Prioritera Pesut!

Bloggen börjar 2015 med en nyårsönskan, riktad till Jämtland Baskets headcoach Torbjörn Gehrke:
”Prioritera Pesut!”
Den kroatiske guarden famlar fortfarande efter storformen. Han blandar och ger och har inte alls lyckats övertyga om sin storhet.
Det finns dock betydande kapacitet hos 24-åringen. Hans snabbhet och okomplicerade attackspel är fina tillgångar. Det finns dock två stora men:
1. Pesut gasar för mycket och för ofta. Han är alldeles för uppspeedad i sitt pg-spel, vilket orsakar turnovers och ett stressat anfallsspel i hela laget.
Speed är jättebra, men om motståndarna stänger vägen för snabba kontringar, måste Pesut kunna söka andra lösningar. Dessutom: en högklassig pg vet när han ska gasa och bromsa. Titta på Jawan Carter i fjol. Han kunde detta på sina fem fingrar.
2. Passa bollen! Mario Pesut måste inse att det första som ska göras i ett anfall inte alltid är att pressa upp tempot och söka avslut. Varför inte börja med att skicka ut bollen på vingen?

Pesuts produktion i pass, mål och överhuvudtaget hela pg-spelet är helt avgörande för om Jämtland ska fortsätta att vinna och kunna nå slutspel. Om detta ska ske måste han bli mycket bättre på dessa två områden.

Torbjörn Gehrke har här en minst lika avgörande roll. Det är han som ska coacha honom att göra rätt saker. Det är Gehrke som behöver bromsa Pesut när han blir för speedig och tjata på honom att passa bollen tidigare och mer.

Publicerat av

Hans Andersson