”Bättre än i fjol”

Ett missat slutspel ger konsekvenser för Jämtland Basket.
– Det påverkar oss. Vår bild är att vi inte kommer att nå målet om 200 000 kronor i plusresultat utan att vi får jobba för ett nollresultat i stället, säger klubbdirektör Peter Johansson.

Fjolårets framgång med SM-slutspel gav flera positiva effekter för Jämtland. Inte minst ekonomiskt då flera samarbetsavtal är kopplade till om det blir slutspel eller inte.
– Så är det. Slutspel är mycket viktigt. vi märker också att publikintäkterna faller ganska drastiskt när vi inte vinner matcher. Vi vet att mellan 400 och 600 personer i så fall väljer andra kvällsaktiviteter.

• Hur kompenserar ni ett missat slutspel?
– Det är bara att jobba hårdare. Januari, februar och mars blir jätteviktiga månader för oss.

Fredagens stödmatch mot Umeå var i alla fall en välkommen kassförstärkning. 160 företag och privatpersoner gick in och betalade publikentrén, vilket gjorde att Jämtland fick in strax över 320 000 kronor.
– Vi är nöjda. Det var lite bättre än i fjol, bland annat eftersom vi har haft en längre säljinsats, säger ”Pecka” och påpekar hur imponerad han är att Jämtland Basket varje hemmamatch kan samla cirka 160 personer till ”Before Basket”.
– Jag tror inte att det är många företag eller klubbar som kan komma upp i de siffrorna.
• Hur besviken är ni över säsongens resultat rent sportsligt?
– Det är trist om vi missar slutspel. Men vi känner oss trygga med den långsiktiga satsning som vi gör. Det som hänt i år kommer inte att betyda att vi ger vika för vår långsiktiga linje. Vi hoppas kunna fortsätta att bygga på våra unga spelare.
Peter Johansson betonar att de fyra unga förvärven i år, Gustav Hansson, Niklas Larsson, Jesper Eliasson och Mattias Markusson, alla varit bra värvningar.
– Vi fortsätter på vår talangutvecling och siktar på att ta oss upp till Basketettan med vårt utvecklingslag. Vi planerar också inför nästa år med vårt herrlag och att försöka ta oss ett steg framåt. Då är det också bara ett år kvar till nya Arenan.
• Kan ni redan nu börja sälja på nya Arenan?
– Det är kanske lite väl tidigt att göra det i vår, men vi vill gärna ha långa samarbetsavtal.

Publicerat av

Hans Andersson

7 reaktioner till “”Bättre än i fjol””

 1. Ärligt Jämtland. Behåller ni samma lag nästa säsong så ger jag upp på riktigt. Snacka om att svika publiken totalt. Det här är inget lag att bygga vidare på tyvärr. Så extremt tråkigt lag att se på som inte alls verkar ha roligt på planen (iof svårt när man förlorar hela tiden) men känns som att det är NOLL lagkänsla. Värsta jag sett hittills. Men visst, vill ni att nästa säsong ska se likadan ut så varsågod, läktaren töms sakta men säkert.

 2. Det är många som jämrar sig över att JB har tänkt om och försöker att bygga något på sikt. Men vad är alternativet?
  Är det bättre att ta in billiga och halvkassa utlandsproffs som byts ut för varje säsong och tar värdefull speltid av talanger?
  Är det bättre att gå till slutspel som sista lag och vara chanslöst?

  Nu är utfallet av den här säsongen sämre än vad man hoppats på och jag håller med om att man inte hittat rätt med utlandsproffsen. Däremot har man fått hit en bra coachduo och flera spännande talanger. Hade man haft tur med rekryteringen av utlandsproffs är jag övertygad om att läget varit annorlunda. Rekryteringen handlar just om tur när man jobbar med de begränsade resurser JB har.

  Till nästa säsong hoppas jag på mer tur med värvningarna eller att sponsorerna skjuter till för att ta in några säkra kort. Med lite bättre flyt i början av säsongen går vi mot slutspel!

  Det kommer många spännande ”egna” produkter (läs från Östersund Basket) kommande åren. Med ett lag i division ett och ett ligalag som vågar släppa fram talanger går vi en ljus framtid till mötes. Väljer vi det andra spåret med många billiga utlandsproffs kastar vi bort potentiella ligaspelare från närområdet och fortsätter harva i botten av ligan eller t.o.m. ramlar ur. D.v.s. OM inget magiskt händer som utökar kassakistan rejält.

  Jag tror på idén även om det inte är jätteroligt att vara supporter just nu!

 3. Varför erkänner inte Gherke sitt eget brutala misslyckande som coach?
  Knappt en spelare har utvecklats under hans säsong och han verkar helt ointresserad av vardera spelares styrkor. Var och varannan match byts det strategi och har man ett gäng gröna killar kan man ju förstå att det blir alldeles för svårt att lära sig. Knappast ett sätt att bygga självförtroende på.

 4. Bluff coach. Har aldrig lyckats med NGT lag ensam. Kings var bra asscoach som vann för coach. Allt annat har misslyckats. Snacka kan han bäst av allihopa!!

 5. Flera av de sågande kommentarerna här på bloggen har fått mig att tänka lite.
  Varför stänger jag alltid av datorn och känner mig alldeles deppig efter att ha läst det som står? Är det verkligen bara för att det är min bror som sågas som det sätter sig så hårt i bröstet eller kan det vara något mer?

  Jag tar en minut, och funderar över vad som kan göra JB till en stadigt levererande klubb in Östersund som lockar bra spelare och som ses som en klubb med härlig idrottsanda med skön känsla där man som spelare får utvecklas i en positiv miljö och där åskådare kommer för att dom vill se basket liras på en så hög nivå som möjligt trots förluster på vägen?

  Ekonomin spelar naturligtvis en oerhört stor roll. Man måste jobba ihop en plan där man kan bygga en framtid med enormt dåliga ekonomiska möjligheter. Har man inte pengarna kan man inte köpa in vilka spelare som helst och då måste något annat locka. Vad? Det tror jag klubben har koll på och jobbar allt vad dom kan för att hitta lösningar.

  Laget, vad består det egentligen av? En coach, assisterande coach, fystränare, rehabteam, mentor i näringslära, klubbdirektör, ekonomiansvarig, materialförvaltare…jag har säkert missat fler men det är många redan.
  Alla dessa pusselbitar måste fungera tillsammans, ha en tydlig målsättning och en tydlig filosofi, tro på den och sen använda sina personligheter för att jobba mot denna målsättning. Vacklar en av dessa faller allt, men visst är det coachens uppgift att limma ihop och svetsa samman allt detta. Med en tydlig filosofi och med klar och ärlig kommunikation kommer man långt. Jag vet att min bror jobbar hårt för detta.

  Vad mer? Jo, alla runt laget, supportrar, sponsorer, media. Även dessa roller väger tungt i arbetet mot framgång och ju större ansvar alla tar för sin roll desto starkare blir laget.
  Här gäller det nu för staben att hålla huvudet kallt, att omge sig endast av positiva inflytanden och såga allt annat. Jobba för basketens framtid i Östersund, för den behövs, inte minst för era ungdomars skull då det i en positiv atmosfär frodas framgångar.
  Det är svårt när många sågar, är elaka och är en del av problemet i stället för en del av lösningen. Men det kan gå. Om man visar att man älskar det man gör, om man ger positiva kommentarer, står stadigt på jorden, håller sig till sin filosofi och målsättning med blytung beslutsamhet. Visst tappar man kortsiktigt en skara människor som inte tänker lika, som har andra ideer, men då behövs alla de som tror och kan se vad slutmålet är vara högljudda, ropa högre än de negativa rösterna. Då bygger man hela lagets förtroende både i sin ledares filosofi men även i deras individuella prestationer.
  Guppig och korkig blir vägen när man inte har råd att köpa sig in i elitskaran, men om vi inte tror att det finns en väg till framgång trots detta, vad är då poängen med det hela?

  Min bror skulle säkert önskat ett annat resultat än vad som visas men jag kan lova och svära vid mannens integritet och kärlek för sporten. Stötta honom, ge honom positiv kritik, lyft upp, lyft fram det som är bra så kommer känslan runt hela Jämtland Basket att få en enorm skjuts.
  Att ignorera negativitet och vara tyst är lika med ett tyst medhållande så jag önskar innerligt att i framtiden se flera högljudda positiva inlägg och kommentarer där man snarare fokuserar på det positiva i stället för det negativa.
  Bloggaren har sin roll att spela, har gjort det länge och gjort det bra, det är de totalt meningslösa kommentarerna som inte ger något poitivt åt laget som behöver motarbetas av alla som har förmågan att vara en motvikt.
  Brorsan behöver det, spelarna behöver det och jag tror minsann att Östersund behöver lite varma solstrålar så här i midvintern.
  För nu blåser det kallt om öronen där uppe, det känner även jag.

  Jag ska titta på matchen mot LF ikväll via Web TV när jag lagt barnen och jag ser fram emot detta, även om det blir förlust, för jag ser och känner er motivation till varför ni gör det ni gör och jag tror stenhårt på att en dag, en match så vänder det och då vill jag vara en av dom som var med hela vägen. Och går det till sist åt pipsvängen vill jag definitivt inte vara en av dom som kan sitta där och säga ”jag sa ju det”, nej, jag vill vara den som kan säga ”Jag gjorde vad jag kunde för att stötta, jag gjorde min lilla, lilla del genom att betala min Web avgift och lägga mig sent på en skolkväll efter att ha sett grabbarna spela”.

  Det KAN gå! Det SKA gå! Det KOMMER att gå!

  Ett innerligt LYCKA TILL ikväll!!!!!

 6. Kloka ord Ursula, kan inte sagt det bättre själv..
  // ensomfunnitsochverkatijämtlandbaskettillochfråniöver30år

Kommentarer inaktiverade.