”Det var obeskrivligt”

Två före detta Jämtlandsspelare fanns alltså med när Norhtland vann SM-guld i torsdags. Moa Lundqvist och Olivia Lindgren.
– Det var obeskrivligt, säger Lundqvist till Bloggen.
Guldfirandet höll på länge i torsdagskvällen och Moa Lundqvist kunde bara sova i tre timmar innan det var dags för väckning på fredagen.
Då hade hon förstås hela guldfinalen på näthinnan. Från början till slut.
– Det var riktigt mäktigt att ta guld och få göra det på hemmaplan. Vår publik är helt underbar.

2 632 åskådare – en fullsatt Luleå Energi Arena – stöttade Northland och bidrog förstås till guldet.
• Finns det något annat lag som är i närheten av ert publikstöd?
– Nej, nej. De är vår sjätte spelare.
Både Moa och Olivia är alltså fostrade i Jämtland. Det är faktiskt deras två två föräldrar som lagt grunden, Eva Lundqvist och Bibbi Lindgren. De coachade Jämtlands F95-lag i totalt åtta år.
– De har betytt jättemycket för oss, menar Moa.
De båda 20-åringarna har fått oväntat mycket speltid denna debutsäsong i ligan. Olivia Lindgren har snittat hela 11,45 minuter i grundserien, Moa har fått 10,03 minuter.
– Det är klart mer än vad jag hade trott. Jag är jättenöjd.

• Ni fick inte spela något alls i SM-finalen – hur ser du på det?
– Alltså… jag hade inte förväntat mig det. Det är jättetajta matcher och det är bara roligt att få vara delaktig i att ta guld. Jag fick i alla fall hoppa in i semifinalen mot Uppsala.
Northlandscoachen Jens Tillman har betytt oerhört mycket för Northlands två guld. Hans fingertoppskänsla och mod att matcha unga spelare har haft stor betydelse.
Nästa säsong ska Luleålaget dessutom försöka sig på en Europasatsning.
– Jag tror absolut att vi är moget för det. Vi har vunnit SM-guld två år i rad och nu är det dags att testa Europa, tycker Moa.

Själv är hon dock inte säker på att få vara med på den resan. Hon överväger att hitta en klubb där hon kan få mer speltid än i år.
– Det är kul att spela i en sån här basketstad, men nästa säsong får jag ingen dubbellicens och kan inte spela med Luleå Stars (i division 1). Det viktiga är att få mer speltid så att jag kan utvecklas, menar hon.
• Om det kommer någon annan klubb och erbjuder dig en stor roll, då…?
– Ja, jag vet inte var jag hamnar. Jag har inte bestämt mig än.
Årets SM-guld är inte det första som bokförs för en före detta Jämtlandsspelare. Linda Norgren, född 1977, vann SM-guld både med 08 Stockholm och Nerike

Publicerat av

Hans Andersson