Lellens stipendium

I samband med matchen Jämtland Basket-Umeå delades det ut tre priser från Lellens (Lennart Johansson) stipendiefond (alltså inte Årets spelare även om det i framtiden kanske blir liktydigt). Valen föll på Olle Lundqvist, Jämtland Basket och Emilia Axelsson, Östersund Basket, när det gäller ungdomsspelare och Åsa Engberg Blomgren på coachsidan.
Olle är den klart största talang som fostrats i Jämtland och mycket väl värd priset. Han ingår i Jämtlands ligatrupp och har redan fått debutera i Basketligan. Det gjorde han som 14-åring mot Uppsala. För övrigt som den klart yngste spelareb genom tiderna. Vad månde bliva av denne spelare?

Emilia är precis som Olle uttagen i landslaget och väldigt ambitiös. Hon har i flera år rest från Hammarstrand för för få träna och spela med flick- och damlaget. Inte dåligt. Årets säsong har dock inte alls blivit som tänkt. Emilia har haft stora problem med en fotledsskada och därför missat både landslagssamlingar och division 1-spel.

Åsa Engberg Blomgren har tillsammans med maken Krister i flera år jobbat som coach med ungdomar. Hennes stora basketkunskap, planeringsförmåga och pedagogiska sinnelag har varit bärande faktorer för att utveckla flickspelare i Jämtland och Östersund Basket. Det är coacher som Åsa som bidragit till det ”ungdomsrevolution” vi ser växa fram inom Jämtlandsbasketen.
Förra året kröntes med en URM-final och tidigare har hon med framgång coachat lag i bland annat Scania Cup och andra internationella turneringar, bland annat i Danmark.

Lellens stipendium har delats ut sedan 2007/08 och är ett uttryck för Lennart Johanssons sista vilja innan han så oerhört tragiskt avled, alldeles för tidigt. ”Lellen” värnade om ungdomarna och dess basketfostran och ville gärna bidra till att inspirera spelare och ledare i Östersund och Jämtland.
– Vi är sex personer totalt som ingår i juryn. Vi var alla nära bekanta med ”Lellen” och hans sista önskan var att donera en summa pengar till dessa stipendium, för att sporra pristagarna, menar Mats Lundqvist.
De övriga i juryn är Thomas Persson, Mikael Molin, Rudi Hellström, Hasse Lindqvist och Hasse Widell.

Publicerat av

Hans Andersson