Reflexion efter Luleåhelgen

Helgens tre tuffa träningsmatcher i Quality Hotel Cup i Luleå gav Torbjörn Gehrke många av de svar han behövde inför Jämtlands fortsatta ligaförberedelser. Gehrke var nöjd med mycket, men också missnöjd med vissa aspekter.
Det negativa var dock till betydande del kopplat till skadorna på Pesut och Rönström. Det var en dubbelsmäll som Jämtland självklart hade svårt att repa sig från i matcherna mot Saldus och Helsinki Seagulls.
Att laget ändå vann en och var nära att vinna en match till tyder på kvalitet. Det lovar gott. Mindre bra var de hemska svackor och det dassiga spel som Jämtland stundtals visade upp under mötet med Seagulls. ”Horribelt” var Gehrkes betyg på första 15 minuterna mot finländarna.
/ Kanske är det så här som Jämtland kommer att uppträda i vinter. Svajigt. I så fall ganska naturligt med tanke på att laget vimlar av unga spelare som ännu inte har den nödvändiga stabiliteten.
Det Gehrke vinner på ambition, hunger och entusiasm från sina unga spelare – det förlorar han på i bristen av kalkylerande rutin, av erfarenhetens alla kvaliteter.
/ Därför är det så oerhört viktigt att Jämtlandscoachen kan hitta en klok ersättare till Mario Pesut. En lugn guard som kan ta rätta beslut och styra spelet med fast hand.
Gehrke får nog räkna med att Pesut blir borta till en bra bit in i november (om vi kalkylerar med all den rehabträning som behövs för att få upp rörlighet och styrka i handleden).
Den frånvaron lär omfatta allt mellan nio och kanske 13 matcher. Här är den kritiska perioden i årets Jämtlandssäsong.
Om Gehrke hittar rätt skadeersättare kan han komma förbi denna känsliga sekvens av matcher utan att laget hamnar i bakvatten.
Det skulle i så fall innebära att Jämtland är med i racet på en när Mario Pesut är tillbaka.

/ Rent lagmässigt börjar Jämtland se ut som ett vanligt Gehrke-lag. Det vill säga ett styrt spel med en klar plan både i försvar och anfall. Inte så mycket improvisation och inte så många färgstarka individualister.
En sorts systematisk basket där lagets alla enheter ska synkroniseras till en fungerande helhet. Alla vet sin exakta roll. Allt är uttänkt in i minsta detalj (för att tala Jönssonligans och ”Sickans” språk…).
Torbjörn Gehrke har inget behov av en massa ”frilansande” soloartister. Han vill ha formbara spelare som accepterar sin roll för lagets bästa, inte som söker att tillfredsställa sitt ego.
I det avseendet hade det varit ohyggligt intressant att se vad Gehrke hade fått ut av Brandon Peterson. Vi som känner till BP mer ingående vet att han förutom att vara en fantastisk center, även hade ett stort ego. Såna spelare blir aldrig superpopulära bland sina lagkompisar om man säger så. Det är lockande att fundera på hur BP hade reagerat på Gehrkes tuffa ledarskap. Hade han köpt det, gjort avkall på sitt ego och jobbat bättre för laget, eller hade det blivit en kollision av starka viljor?
/ Klart är att årets Jämtland saknar den typen av stjärnor och individualister. Då gäller det att l-a-g-e-t kliver fram.

/ Tittar vi individuellt på Jämtland efter helgen i Luleå ser det ut ungefär så här:

Mario Pesut: Insatsen mot LF var helt ok. Kroaten tillför snabbhet, starkt en-mot-en-spel och en nödvändig, kreativ förmåga till ett i övrigt ganska statiskt lag.
Gustav Hansson: Har en härlig fysik och atletism, kombinerad med ett inte alltför oävet skott. Fick mycket speltid pga Pesuts skada och skötte sig med beröm godkänt. Har vad som krävs för att bli Stefan Hellgrens efterträdare.
Jimmy Widell: Härligt att ha denna fantastiske viljemänniska tillbaka. Hans energi och försvarsintensitet är av hög ligaklass. Fick cirka 13 minuter totalt och fortsätter sin väg tillbaka efter fjolårsskadan.
Stefan Zivkovic: Helgens stora solstråle. Fick ett stegrat antal minuter i matcherna och blev bättre och bättre. Det var hans frejdiga inhopp som delvis vände matchen mot Saldus. 5+8 poäng i de två sista matcherna. Stefan spelar mer moget i år, tar fler rätta beslut som gynnar laget.
Tyler Peters. Gott och blandat. Upp och ned. Är fortfarande i en omställningsfas, men såg klart bättre ut som pg mot Seagulls (höga siffror på alla kategorier). Känns lite som en tickande bomb, med en inneboende sprängkraft som är redo att förlösas när tiden är mogen. En naturlig målgörare/avslutare.
Andreas Karlsson: Stabil. Pålitlig. Smart. Här har Gehrke en spelare som är kapabel att göra 15-20 poäng och vinna matcher åt Jämtland. Skulle behöva vara mer självisk i anfall, ta bollen mer på korgen och verkligen lita på att han kan slå sin motståndare.
Niklas Larsson: Mycket värdefull med sitt skytte och sin förmåga att komma till avslut. Satte 20 poäng mot Saldus och visade då vilka fina händer han har. Position 3 kan bli Jämtlands bästa i år.
Mikael Jönsson. Spelade tyvärr bara sista matchen mot Seagulls eftersom Gehrke tyckte att det var svårt att rotera på fler än tio man. Den tanken är fortfarande svårförståelig för Bloggen. Självklart går det att rotera på mer än tio spelare om man gör det smart. ”Mike” har en bra bössa och bara han börjar ta för sig mer i man-man-spelet kommer vi att få se ytterligare en dimension i hans spel.
Johan Rönström: Spelade bara mot LF på grund av en handskada. Har en bra bit kvar till toppform. Behöver framförallt hitta tajming i skotten, när han driver mot korg och inte minst i rena matchtempot. ”Rönnas” roll i början blir att komma in från bänken och göra 10-15 minuter samt bidra med 6-7 poäng och 4-5 returer.
Jesper Eliasson: En annan solstråle. Matchades mycket och presterade bra. Sköt helt ok och jobbade bra under korgarna. En nyttighetsspelare.
Trevor Gruis. Snittade ca 15-16 poäng och cirka 10 returer. Omställningsfasen är ännu större här än hos Peters. TG vet att han får en större anfallsroll i Jämtland än vad han någonsin haft (”
Han har knappt fått skjuta på college”/Gehrke). Här ska han spela fler minuter, skjuta många fler skott och ta fler returer. Han behöver därför bli mer aktiv/självisk, vilket lär ta en tid. ”Han går från klarhet till klarhet” är ett lovande betyg från Gehrke som visar att TG fattat vinken.
Mattias Markusson. Fick klart fler minuter än tänkt, men det var bara nyttigt. Stundtals helt ok intryck (bland annat 9 poäng mot LF). Har en mycket spännande potential, men behöver tid. En av de spelare som förmodligen kommer att utvecklas mest i år.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *