Misslyckande

Tredje raka förlusten med liten marginal. 81-89 mot Borås och 110-111 mot Södertälje följdes av 82-85 mot ett likaledes förlusttyngt Umeå. Men den här matchen borde Jämtland ha vunnit.
Återigen misslyckades Gehrke och hans lag med att stoppa Omar Krayem. 29 poäng i premiären och 28 poäng i kväll. Svagt.

Varför lyckas andra lag bromsa honom men inte Jämtland?
Har Jämtland sämre coach? Sämre försvarare? Sämre fysik?

Jämtland gjorde en okej första period (17-17), en bra start av den andra (ledning 29-24), men sedan saknade Gehrkes lag den kvalitet som Umeå har.
Här finns Krayem, Jordan, Saleman, Williams som alla äger spetskompetens. De har rutin, målkänsla och mod.
Jämtlands ende spelare med riktig spetskompetens i dag var Andreas Person och det räcker förstås inte.
AP hade 30-3-2 (9/13 på tvåor, 4/6 på treor, 2/2 på straffarna) – mycket bra siffror. Faktum är att det är såna siffror som kan ta AP utomlands.
Tyler Peters började starkt, men plockades sedan effektivt bort innan han avslutade hyfsat. 17-9-4 är bra.
Trevor Gruis var en skugga av sig själv från Södertäljematchen och blev nästan uppäten inside. 11-6 håller inte av ett proffs. Oroande dåligt.
Torbjörn Gehrkes stora förtröstan på sin USA-center känns inte helt okej en sån här dag. Bloggen står fast i sin tidigare ståndpunkt: Gruis är för snäll. Tar för sig för lite. Han är för beroende av sin omgivning och är för enkel att trycka bort.
Enda chansen att Gehrkes tro ska betala sig är nog att Mario Pesut konmer in, öppnar upp motståndarförsvaren och ”hjälper” Gruis i det offensiva spelet.

Umeå avslutade den andra perioden med att göra 9-0 och sedan var det hemmalaget som kontrollerade matchen.
Jämtland hade hyfsad kontakt hela tiden och var så nära som 68-69 med 3.40 kvar (sedan ”Älgarna” gjort 8-0) och 75-78 med 1.20 kvar, men Umeå hade den högoktaniga bensin som Jämtland saknade.

Det resultatmässiga trendbrottet låter alltså vänta på sig. Jämtland står kvar på 2 poäng. Laget är en bra bit från slutspelsklass och har inte hittat den formkurva som Torbjörn Gehrke hade hoppats på.
• Är det kris, frågar någon?
Nej, men ett stressat läge. 1/7 är svagt och Gehrke är självklart inte nöjd. Tror också att han börjar bli lite bekymrad.
Produktionen är för dålig på flera händer. Niklas Larsson är en skuffelse så här långt. Johan Rönström kommer att bli mycket bättre, men just nu har han en bra bit kvar. Andreas Karlsson kan och vill, men det knyter sig. Jesper Eliasson är därför för ensam på position 4.
Helt nattsvart är det ändå inte. Det vore värre om spelet var undermåligt. Där ser vi ändå en positiv trend.
Borås, Södertälje och Umeå har alla varit inom greppbart avstånd att vinna.

Bloggens stora oro är ändå att Gehrke gjort en felkalkyl i sina ritningar när han byggde årets Jämtland. Laget har för många grovjobbare och för få artister/matchvinnare/specialister. Jämtland är fortfarande för grått och räcker därför inte till just nu.

För att ta sig ur denna spiral av förluster behöver vi använda ordet ”måste”. Det är ett MÅSTE att spelare som Karlsson, Eliasson, Rönström och Larsson fyller på med starka insatser, med dubbla poängsiffror. Inte efter jul utan nu, med början mot Norrköping på fredag.
Om det inte finns så många naturliga matchvinnare i laget krävs det åtminstone en bredd av hyfsad produktion.

Lita på att Torbjörn Gehrke, Zeljko Brlek och det övriga i laget kommer att lida mycket på bussen hem till Jämtland i natt. Räkna med huvuden fulla av frågor. Två mycket lovande insatser har följts av en kraftig besvikelse.
Varför?
Är vi inte bättre än så här?
Håller slutspelståget på att försvinna, redan i början av november?
Är Gehrkes tro på laget inte i paritet med det faktiska kunnandet?
Framtiden har svaren.

• Den mer resultatinriktade personen ställer sig självklart frågan: vad är medicinen mot denna förlusthuvudvärk?
Svar 1: i en optimal värd, med en klubb som har stora resurser, skulle det vara att förstärka. Ersätta Trevor Gruis med en högproducerande center och en riktig skytt på 2-3-positionen. Två snabba insatser som ger Jämtland två vapen som kan avgöra matcher.

Svar 2: i Jämtlands värld är det tvärtom. Gehrke jobbar inte enligt de snabba lösningarnas filosofi. Han tror på sitt lag, på sin metod. Han vet att mycket av förtoendet för honom och klubben kommer att raseras om han börjar göra som Jämtland ofta gjort efter många förluster; byta personal.
Gehrke kommer att gnugga vidare. Fortsätta predika sitt budskap, invänta Mario Pesut och fortsätta tro. Han har ändå länge sagt att det är först efter jul som vi kommer att få se den stora utvecklingen i laget.
Frågan är bara om slutspelståget redan gått då.

Nästa match: Norrköping borta på fredag. En av säsongens svåraste.

Publicerat av

Hans Andersson