika proffsigt som den förra nyheten, att RT Guinn förlänger sitt kontrakt med två år.

Då hade studiovärdarna Pär Dahlström och Mikael Bernervall till och med bjudit in RT i studion. Jämtlands lagkapten skrev på kontraktet i direktsändning – ett smått fascinerande grepp som verkar ha gått hem hos ”älgarna” ute i stugorna.

– Ja, det var rätt häftigt att RT skrev på i direktsändning. Jag har hört många glada tillrop på stan. Folk tycker att det var fantastiskt, säger Bernervall, som med sitt vakna och medievänliga sätt passar bra i direktsändning.

Den här gången fanns inte huvudpersonen med i studion, däremot via rörlig bild och ljud på en länk från Genève eller Norrköping (Bloggen är osäker på var Adnan Chuk befinner sig just nu).

Den nye Jämtlandscoachen var mycket glad över att få komma tillbaka till den klubb han spelade för som aktiv.

– Det känns fantastiskt. Både jag och Malin (Aasa) har varit här förut och känner mycket folk i och runt klubben. Jämtland har som klubb tagit steg framåt och jag skulle helst vilja börja jobba redan i morgon, kommenterade Adnan.

”Pecka” Johansson var så nöjd där han stod bredvid Pär Dahlström. Han berättade att mellan 70 och 80 (!!!!) coacher har meddelat sitt intresse att coacha Jämtland.

– Det är faktiskt så många som har hört av sig. Antingen själv eller via sina agenter. De är från Sverige, Skandinavien och ja, hela världen.

Den närmast osannolika siffran på cirka 75 intresserade coacher är ett bevis så gott som något på den position som Jämtland Basket skaffat sig. De senaste årens succe på planen och på läktaren har förflyttat klubben från skuggorna till en framträdande plats på scenen.

Bloggen bollade tankar med Södertäljes guldcoach från i fjol, Ludwig Degernäs. Han hade en hel del intressanta saker att berätta.

– Först vill jag bara säga: jag är i-n-t-e den som Jämtland ska presentera i kväll, haha!

”Ludde” är mycket nära vän med Adnan Chuk. Faktum är att familjerna umgås en hel del.

– Adnan är en toppcoach, säger säger ”Ludde”.

men du är väl den något bättre av er två?

– Haha! Jag gillar inte att ranka så där, men om vi pratar om Jämtland är det en klubb på uppgång. Man har haft två mycket fina säsonger i rad och fått till stämningen i hallen. De har något på gång där uppe. Staden andas basket och Jämtland ser ut att växa ut till en maktfaktor i svensk basket.

”Pecka” Johansson berättade att han och de övriga känner sig lyckligt lottade över att få tag på en sån meriterad kraft som Adnan Chuk.

Bloggen pratade också med en annan basketprofil i kväll – Jonte Karlsson. Vi frågade hur han ser på Chuks inträde i Jämtland.

– Adnan och jag har skilda basketstilar, men jag respekterar verkligen honom för det som han står för. Det här blir bra, men jag tror inte att alla får så lätt med honom, sa Jonte och pekade på den höga kravribba som Chuk lever efter och den kraftfulla ledarstil han representerar.

Vad kan vi då vänta oss av Det Nya Jämtland?

Framförallt detta: Tydlighet, höga krav, noggrannhet, försvarsspel och en struktur från början till slut.

Adnan Chuk är ingen coach som lägger ut spelet på en höft eller låter sitt lag delvis improvisera sig fram. Här är det strama tyglar och ett förutbestämt agerande.

Att ha en Teyvon Myers som lirar anfallsspel efter eget huvud eller en Adam Rönnqvist som kör 100 procent i anfall och 90 procent i försvar är knappast ens ett alternativ i Adnan Chuks värld.

Han är en (mycket) stark ledare, med en stor portion integritet, men Chuk var också tydlig med att hans roll inte ska överskattas.

– Jag är ingen frälsare. Det jobb som vi måste göra för att ta nya steg måste ske i hela laget och i hela klubben.

Dahlin och ÖB gnuggar på

Stina Dahlin och övriga ÖB har börjat arbetet inför nästa säsong. Träning och truppbyggande står högst upp på dagordningen.

ÖB:s division 1-lag trummar på så gott det går i dessa kaotiska tider. Både med egen träning och med lagbygget.

– Vi har använt tiden i vår för att rekrytera inför nästa säsong och försökt hitta de som på bästa sätt kan passa in i vårt program, berättar headcoachen Elena Popkey.

Huruvida ÖB har gjort klart med några nya spelare är ovisst. Popkey vill inte avslöja det än.

Själva träningsbiten fortsätter. Eller ska vi säga att det är försäsongen som har startat så sakteliga. Med Popkey som ledare har ÖB gått igång med en träning som syftar till att utveckla enskilda spelare på ett speciellt sätt.

– Vi har kört träningar med en till två spelare i taget så att de kan få specifika övningar som är fokuserade på deras styrkor och svagheter.

En av de spelare som finns med och gnuggar i träningshallen är Stina Dahlin – fjolårets bästa ÖB-spelare och en av de absolut främsta i hela division 1. Hon tycker det är skönt att vara igång.

– Ja, eftersom jag är ganska mycket isolerad är det skönt att kunna komma ut och göra något, menar hon.

Plötsligt händer det

Jämtland Basket nästa?

Sent på måndagskvällen rasslade det till i Bloggens mailkorg. Ett tips från en kollega berättade att Adnan Chuk plötsligt hade sagt upp sig från sitt jobb i Genève Lions.

Beskedet satte igång ett batteri av tankar:

”Varför gör han det?”

”Är han på väg hem till Sverige?”

”Har Jämtland Basket något med hans uppsägning att göra?”

Under tisdagen har uppgifterna om Chuk ökat i styrka. Vissa källor säger att han i princip redan är klar för Jämtland. Andra menar att han är en av tre-fyra huvudspår.

Sent i kväll berättade ordförande Erik Westin att ”älgarnas” styrelse har bestämt sig. Valet är gjort.

Torbjörn Gehrkes efterträdare är utsedd.

Nu handlar det bara om att föra affären i mål. Kanske redan i kväll. Eller i morgon, onsdag.

Vem det är?

Ja, vi kan nog avskriva åtminstone Håkan Larsson. Han lär stanna i Luleå, såvida han inte är så inställd på att bli headcoach att han nappar på Umeås erbjudande.

Då återstår bara Adnan Chuk, Mathias Eckhoff och Boris Balibrea.

Eckhoff är ju jätteintressant ur flera synvinklar, men vi tror ändå att apparaten är för stor för att flytta honom från Oslo. Speciellt på ett treårskontrakt. Familjen är för viktig. Hans egna ambitioner får nog stå tillbaka.

Kvar är då Chuk och Balibrea.

Wetterbygdens succecoach har mycket intressanta egenskaper, men är verkligen en sån kompetent och ambitiös person redo att skriva ett treårskontrakt med Jämtland? Tveksamt.

I det här läget framstår Adnan Chuk som det mest troliga av alternativen. En före detta spelare i Jämtland Basket. Med många gamla vänner i klubben. Jämngammal med Erik Westin. En coach som på kort tid skaffat sig en tydlig identitet och en meritlista som inte skäms för sig.

Om han skulle passa i Jämtland Basket?

Kanske inte om man söker underhållningsbasket, snabba förflyttningar från försvar till anfall och 92 poäng framåt i genomsnitt.

Adnan Chuk står för en helt annan skola. Han är influerad av sin bakgrund. Av sina rötter i Balkan. Av sin läromästare Vedran Bosnic. Vi pratar om ”Mini-Vedran”, som vill styra spelet in i minsta detalj, som bygger sina lag på försvar och struktur och som inte är särskilt pigg på spelare som improviserar utifrån ett blankt papper.

Ja, kanske överhuvudtaget inte de som improviserar och söker egna lösningar.

Med Adnan Chuk får Jämtland Basket en järnhand. En coach som kräver full insyn och makt över smått och stort. En coach som är närmast maskinmässig i sitt arbete för att vinna matcher.

Eller ska vi våga tro på att Adnan Chuk är villig att skruva på sin filosofi? Att han är mottaglig för Den Jämtländska Modellen, den spelstil som Torbjörn Gehrke byggt alla framgångar på?

Är han så pass ödmjuk att han vågar tumma på det strikta och det styrda spelet?

I så fall kan Erik Westin, Nils Johansson, Mikael Bernervall, Malin Heilborn, Johan Gavelin, Daniel Arnstedt, Calle Hedman och Lars Ekström ha gjort ett klipp.

NSD:s basketexpert Peter Lindvall är i alla fall säker. Om Jämtland lyckas locka över Adnan Chuk tror han på…

– … SM-final för Jämtland, säger han.

Lindvall håller Adnan Chuk mycket högt. Han menar också att snacket om underhållande basket är missvisande.

