Klubbrekord av Lundqvist

I samband med träningsmatchen mot Nidaros sattes ett nytt klubbrekord för Jämtland Basket. Olle Lundqvist satte en tvåa – via ett närskott – med cirka 2.40 kvar – hans första poäng i matchen.
Det var dock mycket mer än bara två poäng. Lundqvists prickträff markerade också ett unikt ögonblick i Jämtland Baskets historieböcker.
Aldrig tidigare har en 14-åring (!!!!) gjort poäng för Jämtlands A-lag. Lundqvist gjorde dessutom ytterligare två poäng innan matchen var slut.
Bloggen kan bara konstatera följande:
Visst var Olle Björklund en sällsynt talang när han kom fram i Jämtland Basket runt 2001-2002 och både Ulf Dahlen och Hans Eskilsson (ishockey och fotboll) måste beskrivas på samma sätt, men denne Olle Lundqvist är i mina ögon något annat.
Han är exceptionell, ett basketgeni som tål att jämföras med andra stjärnskott i andra bollsporter. 14-åringen spelar i en alldeles egen ”liga”.
Bloggen har jämfört honom med Jonas Jerebko och snuddat vid att Jämtlandsspelaren till och med kan hamna i NBA om utvecklingen fortsätter. För att ytterligare backa upp vår analys kan vi berätta om hur imponerande starkt som Olle Lundqvist spelade först i träningsmatchen mot division 1-laget Orongo Dragons och sefan mot FC Barcelona på träningslägret nyligen. Hans framträdande insatser i U16-landslaget i år är också bevis på vägen.

Även om vissa säkert protesterar när vi pratar om Jerebko och NBA, hittar vi faktiskt inget annat jämförbart att spegla honom i.
Lundqvists insats mot Nidaros Jets var sensationell. Hans rörelsemönster, hans positionsspel, hans skott- och passningsteknik och hans frapperande mogenhet med och utan boll var en fröjd att se.
Bloggen skulle inte bli förvånad om Torbjörn Gehrke till och med kommer att lyfta in honom i ligan under säsongen. Gehrke och vi andra vet att 15- och 16-åriga basketspelare inte är unikt bland Europas toppklubbar. Här och där poppar de fram, supertalangerna. Spelare som gör A-lags- och till och med landslagsdebut redan innan de lämnat högstadiet.
/ I dag vet vi att Olle Lundqvist måste beskrivas på ungefär samma sätt. Mitt framför våra ögon, i Jämtland Basket, i Östersund, har vi en spelare som om sex-sju år mycket väl kan vara bofast i A-landslaget och draftad av en NBA-klubb.

Publicerat av

Hans Andersson