Äntligen en ledare

Missförstå oss rätt, men matchen mot Umeå var på ett sätt det roligaste som Bloggen varit med om den här säsongen. Trots den grymt tunga torsken.
Det här var första gången under 2014/15 som Jämtland hade en riktig härförare, en ledare som kunde leda laget.
Dwayne Mitchell spelade ett spel som vi saknat hela säsongen. Visst kastade han bort för många bollar och visst blev han lite väl ego i fjärde perioden, men det han bidrog med var så otroligt efterlängtat. Det var snudd på det bästa guardspel vi sett sedan Evaldas Zabas.
Ja, kanske inte defensivt eftersom Mitchell verkar hämmad av sin fotledsstukning, men offensivt gav han så mycket.

Det här borde också vara det slutliga beskedet till Torbjörn Gehrke att Jämtland inte har råd med endast medelmåttiga och lagorienterande utlänningar. Södertälje och Borås har kanske det, men inte Jämtland. Här behövs profiler, matchvinnare, game changers. Färgstarka spelare som kan göra skillnad och leda laget.
Gehrkes förkärlek för svenska spelare är bra och behövligt, men det MÅSTE balanseras med producerande utlänningar. Utlänningar som, just det -tar plats. Även om det sker på bekostnad av svenska talanger.

Om Gehrke inte inser denna enkla matematik finns det ingen framtid för honom i en liten klubb som Jämtland. Här, precis som i Umeå, är utländska profiler ett måste. Att som vissa kanske säger, att Krayem och Jordan spelar väl mycket för sig själv och att laget blir lidande, håller inte. De lyfter både Umeå och Ligan. De avgör matcher. Som i kväll. Vi behöver såna stjärnor. Ja, Jämtland behöver såna stjärnor.
De år som Jämtland missat slutspel har varit när laget saknar riktiga stjärnor. Som i år. Låt det bli en tankeställare.

Om Torbjörn Gehrke vill bygga ett lag med framtidsutsikter måste han ändra sin verklighetsbeskrivning. Han måste prioritera några högproducerande utlänningar. De kanske inte alltid tänker på laget i första hand eftersom de är individualister till sina personligheter, men det är såna som vinner matcher.

Dwayne Mitchells insats var kort och gott det mest uppfriskande vi sett på hela säsongen. Han var en ledare, en skytt, en returtagare, en passare och en en-mot-en-spelare på samma gång. 32+11+6 är siffror som inte ens Zabas hade som bäst. Mitchells grymma insats var värd en seger.

Kort och gott: Flera spelare av Mitchells kaliber. Då får vi hoppet och tron tillbaka.

Ja, men säger någon: har Jämtland vunnit något på den policyn tidigare?
Svar: Nej, det är sant. Men man har åtminstone dragit fulla hus i Sporthallen och gått till slutspel.
Gehrke har en poäng i sitt resonemang, men han går för långt i sitt lagorienterade tänk, där utlandsproffsen ska vara bra komplement till svenskarna.

Pontus Frivold gjorde tvärtom. Han gjorde först klart med sina bärande utlänningar (Peterson, Darboe och Mosley). Den taktiken visade sig vara helt rätt.

Publicerat av

Hans Andersson

7 reaktioner till “Äntligen en ledare”

 1. Jämtland, en liten klubb i södra Norrlands inland. Jämtland har inte sponsorunderlag som lagen i storstadsregionerna. Jämtland har inte en klubbkassa som tillåter lyxvärvningar och ”producerande importer” på den nivå som jag tror du efterlyser. Ett lag byggs inte av en, två eller ens tre spelare. Ett LAG är ett lag, och det är HELT rätt inriktning att börja bygga ett LAG från grunden.

  Årets upplaga av Jämtland är ett långsiktigt projekt. Smaka på ordet – ”långsiktigt”. Det handlar om att få spelare att vilja stanna här av lojalitet och hjärta, spelare som har fått utrymmet och förtroende att utvecklas under en mycket skicklig coach som bygger ett lag, för Jämtland KAN INTE konkurrera med spelarlöner!!! ”Långsiktigt” betyder att man inte förväntar sig omedelbart resultat.

  Så mycket negativt som ni offentliga skribenter över ut över dessa spelare, detta lag – många är bara unga pojkar… hur i h-e tror ni att någon ska ens tänka tanken att överväga att spela i Jämtland framöver?

  Kritik är bra och nödvändigt, MEN det finns olika sorters kritik och så finns det rena sågningar (som jag anser att ni offentliga skribenter ägnar er åt i er oerhört trångsynta inställning att Jämtland tydligen har outsinliga resurser att ”plocka hit” producerande importer).