– Att vinna basketmatcher måste väl vara det mest underhållande som finns, menar Peter Lindvall.

Kanske är det så. Om vi drar allt till sin spets.

Klart är i alla fall att varken Jämtland Basket eller Adnan Chuk lämnar något åt slumpen. Båda parterna har de senaste åren gjort sig kända för att vilja maximera sina kvaliteter, sina kapaciteter. Att våga förflytta sina mål.

Kanske är denna förmodade relation början till något som kan bli avsevärt bättre än vad en del tror.

Under onsdagen eller skärtorsdagen kan vi få svaret på om det verkligen är Adnan Chuk som gömmer sig i Jämtlands påskägg.

Läget i Wetterbygden

Wetterbygden, här i form av Adam Rönnqvist, på besök i ”Bruce Arena” i Jämtland. Nu kämpar klubben hårt för att kunna komma till spel ett tredje raka år i SBL.

Succeklubben Wetterbygden kämpar just nu hårt för att hålla näsan ovanför vattenytan.

Efter två imponerande säsonger, där man med råge har lyckats etablera sig i både SBL och Damligan, har man seglat rakt in i stormens öga.

Det ekonomiska läget är oerhört tufft, något som sportchefen Dennis Aulander bekräftar för Bloggen.

– Om vi hade behöver ta besked ”på stående fot” hade beskedet tyvärr inneburit att vi tvingats avstå spel i SBL, berättar Aulander.

Just nu är dock Smålandsklubben inställd på att kriga sig igenom svårigheterna. Utgångsläget är att man ska komma till spel i höst.

– Ja, faktum är att vi fortfarande är anmäld till nästa års upplaga av SBL. Anledningen till detta är för att vi fortfarande inte känner till de fullständiga villkoren kring deltagande, kommenterar Dennis Aulander.

Klubbens störsts basketprofil alla kategorier (Aulander var landslagsman och SM-guldvinnare i Plannja och en fantastisk skytt) törs ändå inte säga något definitivt i frågan.

– Exakt hur lång tid det tar innan vi (och alla andra) får kännedom om detta med villkoren är svårt att sia om, säger han.

Notera att klubbdirektör i Wetterbygden är Thomas Ekström. Han har haft titeln sedan i augusti 2018.

Coachjakten

Vem kommer att göra ringen och leda Jämtland Basket efter Torbjörn Gehrke?

En ny vecka har börjat och nya förhandlingar väntar med den person som eventuellt ska bli Torbjörn Gehrkes efterträdare i Jämtland Basket.

Klubbdirektör Peter ”Pecka” Johansson vill avslöja så lite som möjligt. Att döma av de knapphändiga kommentarerna från honom verkar det dock fortfarande vara huvudspåret som är aktuellt.

Mathias Eckhoff?

Boris Balibrea?

Bloggen tror att det är dessa två som leder den aktuella gruppen.

Adnan Chuk känns lite som ett långskott. Han har precis börjat sitt utlandsäventyr i Schweiz och verkar enligt uppgifter till BasketBloggen sitta nöjd med livet på och utanför planen i Genève.

Luleås andreman Håkan Larsson har förts upp som ett tänkbart förslag, men där finns det nog också hinder som är lite väl höga.

Pecka”: Har du en känsla av att ni till veckan närmar er en lösning i coachjakten?

– Ja.

Johansson är också optimist att han och Jämtland ska komma överens med exakt den coach man vill ha, alltså förstahandsvalet.

Att situationen med att rekrytera nya tränare och spelare skulle vara extra svår är inget som ”Pecka” riktigt tror på.

– Snarare tvärtom. Med tanke på det osäkra läget runt om i samhället vill nog både tränare och spelare göra klart med jobb så fort som möjligt, menar Jämtland Baskets klubbdirektör.

Succe för swish-kampanjen

Satsningen på en webbsänd SM-kvartfinal från i fjol utvecklades till en fantastisk fullträff.

1 912 sålda biljetter.

Över 100 000 kronor i intäkter.

Jämtland Baskets swish-kampanj i samband med måndagens påhittade SM-kvartsfinal mot Luleå blev en succe.

Ja, en riktig succe.

– Det betyder jättemycket. 100 000 i det här läget är otroligt värdefullt, säger ordförande Erik Westin.

I ett läge där alla intäkter har försvunnit gäller det att vara påhittig. Använda fantasin. Det har Jämtlands eventteam gjort med råge.

