Jo, det är kris

”Att sova på saken” brukar vara en bra metod för att se mer nyanserat på ett problem/frågeställning. Så… har natten gett oss en mer nykter och klar bild över Jämtlands läge i Basketligan?
Vi tror det. Gårdagens analys har förstärkts. Det här är vår diagnos:

Jo, det är kris. På riktigt.
Har man 2 segrar på 14 matcher är något fel. Ligger man under med 18 poäng (jo, det är sant, 27-45) i första halvlek mot Solna, på hemmaplan, ett Solna som Jämtland vann mot i höstas och som krigar om samma slutspelsplats, då är det kris.

Om inte Torbjörn Gehrke kallar det här kris då måste Jämtlands styrelse kalla till ett uppvakningsmöte. Det här duger inte på långa vägar. Hela basketjämtland, ja, hela basketsverige ser det.

Visst är det lovvärt och sympatiskt att vilja sätta svenska talanger i viktiga roller och situationer, men det är här skon klämmer. Larsson, Eliasson, Hansson, Markusson och de andra är inte mogna för det. De och Jämtland behöver spetsar, spelare som älskar och kan avgöra matcher. Spelare som tar täten och hjälper all talang att blomma ut.

Nu hamnar talangerna i skyltfönstret. I snålblåsten. Det är knäckande för självkänslan. Det gynnar ingen. Alla blir förlorare.

Det räcker inte att träna mer eller träna mindre, titta på video och se vilka misstag som görs eller att göra förändringar i spelsystem för att bryta trenden.

Det här är en kris som kräver fundamentala åtgärder. Resultatinriktade åtgärder. Personella förändringar. Inte i morgon utan i dag. Bloggen och alla trogna JB-supportrar förväntar sig det.

Den enklaste förklaringen vi kan ge till varför krisen har uppstått är att Gehrke och Jämtland överskattat spelarmaterialet, alternativt underskattat övriga lag.

Konsekvensen av det är lika enkel. Förändra det som går att förändra i laget. Inse fakta och ta de jobbiga beslut som stunden kräver. Att ”vänta in” storspelet håller inte. Jämtland har visat att man som lag har viss klass, men det räcker inte i en liga som är obarmhärtigt bra mot unga talanglag som Gehrkes gossar.

Då krävs det färgstarka matchvinnare och mental styrka. Exakt det som Jämtland hade i fjol i form av Mosley/Carter, Darboe, Saleman och Peterson.

De USA-proffs som kommer att vända säsongen till Jämtlands fördel finns dessutom där ute. I USA, eller någon annanstans i världen. De mentalt starka, de atletiska, specialisterna, de som kan göra skillnad.

Dessa, just nu anonyma USA-proffs, har nyckeln till Jämtlands närmaste framtid. Om det ska bli slutspel eller inte. Nyckeln finns inte i nuvarande lag. Det har de 14 första matcherna visat.

Publicerat av

Hans Andersson

En kommentar till “Jo, det är kris”

Kommentarer inaktiverade.