Toppbetyg om Spanienresan

Träningslägret i Spanien får högsta betyg av Östersund Basket och Basketgym.
– Resan gav oss precis det vi hade planerat. Eleverna på Basketgym fick internationell erfarenhet, både som spelare och åskådare. Vi coacher fick möjlighet att förkovra oss. Styrelsemrdlemmarna fick tid att arbeta med organisationen och kontakter skapades för framtida arbeten, berättar Dennis Cooper.
Baslägret låg i Blanes, en timme norr om Barcelona. Östersundstruppen bestod av 40 spelare, 10 coacher och 10 styrelsemedlemmar.
Syftet med satsningen som föreningen gör varje år är dels att få en internationell prägel för eleverna på basketgymnasiet, samt att utveckla föreningen då tränare och ledare i organisationen får möjligheten att spendera många timmar tillsammans. – – Vi i Östersund vill också skapa ett internationellt kontaktnät för framtida samarbeten. Den här gången knöts band till FC Barcelona och CB Blanes, berättar Dennis.
-Det var en upplevelse att på plats få se hur FC Barcelona organiserar sina spelares vardag och liv. En ledare från deras organisation berättade för oss hur de ser på spelarutveckling och vad de lägger fokus på i deras utbildning.
– Deras jobb är att producera spelare till FC Barcelonas ACB-lag och de var väldigt stolta över att få lämna över två svenskar till laget inför denna säsong. Ludde Håkansson var redan klar och Marcus Eriksson skrev på kontraktet samma dag som vi var på besök.

En av höjdpunkterna var matchen mellan Barcelona och Östersunds pojklag. Spanjorerna vann och man imponerade med sin stora bredd. Inte så konstigt eftersom de har hela Europa som upptagningsområde.
– Östersunds killar kunde faktiskt mäta sig i teknik och spelförståelse men det spanska lagets spelare var lite vassare i sina avslut och spelade på en väldigt hög, jämn nivå. För våra killar var upplevelsen något att lägga in på ”berätta-för-barnbarnen”-kontot.

Cooper berömmer Barcelonas mottagande som ”fantastiskt”. En i bjudan att återvända finns också med i Östersunds resväskor.
– Pecka Johansson och Mats Lundqvist ska känna sig stolta både över sina spelare och sitt eget arbete de lagt ner på deras utveckling, menar Dennis.

CB Blanes ställde upp med tre lag mot Östersund. Basketgym vann relativt enkelt. Cecilia Nordin var poängbäst med 16 och Stina Dahlin blev het i matchens slutskede och gjorde 10 poäng, alla i den sista perioden.
– Blanes lag spelade alla med en hög press så när den väl var slagen kunde våra lag göra enkla poäng. Detta lyckades vårt P98-lag bäst med där Olle Lundqvist, Daniel Johansson och Alexander Sjödin var framträdande i anfallet och framförallt Jacob Ward i försvaret.
Blanes under 25 blev lite för tuffa för P96/97 efter en jämn och hård match där straffkastprocenten blev avgörande. Viktor Kolak och Anton Boethius var poängbäst med 14 poäng vardera.
– Efter vårt sista träningspass i den imponerande träningsanläggningen blev vi inbjudna till en påskturnering i Blanes för Easy Basket-lag.

Förutom matcher och träningar fick deltagarna uppleva kvartsfinalerna i VM live.
– Under Turkiet-Litauen satt vi mitt i den baltiska klacken och i matchen mellan USA-Slovenien var det de slovenska ramsorna som klingade i våra öron. USA skulle visa sig vara överlägsna i turneringen och de matcher vi såg på tv under veckan blev aldrig spännande när amerikanerna spelade. Däremot var Frankrikes matcher
• Men det var förstås trist att bli bestulen där i början av lägret?
– Jo, men när sensommaren även bjöd på 30-gradig värme gjorde det inte så mycket. Inte heller att Barcelonas lokaltrafik kanske inte är så punktlig som man skulle önska, avslutar en mycket nöjd Dennis Cooper.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *