EXTRA: Jämtland flyttas upp

Det blir inget kval till division 1 för Jämtland U. Kvalet ställs in och serien kommer att utökas och bestå av 13 lag.
Orsaken är bland annat att ett kval hade blivit mycket krångligt att pussla ihop. Flera av klubbarna hade spelare utspridda på andra matcher, USM samt ungdomslandslag och det gjorde det svårt att lägga ett vettigt schema.
En annan faktor är att förbundet, som Jämtlands Peter Johansson säger, ”vill ta höjd” om det skulle vara något lag som hoppar av i sommar.
– Vi var mitt inne i en process där vi försökte hitta ett spelschema, men vi såg att det skulle bli väldigt tajt med tid och en mycket komplicerad lösning att hitta speltillfällen samtidigt med USM, URM, landslagssamlingar och distriktslagturneringar. Det här är en smart lösning, säger Johansson som tycker det är ”jätteviktigt” att Jämtland får upp ett U-lag i ettan, speciellt nu när klubben ”svämmar över” av talanger.
– Det blir en mer attraktiv produkt att spela basket i Jämtland när vi kan erbjuda spel även i ettan. Det gör att vi kan locka spelare också utifrån.

Jämtland, Högsbo och Lobas flyttas upp direkt medan vinnaren av Köping/Dolphins och Central/Nacka tar de två sista platserna.

Coachen Zeljko Brlek är förstås glad, men han var också väldigt laddad för kval, med ett lag som hade förberett sig noga.
– Det känns lite konstigt ändå. Vi har byggt upp ett lag som hade varit kul att vissa upp, säger han.

Peter Johansson påpekar en viktig sak mitt i allt.
– En del av våra spelare hade fått väldigt många matcher att spela i vår om det hade blivit kval. Olle (Lundqvist) skulle ha haft 21 matcher till om vi räknar in Jämtland, Östersund i USM och landslaget. Även Daniel (Johansson) skulle ha spelat ungefär lika många. Jag tror de tycker att det blir skönt med åtta färre matcher.

Publicerat av

Hans Andersson