Uppdaterad: Stabilt av ÖB

Östersund tog en fin skalp när man besegrade serieledaren Solna/Branten i damettans fortsättningsserie..
– Vi har hittat en defensiv identiet, säger coachen Dennis Cooper efter 63–47 i egen favör – ÖB:s sjunde seger i vinter.
I en slarvig och misstagsfylld match (totalt 54 turnovers) var ändå Östersund klart bäst. Laget vann första perioden med 16–5, men kunde lilka gärna ha haft en 20-poängsledning om man varit mer noggrann.
Det höll på att straff sig eftersom Solna såg sin chans och tuggade sig nästan ikapp. Gästerna var bara några poäng ifrån innan Östersund kunde gå ifrån.

– Solna bytte till en zon och började också sätta skott. Vi blev långsamma att gå till anfall när vi hade tagit retur, förklarade Cooper, som sedan fick se sitt lag sakta, men säkert gå ifrån till en 16-poängsseger.

ÖB-coachen var nöjd med mycket. Både lagspelet och de enskilda prestationerna fanns där.
– Vi har utvecklat vårt 1–1-försvar på individuell nivå. Vi har blivit starkare och det syntes eftersom Solna sällan kom förbi oss.

• Är det mycket slajdnings- och styrketräning som ligger bakom?
– Nej, det handlar bara om att jobba. Hitta djupa positioner. Vi har förstås ett konventionellt hjälpsystem i lagförsvaret, men vi vill också att varje spelare ska själv bli så bra de kan för att kunna stoppa sin motståndare. Det här har tjejerna snappat upp.

Östersunds starka försvar och även helplanspress i andra halvlek, satte griller i Solnaspelarnas huvuden. Det tvingade fram turnovers och sedan lätta poäng för ÖB.
– Andra halvlek är rätt bra överlag. Det märks också att vi är mentalt starkare och inte får sådana mentala svackor som vi fick före jul. Då kunde vi bryta ihop när vi fick många poäng emot oss.

Bäst i ÖB var som vanligt Jessica Babe. Den amerikanska guarden tillför så mycket kvalitet och personlighet till laget och det är inte konstigt att Dennis Cooper vill behålla henne.
– Det hänger i luften just nu hur det blir. Jessica trivs här, men hon funderar också på vad hon ska göra med livet i stort. Vi har pratat med henne och nu får vi se hur det blir.

• Vad säger du i övrigt vad gäller enskilt spelarberöm?
– Alla spelare gick in och gjorde ett riktigt bra jobb. De vågade och visade vilja och kampanda. Alexandra Andreou tog tio returer och Hanna Nordin hade en bra sekvens i andra halvlek där hon också jobbade bra på returerna. Stina Dahlin är också väldigt värdefull, inte minst som viktig spets i pressen.

Publicerat av

Hans Andersson