Nils Johansson, Magnus Wattman, Mikael Bernervall, Erik Westin och alla de andra sjösatte detta förslag för någon vecka sedan och med gruppens skickliga och ständigt uppdaterade presentation på FB-sidan, blev det till en minst sagt attraktiv förpackning.

Stödet och givmildheten från Jämtlandspubliken har varit otroligt stort. Så stort att klubbens ekonomiska läge har förbättrats avsevärt.

Nästa steg är att få klartecken till att göra permitteringar bland personalen. Det kan ske redan under onsdagen – i så fall en dag efter det att BC Luleå gjorde så.

– Vi har förhandlingar med arbetsgivarorganisationerna och försöker göra samma åtgärd, säger ”Pecka” Johansson.

I Jämtlands fall handlar det både om spelare och kanslipersonal. Ett flertal spelare har till exempel fortfarande kontrakt som sträcker sig en bit in i april.

Eckhoff och coachjakten

Nummer 1 just nu?

Jakten på ny headcoach för Jämtland Basket ökar i intensitet.

Bloggens efterforskningar har resulterat i ett dagsläge som kan se ut så här:

1. Mathias Eckhoff.

Han är intresserad och Jämtland är intresserad. Ja, här har vi en coach som är oerhört omtyckt och respekterad bland basketfolket i länet. Eckhoff har en gloria från sina tidigare sejourer i Jämtland som fortfarande glänser starkt i både styrelsens och publikens ögon.

”Problemet” är att han fortfarande äger en stor familj, med döttrar på 10 och 12 år. De lär inte vilja flytta med. Hur kan en sån ekvation lösas?

Om han väljer att lämna Oslo är risken att han enbart klarar av ett eller två år innan han måste hem till familjen.

Rent kvalitetsmässigt kan dock Jämtland knappast få en bättre coach. Eckhoff har ett knivskarpt intellekt och en baskethjärna som likt landsmannen och schackgeniet Magnus Carlsen älskar att slå sin motståndare.

Den här mannen är äkta klass. Trovärdig. På alla sätt. Dessutom med relativt färsk erfarenhet från internationell basket på supernivå. Vi talar om Nigerias och Angolas högklassiga landslag – med spel i Afrikanska Mästerskapen och OS i Rio. Jo, jag tackar…

I Bloggens värld får Eckhoff minst 9/10 i ranking när det gäller konsten att coacha ett lag. Inte minst hans sätt att bygga ett lag med defensivt fokus. Det här handlar om en person med högsta basket-IQ, som kan sporten från A till Ö. Norrmannen har även en social kompetens av yppersta klass. Han skulle absolut kunna axla Gehrkes roll som ambassadör.

Det som talar för att Eckhoff väljer att återvända till Jämtland Basket är drivkraften. Vi tror att han lockas av det nya Jämtland. Draget runt klubben. Ambitionen. Basketfebern. Men också av den inre glöden att göra ett sista (?) ryck i sin coachkarriär.

2. Boris Balibrea.

Verkar ha klart enklare att flytta. Har gjort tre mycket fina år i Wetterbygden och vill ta nästa steg. Superseriös. Noggrann. Driven till max. En vinnare, med tydlig linje och höga krav.

Spanjoren skulle kunna vara perfekt för unga spelare, ity att han ser ut att ha den typen av coachingstil. Utåt sett verkar han lite grå och tråkig, vilket är ett minus. Kanske kan charmen hos Bruce the Moose avhjälpa den bristen…?

3. Adnan Chuk.

Vet vad han vill och med en stil som ger resultat. Dock ingen favorit hos Bloggen. Förespråkar en alldeles för långsam och tråkig spelstil och är har heller inte den utåtriktade charm som Torbjörn Gehrke vant Jämtlandspubliken vid.

Resultatinriktad mer än något annat, vilket kommer att gå ut över underhållningsvärdet. Kommer säkert att nå framgång, men troligen utan den glädje och frihet som byggt den jämtländska basketfebern. Nej, tack.

4. Torbjörn Gehrke.

Ja, faktiskt. Historiens bästa och mest populäre coach i ”Älgarnas land” är kanske ändå inte avskriven. Populariteten verkar bara öka och öka efter avskedet och delar av publiken hoppas fortfarande på en kovändning från styrelsen.

Om det är möjligt?

Självklart. I denna kaotiska mardröm av virussmitta, av overkligt många dödsfall och fruktansvärt trauma och annat elände som påverkar oss, är allt möjligt. Bloggen kan absolut se ”Pecka” och gänget göra en ”pudel” – om de andra alternativen misslyckas. Och om det ekonomiska läget fortsätter att skörda offer.

