Mitchell veckans bäste?

Högklassiga siten eurobasket.com kan rekommenderas till alla som gillar internationell basket lite extra. Där får man resultat, statistik och allehanda i formation om det mesta.
Eurobasket.com brukar också ranka veckans bästa spelare i de stora europeiska ligorna samt även en del mindre, till exempel svenska Basketligan.

Jämtlands Trevor Gruis har utnämnts till veckans bäste spelare en gång, efter trippelförlängningsmatchem mot Södertälje.

Den här veckan kan priset mycket väl gå till lagkompisen Dwayne Mitchell. ”Mitch” har svarat för två suveräna matcher. Mot Borås hade han mycket fina 25+7+10 och i kväll mot Nässjö följde han upp med 25+7+5, varav han i slutet gjorde sex raka och matchvinnande poäng. Det är insatser av absolut högsta märke.

– Dwayne är väldigt aggressiv och hans spel öppnar upp för både honom och för oss andra. Han är en skapande spelare, en sån som vi inte haft förut, menar Johan Rönström.

– Dwayne gillar att spela en-mot-en och ha bollen i slutet, menar Niklas Larsson.

Båda har helt rätt i sina analyser. Mitchells kvalitet är exakt vad Jämtland behöver. Ja, kanske inte försvarsspelet, där det fattas en del, men det beror också på att hsn är större än alla andra guards i ligan. Med sina 196 centimeter är det inte lätt att hänga med alla små ”vesslor” som Miller, Roberson och Jackson.

Det är i offensiven som ”Mitch” har gett Gehrkes lag en ny dimension. Hans förmåga att slå sin motståndare och komma till skott är ovärderlig. Det gav till exempel hela 12 straffkast mot Nässjö och det har resulterat i ett anfallsspel som plötsligt är mer mångfacetterat och svårläst.

Mitchells pg-spel innebär också att det övriga laget får mer utrymme, fler öppna skott. Det är med andra ord det klassiska receptet för att dels vinna matcher, dels få andra spelare att tända på alla cylindrar.

Bloggen har pekat på detta scenario tidigare och i sammanhanget gärna lyft fram Umeå som exempel. Där har Krayem och Jordan varit de ”konservöppnare” som bidragit till segrar och starka insatser av hela laget.

Jämtlands lagledning har dock velat undvika att bli alltför beroende av ett par stjärnor, vilket inte alls är fel. Så tänker nog alla coacher. Gehrke/Brlek har en plan att många spelare ska kunna producera. Helt rätt. Problemet har varit att väldigt få har klarat av att profilera sig lite extra; vara matchvinnare.

Nu gör Dwayne Mitchell precis det som vi har hoppats på. Han tar initiativ. Sätter skott. Frispelar. Drar på sig fouls och får straffkast. Han tar över matcherna i slutet (och älskar det!). Han är den profil vi saknat.

– Jag tycker också att Trevor och Dee börjar hitta varandra bättre. Det märks att vi har spelat ihop en tid. Pusslet börjar sitta, menar Rönström.

Bloggen har fått kritik för att vi höjer Mitchell till skyarna, men frågan är då vilken kravbild man har? Med tanke på vilken blandad kvalitet vi sett hos vissa guards genom åren, är Dwayne Mitchell skyhögt överlägsna ganska många.

Nu börjar vi också förstå varför eurobasket.com utsåg Mitchell till Israels bästa spelare för fyra-fem år sedan. Egentligen är det en oerhörd merit och en nivå som kanske bara en Jämtlandsspelare överträffat.
Vi pratar förstås om ”the one and only” Marcus Liberty, som sommaren 1997 värvades till Jämtland Ambassadors av Scott Fields.
Liberty hade cirka tio år dessförinnan rankats som den bäste high school-spelaren i hela USA! Han hade senare även spelat NBA-basket med Detroit Pistons och Denver Nuggets.
Som bäst snittade Liberty 9 poäng per match i NBA (91/92). Han gjorde totalt 267 matcher, varav 63 i startfemman.

Tillbaka till Mitchell:
Vilken Jämtlandsguard har tidigare haft snittsiffrorna 17 poäng, 5,4 returer och 5,0 assists?
Det är sannerligen inte fy skam av en spelare som dessutom rekryterades för att ersätta Tyler Peters som två-trea.

Tvivlar ni fortfarande?
Kolla då på de här siffrorna och jämför:
James Miller 18+2,1+4,4.
Toni Prostran 16,5+2,8+6,6.
John Roberson 18,3+2,6+5,0.
James Washington 15,8+2,2+5,8.
Jakob Sigurdarson 16,2+3,1+1,8.

Alla har de sämre totalsiffror än Dwayne Mitchell. Den ende som kan mäta sig med Jämtlands nye pg är en viss Omar Krayem.

Om varje pg i Jämtland skulle ha såna siffror skulle i alla fall Bloggen vara nöjd sju dagar i veckan. Amen!

Publicerat av

Hans Andersson