Ställer in träningen

Jämtland Basket ställer in den reguljära träningen på onsdagskvällen.
– Vi kan inte köra efter att ha spelat 55 minuter (mot Södertälje). Så krävande kan vi inte vara, säger Torbjörn Gehrke.
Urladdningen mot Södertälje tog på krafterna. Även på coachen.
– Jag var så otroligt trött och orkade i princip inte med någonting efter matchen. Då är jag ändå bara coach, säger Gehrke.
Den planerade kvällsträningen i Torvalla sporthall (Sporthallen är upptagen av skolkonferens) ställdes in. I stället ska man köra en lättare variant senare på kvällen, med styrketräning.
Vad tar du med dig från matchen?
– Mycket. Vi pressade de dubbla SM-guldmedaljörerna till trippla förlängningar. Vi har också pressat två topplag i två matcher i rad.
– Våra spelare börjar att förstå sina roller och att tiden börjar visa att vi gör rätt saker. Spelare har kommit fram till mig och klagat på att de inte har något flyt i sitt spel, men jag säger som jag har gjort förut; det här kommer att bli bra. Gör inget annorlunda.
Du menar att tiden är på er sida?
– Exakt! Vi är som ett kugghjul. När vi alla börjar kugga i varandra kommer spelet och resultaten. Då kommer flytet. Jag har en plan och Boråsmatchen och den mot Södertälje visar att vi är på rätt väg.
Gehrke kan upplevas som en företagsledare med en ”affärside” eller en forna tiders väckelsepredikant som vecka ut och vecka in hamrar in sitt budskap: ”Långsiktighet”. ”Trofasthet mot spelidén”. ”Tids nog kommer vi till det saliga landet”.
– Allt handlar om att vi ska fortsätta spela på det sätt som vi gör nu. Vi får a-l-d-r-i-g börja prata om att vi måste vinna nu och peka på tabellen.
– Då är det över. Det snacket är den första spiken i slutspelskistan. Vi ska tänka på prestationen, på att ta nya utvecklingssteg. Fokus är att spela bra. Då kommer vi att börja vinna också.
Jämtlandscoachen är fullständigt säker på att han är rätt ute med sitt tänk.
– Jag har sagt att vi kommer att bli bra och så kommer det att bli. Nu är jag inte orolig längre. Det enda jag är orolig för är att spelarna ska läsa det ni skriver när ni pratar om tabellen och ”måste-matcher”.
– Ni måste lita på mig! Jag menar inte att ni ska satsa er årslön på det, men åtminstone en månadslön.
Fick du trots allt en skön känsla av er insats mot Södertälje?
– Hmmm… både ja och nej. Idrott handlar om att vinna. Spelarna var jätteirriterade och besvikna efteråt och då går det inte att trösta dem med insatser hit och dit. Deras hunger att vinna är det som driver dem hela tiden.
– Däremot tror jag att killarna hade en skön känsla på vägen hem. De upplever att deras insatser börjar ge respekt. Att folk börjar inse vad vi håller på med, att vi blir bättre och bättre.
Torbjörn Gehrke håller kanske också på att få rätt i sina USA-rekryteringar. Tyler Peters och Trevor Gruis var väldigt bra mot Borås och ännu bättre mot Södertälje.
– Självförtroendet. Allt handlar om det. Om du går in i ett rum med tio brudar som du vet tycker att du är snygg, då kommer du gå upprätt, men om det är tio snygga brudar som du vet tycker du är ful och luktar illa, så är sannolikheten inte lika stor att du går lika upprätt.
Gehrke ropar dock inte hej förrän han är över bäcken.
– Vi växer när vi gör bra saker och när vi hör människor säga fina saker om dig. Om Tyler och Trevor kan sätta ihop tre matcher i rad som är så här klart över medel, då kanske folk plötsligt vill ha tillbaka dem till Jämtland. Då kanske de vill att vi ska skriva långtidskontrakt med dem.

Publicerat av

Hans Andersson