I så fall skulle Jämtland Basket kopiera Friidrottsförbundet. De kovände och återinstallerade Karin Torneklint som förbundskapten. Förklaringen: Vi vill inte göra några hastiga personalförändringar i denna turbulenta tid. Tryggheten först.

Var det inte exakt det scenariot som Gehrke förordade i vår intervju i förra veckan…?

5. Håkan Larsson.

Ett långskott. Kompetent och spännande, men alltför grön. Har även en social situation med en son på 16 år som ska spela hockey med Luleås J18-lag och en dotter i 12 årsåldern.

Då är kanske Umeå ett enklare alternativ.

Bloggen fick rysningar

Två år till som lagkapten.

Det var oförberett och det kom plötsligt.

När ”Pecka” Johansson i direktsändning avslöjade att ”our team captain is staying for two more years” fick Bloggen plötsligt rysningar.

Jag blev varm. Något sköljde över mig på ryggen. Ungefär som ett oväntat utslag av… Basketfeber.

Jämtland Baskets omåttligt populäre lagkapten, den spelare som redan håller på att bli en legendar i klubben, har kommit överens om att stanna i ytterligare två säsonger. Otroligt.

Två år till, alltså.

Vi hade trott på ett år och en lagom avslutning på karriären där vid 40 års ålder. En jämn och fin siffra.

RT Guinn tänker dock inte som oss. Han älskar basket och vill köra på. Fortsätta springa, fortsätta skjuta och ta returer, fortsätta att sätta sina mäktiga screens med de 208 cm och 120 kilo som är hans signum. Han vill fortsätta att leda sina Småälgar i jakten på den där SM-finalen som försvann i i år.

Det är stort. Riktigt stort.

Men å andra sidan. Om Roger ”Jösse” Lilliesköld kunde spela ligabasket tills dess att han var 43 och Luis Scola kunde leda sitt Argentina i VM-final mot Spanien som 39-åring – ja, då borde RT kunna kliva ut i det blåvita linnet för sitt älskade Jämtland.

Den svensk-amerikanske jätten är dessutom minst lika vältränad, minst lika stark mentalt. Ja, vissa skulle säkert påstå att RT de senaste två åren har varit den kanske mest fysiske och kraftfulle spelaren i hela SBL.

Nyheten togs emot med ovationer på sociala medier. Det var också raffinerat tajmat inför gårdagens SM-kvartsfinal mot Luleå. FB-sändningen var tänkt att bli måndagens basketmässiga höjdpunkt i älgarnas land, men RT-nyheten tog över.

Det var svårt att fokusera på matchen. RT-nyheten levde så att säga kvar.

I dag, tisdag, är känslan precis lika bra. Det här var exakt det som behövdes i dessa kaotiska virus-tider då allt är som en enda hemsk mardröm. Människor dör som flugor och till och med experter står rådlösa inför det fruktansvärda skeendet.

Det är då vi behöver få en strimma av glädje och nytt hopp. Beskedet om RT Guinn är förstås bara en enkel basketnyhet och sekundärt när människor avlider eller förlorar sina jobb, men för alla inblandade har det nog en större betydelse än vad många tror.

RT är dessutom ingen vanlig basketspelare. Han är en spelare, en samlande lagkapten och lite av en unik urkraft. Han har den där speciella karisman som kan hålla ett helt lag, en klubb, en supporterskara i ”sin hand”.

Vi har sett det i samband med matcherna i ”Bruce Arena”, hur publiken har flockats för att bli fotade med RT eller få en autograf. Jämtlands lagkapten berör människor som kanske ingen annan kan i detta basketlän.

Jag lovar: skicka ut RT i skolor runt om i kommunen och Jämtland kommer att ha en särklassig chans att sälja sporten till den unga generationen. Att få ett besök av denna jätte i klassrummet, kanske på en engelskalektion, borde få många elever att falla pladask.

Kanske också på att direkt efter skoldagen rusa hem till pappa och mamma och be dem köpa ett par basketdojor…

Att se en basketmatch på teve eller från läktaren är en sak, men att få träffa en 208 cm lång stjärna i sitt eget klassrum, prata med honom, ta honom i hand – det är något som förmodligen slår allt.

Det är såna händelser och stunder som kan vara helt avgörande för en åtta- eller nioåring som – på gott och ont – är så mottagliga för yttre påverkan.

