Torbjörn Gehrke

Frågetecknen som radas upp efter Jämtlands svaga match mot Solna gäller alla inblandade. Pesut, Peters, Person, Gruis… och Torbjörn Gehrke. Den välmeriterade före detta landslagscoachen har många supportrar, men förstås även en del kritiker.
Efter denna sällsynt svaga ligastart, som är en av de absolut tyngsta i Jämtland Baskets historia, är det självklart att fråga sig: hur mycket beror resultaten på Gehrke?

Är han rätt man för jobbet?

Vi vill hävda att Torbjörn Gehrke fortfarande är en av Sveriges bästa och mest respekterade coacher. Hans totala kunskap är enorm. Vi tror att han
ä-r rätt man på posten.

I fallet Jämtland kan vi dock konstatera att Gehrke misslyckats så här långt. Hans gloria har kommit på sniskan.
Men det betyder inte att han också kommer att misslyckas med själva uppdraget.

Till hans försvar ska vi säga att utgångsläget var extremt tufft. Gehrke kom till ett lag som dränerades på nästan alla spelare. Han har tvingats bygga om. Dessutom med en begränsad plånbok.
Hans metod är att bygga ungt och bygga på sikt. Därför kan vi inte vara för kritiska.

Det vi kan vara kritiska mot är två saker:
1. Hans val av utlandsproffs. Det håller inte mentalt.
2. Hans beslut att prioritera ungdom framför rutin.
I båda fallen har Gehrke satsat fel. Åtminstone är det så efter 14 omgångar. Kanske förändras det efter jul, men just nu är läget svart. Jämtland har bara 2 vinster och det är en överraskning även för långsiktige denne långsiktige byggmästare.

Det är kanske dags att Gehrke gör en inventering av sig själv. Ställer tuffa frågor. Till exempel; är det rätt att tjura på för sin egen linje när tabellen talar emot? Eller är det rätt att förvänta sig ett annat resultat av till exempel Peters och Gruiz efter jul än hittills?
Är det inte smartare att erkänna sitt misstag och byta? Hur ont det än gör? För lagets skull. För klubbens skull. För publikens skull.

Om en konstruktör ser att hans ritningar misstämmer, att hållbarheten i byggmaterialet inte är den föväntade, då måste han förstås förändra. Hitta ett annat byggmaterial
Göra om och göra rätt, ”so to speak”.

Göra en ”pudel”! Sluta att tjura på och vänta in ett storspel som ändå inte kommer!
Få in en komboguard som är specialist på något. Bomba i treor, slå motståndare en-mot-en eller passa. Eller få in en atletisk center, en vinnarskalle, returtagare, målmaskin. Jämtland är i desperat behov av ett eller två färgstarka USA-proffs.

Vi har sett vad två lojala och fina lagspelare kan göra, men det är INTE vad Jämtland behöver just nu. Det är dags att Torbjörn Gehrke kryper till korset och inser det.

För att det här brobygget ska nå ända fram till andra sidan behövs ett mer hållfast byggmaterial. Inte köpt i svenska butiker, inte köpt med EU-stämpel utan i USA. Det är dessa två byggstenar som ska bära mycket av brobygget och då måste de tåla trycket.
Byggmästare Gehrke hade alltså hoppats och trott på sin ritning, men när väder, vatten och vind börjar visa sin rätta sida är det bara att inse fakta. Det går inte att hävda sin egen rätt att löpa linan ut, att in absurdum testa hållbarheten i konstruktionen. Brobygget handlar inte om byggkonstruktörens rättigheter utan om företagets anseende, om trafikanternas säkerhet.

Det var så som konstruktören Pecka Johansson och Jämtland gjorde runt 2005. Då var säsongsstarten ännu mer bedrövlig. Slutspel var redan avskrivet, men ”Pecka” fick in ett nytt och fräscht material som blev ett lyft och som hjälpte till att ge ny hållbarhet till Jämtland.
Srdan Subotic.

Den kloke kroaten stannade kvar året efter och blev en hörnsten i nästa års bygge. Säsongen därpå värvades han till Sundsvall där han gjorde ännu större succe.

Det kan hända i år igen om Torbjörn Gehrke lär av den del av historien som ändå fungerat vä.

Hur många gånger tvingades Thomas Edison tänka om när det gällde materialet till glödlampan? 1000 gånger? Han hade säkert grunden till framgången, men verkligheten sa en annan sak och då var det bara att justera småbitarna, steg för steg.

Publicerat av

Hans Andersson