Väntade siffror

Jämtland klarade inte av att studsa tillbaka på allvar från Uppsalaförlusten. 71-97 mot LF är väntade siffror. Varken jättedåligt eller bra. Med det här laget och med förutsättningarna (Rönström borta, Karlsson och Eliasson precis tillbaka) går det inte att kräva mer.
Jämtland just nu är inte bättre. Gehrke har inte kommit längre med laget än så här.
Vi måste inse fakta. I dag, 17 oktober, är Jämtland det mest formsvaga laget i ligan, profillöst och grått. Ingen klarar av att lyfta laget. Skadan på Mario Pesut har varit förödande och Andreas Person fixar inte att ersätta honom.

”Om Gehrke inte gör några byten i truppen kommer det att bli sista plats i grundserien” säger en av många besvikna Jämtlandssupportrar.
”Intressant att se hur många som kommer till Tegeltemplet på fredag mot Borås” säger annan ”Älgsupporter”.

Jämtland var med i matchen fram till 38-47 i början av andra halvlek. Då såg det ok ut. Sedan gick ridån ned. Tempostarka LF avslutade period 3 med att göra 29-12!
Fjärde perioden blev därför helt ovidkommande. Dock skönt att ”Älgarna” hade kräm nog för att ordna 21-21 i den perioden.

Det finns mycket att säga om matchen, men vi gör det enkelt. Staplar upp det negativa och det positiva och bjuder sedan på några goda råd till Torbjörn Gehrke hur laget ska ta sig ur den här härvan:

Positivt:
1. Returerna. Äntligen ett trendbrott. Äntligen något att lyfta fram. Äntligen visade Jämtland att man kan vinna någon match i matchen. Seger med 40-35. Det visar på bra attityd. Skoj!
2. Trevor Gruis/Mattias Markusson. Ett klart fall framåt. 17+7 respektive 16+7. MM:s insats måste betraktas som hans genombrott i ligan. Dessutom hade han 8/8 från strafflinjen. Väldigt roligt! Gruis hade 8/21 i skyttet och hela 7 turnovers. Det är däremot icke godkänt.

Negativt:
1. Tredje perioden. Att bara låta det rinna iväg från 37-48 till 50-76 är illavarslande. Gehrke var uppenbart uppretad. ”Oaceptabelt” sa han till Sportens Per Hansson.
Samtidigt är den här typen av plötsliga tapp inte ocäntade. Gehrke saknar rutin i laget, inte minst på guardsidan. Person är mycket bra emellanåt, men ännu ingen trygg ledare.

2. Trepoängsskyttet. Usch igen! 2/10. Ingen kan skjuta treor just nu. Alarmerande dåligt.
3. Tyler Peters, Andreas Person och Niklas Larsson. Alla var iskalla. Kanske kan vi skylla en del på den influensa som satt ned energin i laget. Peters ska vara den som kliver fram, men han är förtvivlat blek. Det här kan förstås inte fortsätta. Några av dessa MÅSTE börja producera.
4. Var är skyttarna? Andreas Person är ensam om att ha kommit in i ett stim hittills. Hans 22 poäng i segern mot Solna är den enda noteringen över 20. Ett bevis för att årets Jämtland saknar färgstarka individualister.

Goda råd till Torbjörn Gehrke:
1. 1/7 av grundserien är spelad och Jämtland har 1/4. Spelet har varit skralt i alla matcher utom i tre perioder mot Sundsvall. Några stora förändringar bör dock inte göras just nu. Gehrke ska sitta still i båten ytterligare en vecka. Borås på fredag är hur svår som helst, men att börja förändra i truppen redan nu är fel.
Peters och Gruis är satta under lupp och Gehrke vet att han måste få ut mer av båda två. Samtidigt vill han vänta in Pesut. Hans comeback bör bli ett lyft. Både för laget och för Peters och Gruis.
2. Jobba med självförtoendet. Med glädjen i gruppen. Det här är en av coachens viktigaste uppgifter. En bra coach skapar harmoni, en ”feel-good-factor”, även när det är tungt. Spelarna behöver positiv energi just nu.
3. Förbered/scouta eventuella ersättare för Peters och Gruis. Det bästa vore om båda två slår till och storspelar från Borås och framåt. För alla inblandade. Men det troliga är ändå att båda två kommer att hålla denna ojämna nivå och det räcker inte. Då falerar hela Jämtland och det har ingen råd med.
4. Jobba ännu mer med att hitta lagspelet. ”Tillsammans är vi starka”. Framåt som bakåt. Utan profiler blir lagets sammanlagda spel helt avgörande. 13 assists mot LF:s 25 visar att Jämtland har en bit kvar.

Publicerat av

Hans Andersson

3 reaktioner till “Väntade siffror”

  1. Det Gerkhe bör göra är att beskriva vilken typ av importspelare han vill ha och sedan låta Jämtland basket fixa det.Det är väl ingen hemlighet att Jämtland Basket är duktig att hitta proffs som är prisvärda och duktiga. Lita på Jämtland basket !

  2. Det är för dåligt. Blir intressant att se hur många som går till templet mot Borås. Hur tänker man egentligen? Jag får liksom inget grepp om laget eller coach. Känns flummigt och saknar struktur. Bloggen känns onaturligt positiv.

  3. Satsningen som Jämtland gör och bygger långsiktigt med svenska talanger är helt rätt och borde skett för längesen, problemet i år är att våra bärande spelare inte är nog bra. Båda jänkarna är alldeles för slätstrukna och a.person har ju inte bidragit med mycket sedan han kom. Säsongen är ung och det finns fortfarande tid att byta upp sig!

Kommentarer inaktiverade.