RT Guinn är helt enkelt en basketsportens ambassadör på ett sätt som vi måhända aldrig tidigare sett här i Jämtland. Han är fullt i klass med en viss Doremus Bennerman – vilket säger det mesta.

Nummer 34.

Hyllningen av Kjell Gisterå

Kjell Gisterå, i mitten, kommer att hyllas i kvällens fiktiva SM-kvartsfinal. Han var i många år en av de viktigaste och mest lojala ledarna i Jämtland Basket, med ett stort engagemang. Både på läktaren och utanför själva arenan.

Jämtland Basket har sorg.

Kjell Gisterå är död. En av klubbens mest långlivade supportrar, ledare och engagerade personer och inte minst arkitekten till nya Sporthallen, avled i förra veckan. Kjell gick bort efter en flerårig och hård kamp mot sjukdom.

Det gör ont i hela kroppen. I hela basketfamiljen. Kjell Gisterå var en självklar del av den grupp människor som drev Jämtland Basket framåt. Han var en naturlig del av läktargänget, ett stöd i med och motgång. Aldrig neutral, alltid med Jämtlandshjärtat bultande på insidan.

Han ömsom satt och stod på läktaren, hejade och skrek med sin skånska dialekt och levde med. Den vanligtvis så stillsamme och korrekte Kjell bytte lite av skepnad när han iklädde sig sina ”basketögon”. Då blev han en äkta supporter, som kunde ropa högt, fräsa ifrån och fångas av sportens dramatiska skiftningar.

Den sista gången som Bloggen träffade honom var inte alls så länge sedan. Vi stötte plötsligt på varandra utanför en affär i Östersund. Självklart diskuterade vi basket och de senaste händelserna i Jämtland. Skador, nyförvärv och framtida förhoppningar.

Kjell hade energi i rösten, engagemang i blicken. Vi utbytte åsikter och var överens om att något positivt var på väg att hända med Gehrkes gäng.

När vi lämnade varandra hade jag ingen aning om att det skulle vara den sista gången vi sågs.

I dag har vi bara minnen kvar. Men väldigt goda minnen. Kjell Gisterå var en sann hedersman. Mycket skicklig och prisad i sitt yrke. Han var pålitlig och sann, med värme och integritet. Han var en person som man är tacksam för att ha fått lära känna.

Jämtland Baskets beslut att tillägna och hedra Kjell med att spela kvällens SM-kvartsfinal i ”Gisterå Garden” känns perfekt.

Det vore förstås lämpligt om det dessutom kunde bli nytt publikrekord – alltså över 1 700 åskådare.

Grattis, Thomas Massamba

Jämtlands försvarsgeneral fyller år.

I dag säger Bloggen ett stort grattis till Thomas Massamba. Jämtland Baskets pointguard fyller 35 år.

Det är en fin ålder för en basketspelare. Då har man samlat på sig mängder av värdefull erfarenhet och vet hur man ska träna, spela och förbereda sig.

Thomas Massamba är, precis som RT Guinn, ett proffs uti fingerspetsarna. Seriös och noggrann och med en inställning som är ett föredöme för yngre spelare. Hans största kvalitet är helt enkelt den mentala aspekten.

Därför kan Jämtlandsguarden mycket väl fortsätta några år till på högsta nivå. Om det sedan blir i Jämtland eller i någon annan klubb återstår att se.

– Alla spelare från årets trupp är aktuella till nästa säsong och vi har ett par ”gubbar” som vi jobbar på. Det kan bli klart i närtid, sa Pecka” Johansson tidigare i veckan.

Jämtland Baskets klubbdirektör berättar att arbetet fortskrider på alla fronter.

– Vi jobbar parallellt med spelare och den nya coachstaben. Det är inte omöjligt att vi redan har lämnat anbud till vissa, säger han lite hemlighetsfullt.

Coachfrågan – hur optimistisk är du?

– Jag är rätt övertygad om att vi kommer att hitta rätt.

”Pecka” tror dessutom att det är lite av klubbarnas marknad just nu. Det osäkra läget i samhället och i sportens värld kan göra att både spelare och ledare väljer att acceptera ett kontrakt för att säkra upp ett jobb.

Hur det än blir med Thomas Massamba nästa säsong vill Bloggen i alla fall önska honom en riktigt fin födelsedag denna lördag.

Den tuffa trion och den med störst rutin i årets Jämtland Basket. Jaan Puidet, 28, Thomas Massamba, 35 och RT Guinn, 39.