Gehrke erkänner

Många har sagt det. Dag ut och dag in. Andra har nöjt sig med att tänka i samma banor. Nu har också Torbjörn Gehrke sällat sig till oss alla.
– Jag kan villigt erkänna hur jag underskattat avsaknaden och tryggheten av ålder och av vad det ger på banan, säger Jämtlandscoachen till klubbens hemsida efter segern mot Nässjö.
Gehrke pekar på hur ovärderliga Dee Ayuba och Dwayne Mitchell är med sitt ledarskap och pondus.
– Helt plötsligt tar våra yngre spelare bra beslut och visar mod eftersom det sprids ett lugn i laget, menar Torbjörn Gehrke.

Exakt! Alla blir vinnare när rutin och vinnarskalle tillförs ett lag. De yngre slipper att ta ett orättvist stort ansvar utan kan luta sig mot ”papporna” i laget. Det är så det fungerar även i vanliga livet. Inte kan man ställa ut en pojkspoling i svåra situationer, vecka ut och vecka in och förvänta sig att han alltid ska ta rätt beslut.

Därför är det så skönt att höra dessa ord. Vi vet sedan tidigare att JB-coachen gärna bygger sina lag utifrån ambition och hunger och inte är rädd att satsa på ungdom. Där finns oftast ödmjukhet och viljan att lära sig, vilket förstås är underbara egenskaper för en coach.
Det här är helt okej, så länge det inte blir som i år, när hela laget har dessa attribut. Ett basketlag MÅSTE mixas med inte bara basketrutin utan också med reell ålder.

Samtidigt vet vi att rutin också betyder en högre prislapp när man ska rekrytera spelare, något som Jämtland varit tvungen att ta med i beräkningen när man byggt årets lag. Hade Gehrke haft större resurser skulle han säkerligen gått på fler beprövade kort. Han har helt enkelt varit lite bakbunden i sitt lagbygge.

Om spelartyper som Ayuba och Mitchell – vars ålder och vinnarskalle gör att de inte behöver någon startsträcka i ett nytt lag – skulle ha checkat in redan i höstas hade Jämtland troligen ha firat nyår på slutspelsplats.

Nåja. Nu ska vi inte gråta över spilld mjölk, utan titta framåt – och samtigt tro att höstens händelser på ett positivt sätt byggt på Gehrkes och Jämtlands kunskapsbank. ”Rutin och pondus – underskatta aldrig dessa två egenskaper!”.

Publicerat av

Hans Andersson

En kommentar till “Gehrke erkänner”

  1. Har aldrig sett maken till arrogans. Tur att jag vet vem min bror är så jag inte går på dina ”vända kappan för vinden” taktiker.
    Synd att inte fler basketkunniga i Östersund bloggar så vi som inte har möjlighet att vara på plats kan få lite mer djup och bredd vad det gäller innehåll och information runt laget och klubben.
    I nuläget har man inte mycket att välja på. Urgh!

Kommentarer inaktiverade.