  Ge upp dessa bittra sågningar, vi är så många som är SÅ trötta på att läsa bara negativt, nattsvart och stundtals till och med rent ut sagt elakt.

  Jämtland tänker HELT RÄTT i att utveckla spelare som får blomma ut och som sedan vill stanna här. Vi kan inte konkurrera med pengar, vi måste ha annat som lockar.

 2. Ja fast det är ju rätt nattsvart nu. JB är ett basketlag på elitnivå. Företag lägger tusentals kronor på sponsring och vill se resultat.

 3. Maria har ju rätt i att budget inte är i topp, inte jämfört med LF, Sundsvall m.fl. Men jämför man med Solna, Nässjö, Örebro, Södertälje, Umeå – då är inte Jämtlands budget så dålig. Kanske till och med bättre än de lagens. Laget är inte heller yngre än de lagen. Det är en riktig skitsäsong JB gör, och man kan inte hålla på att skylla på saker som inte är sanna. ”Satsningen” på långsiktighet och unga spelare blablabla, det har man hört till leda nu. Laget ska slå Nässjö, Örebro, Umeå, Solna varje dag i veckan om man ser till materialet. Jag förespråkar inte hetsjakt och sparka coach mm, men jag tycker man måste vara ärlig.

 4. Larsson, så hur löser du ekvationen glesbygd, få stora, rika företag och sponsorer kontra höga spelarlöner som får spelare att välja Jämtland?

  Fattar ni inte att om man inte har ekonomin kan man inte anställa färdigutvecklade och etablerade stjärnor som peakar i sin kapacitet och karriär? Dags att ta en ekonomikurs? Tycker Jämtland gör det bra som söker alternativa lösningar och trots missgynnsamma förutsättningar strävar efter utveckling.

 5. Riktigt bra krigat i går Jämtland ! Trots förlusten var det en av få matcher den här säsongen som var riktigt kul och spännande att se på. Visst var det synd att det bl a slängdes bort lite för många bollar i försök att få till fast breaks och att Andreas och Dees treor inte satt, men vilken kamp vi fick se från de flesta i laget under stora delar av matchen. Bra jobbat, fortsätt så. Jag kan hålla med om att bloggen och andra varit väl negativa ibland och redan tidigt på säsongen dömt ut laget som chanslöst vad gäller slutspel. Mest troligt blir det inget slutspel. Har sågningarna hjälpt det unga laget att prestera bättre ? Knappast, förmodligen tvärtom. Pressen har ökat och låsningarna blivit fler. Samtidigt håller jag med om att det varit en del felvärvningar och förmodligen skulle man ha gjort något åt det i ett tidigare skede. Jämtland har inte råd med en främlingslegion, men att ha några bra – men inte de allra dyraste – importerna behövs för att de unga svenskarna ska orka med och gå framåt själva. Jämtland har inte den starkaste ekonomin i basketsverige men det har inte t ex Umeå, Nässjö eller Örebro heller. Sen gör det ju förstås en del för ekonomin om det är 5-600 på matcherna eller 1 000. Satsa för framtiden, helt rätt. Men fansen och sponsorerna behöver en del framgångar under tiden också, annars går dem till andra sporter. Basketen har länge haft ett mycket starkt stöd i Östersund och det enda laget på elitnivå, men nu får man också slåss med fotbollen och hockeyn. Med de unga killarna som bas och Gehrke ser jag ändå ljust på Jämtland baskets framtid. Heja Jämtland !

 6. Obelix, Jämförde du precis Jämtlands budget med Solna och Södertälje och att de skulle kanske ha bättre budget? Är det ett skämt?
  Herregud vad låst du är om du tror det. Det är inte ens nära.
  Södertälje är där dem är just pga Budget. En budget Jämtland är inte ens nära och lär aldrig ha.
  Om du vill veta lagens budget. Kolla i tabellen. Matte ljuger aldrig.
  Du får det du betalar för och satsningen på långsiktighet om man nu håller sig till det är enda rätta för att kunna ha en chans att slå lag med större budget.

 7. Laget är inte utan erfarenhet. Många spelare med rutin och ska spela mycket bättre med riktig coach. Karlsson och Rönnström och LF-killen har spelat mycket basket tidigare. Sluta prata om laget unga. Coach bluffar alla för att gömma sig själv. Inte topplag – ok. Men mycket bättre än sist om bra coach.

Kommentarer inaktiverade.