”Sponsorer gillar det vi gör”

Jämtland Baskets förändrade synsätt och filosofi verkar att mottagits väl av en hel del av alla sponsorer. De köper långsiktigheten, att JB valt en tålmodig och konsekvent linje, där unga svenska talanger prioriteras framför kortsiktiga och tveksamma utländska värvningar. Tydligen uppskattas det bland Jämtlands alla samarbetspartners.
Det säger Torbjörn Gehrke.
– Jag stöter på både mindre och större företag som tycker om det vi gör. De stöttar den långsiktiga linjen, att vi inte jobbar för stunden utan att vi har tålamod och är trygg med vår linje.

En viktig komponent i Jämtlands medvetna arbetssätt är förstås att ha kvar coachen i flera år. Här har Torbjörn Gehrke själv en nyckelroll. Bloggen och säkert många med oss hoppas att han håller vad han lovat och stannar i Jämtland, att han krigar på och vill bygga ett hållbart lag över tid.
Det måste någon gång kunna vara slut med dessa många byten på coachstolen, det som dränerat Jämtland på kompetens och kraft och tvingat klubben att ofta börja om.
I vår värld ser vi att Gehrke bygger något liknande det som Peter Öqvist gjorde i Sundsvall. En speciell spelstil, ett speciellt lag med handplockade spelare som växer samman och lyckas. År efter år.
Gehrke har kompetensen, drivet, energin. Vi hävdar att han faktiskt har egenskaper som är helt unika inom svensk basket, som ingen annan coach besitter och som varken Bosnic, Öqvist, Ryan eller någon annan förfogar över.
Det är dessa egenskaper som fått Eliasson, Larsson, Hansson och Markusson att följa sin förre läromästare till Jämtland. De ser att Jämtland och Torbjörn Gehrke är den bästa kombinationen för deras utveckling.

Det är bara att konstatera att ingen tidigare coach i Jämtland har lyckats med att på en och samma gång värva fyra av Sveriges största talanger till klubben. Det är i sanning en bedrift och visar att ”Älgarna” förfogar över en spelarutvecklare av rang.

Förhoppningsvis får han med sig övriga familjen till Östersund vad det lider. Det är nämligen hustrun och 14-årige sonen som är något av nyckelpersonerna för hur länge Gehrke ska stanna i Östersund.
– Min fru har ett toppjobb i Stockholm och Oliver går i åttonde klass vilket gör det lite svårt för dem att följa med hit under det första året. Men målet är att de ska flytta hit successivt. Att min fru kan arbetspendla till Stockholm tror jag absolut är möjligt, har Torbjörn berättat.

Bristen på kontinuitet har varit Jämtlands gissel ända sedan John Dieckelman stack till Södertälje. JD höll på att bygga något mycket starkt och det var oerhört trist att han inte blev kvar ytterligare något år. Då hade Jämtland troligen kunnat bryta semifinalförbannelsen.

Apropå långsiktighet. Gehrke är dock inte så dum att han tror att det också innebär en bred acceptans för att företagen ska se mellan fingrarna med resultaten.
– Självklart inte. Just nu jobbar vi med fem olika scenarier för resten av den här säsongen. Jag kommer inte att berätta vilka de är, men vi är förberedda för allting.

Ett maratonmöte med styrelsen i lördags (från 09.00 till 18.00 och därefter mer en mer informell samling på kvällen) har benat ut hur Jämtland kommer att tackla framtiden. Det var inget krismöte, men ett avstämnings- och planeringsmöte som gällde både denna säsong och de närmaste.
Frågorna berörde allt från spelartruppen och eventuella förstärkningar, till sponsorer och hur Jämtland ska jobba när den Nya Sporthallen står klar.

Samtidigt tänker Bloggen på det som Gehrke gjorde i Alvik. År 1 var skakigt. Hans metod att bygga laget med mestadels unga spelare blev ingen omedelbar succe, men Alvik klarade sig kvar i division 1. Året därpå kom förlossningen. Gehrkes lag var en (!) match från att gå upp i Basketligan. Hade man vunnit mot Umeå på bortaplan skulle Alvik ha varit berättigat till spel i Ligan.
Detta scenario är värt att tänka på nu när det går tungt år 1 i Jämtland.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *