Dahlins succe i siffror

Jämtlandskvartetten Daniel Johansson, Stina Dahlin, Olle Lundqvist och Emilia Axelsson gjorde alla starka insatser i midsommarhelgens landskamper i England och Skottland.
Som vi berättade i går gick det allra bäst för Stina Dahlin som stod för en succeartad insats i sina två matcher. Här är alla siffror från matcherna som spelades i London (Oakland College) och i Edinburgh, Skottland:

H17: England-Sverige 53-58, Skottland-Sverige 64-71.
Daniel Johansson spelade 11+7 minuter och mot Skottland var han bäste svenske returtagare med sju returer.

D17: England-Sverige 42-62, Skottland-Sverige 44-93.
Stina Dahlins insatser imponerar rakt igenom. ÖB-forwarden gick in helt utan nerver och spelade som om det var en vanlig match i division 1 norra. Hon tog bollen till korgen, gick på avslut utan pardon och sköt med hög procent i båda matcherna.
Om inte det här var ett internationellt genombrott vet vi inte vad vi ska kalla det. Dahlins uttagning till Sveriges bruttotrupp till EM-slutspelet för D18 i höst känns plötsligt fullständigt befogad.
19 poäng, 5 returer och 5 assists mot England (18 minuter) och 20 poäng, 5 returer och 3 assists (17 minuter) mot Skottland.
Minst lika imponerande är Dahlins statistik från strafflinjen: 17/18, varav 11/12 (!) mot Skottland.
Östersundstjejen var överlägset bästa svenska spelare när det gäller den offensiva delen; att våga spela sitt eget spel och driva mot korgen. Trots att hon är debutant i landslaget!
Det här bekräftar det som Bloggen tidigare påtalat; Stina Dahlin är en unik spelartyp, en profil som vi sällan ser. Hon har en härlig och faktiskt även lite osvensk inställning i sitt offensiva man-man-spel: Stina spelar med mod och självförtroende, tar för sig och får saker och ting att hända.
Många tjejer, hur lovande de än är, är ofta försiktiga/osjälviska i överkant. De ”tänker” för mycket, passar gärna bollen en gång extra än går på egna avslut. De är lagorienterade i ”gammal god” svensk stil.
Inte Stina Dahlin. Hon tror på sig själv. Hon tar för sig och är inte blyg att maximera sin egen prestation. Hon vet vad hon kan och sätter sig själv i situationer som hon är trygg i.
Även om England och Skottland inte är några maktfaktorer i europeisk ungdomsbasket, är Dahlins insatser så pass imponerande att man hajar till.
Här har Jämtland fått fram en spelare av internationell klass. Hur roligt är inte det?

H16: England-Sverige 62-80, England-Sverige. 58-72, England-Sverige 61-71.
Olle Lundqvist var sin vana trogen en av banans bästa spelare i varje match. 15-åringen spelade 21, 24, respektive 20 minuter och satte 12, 13 och 13 poäng. I en av matcherna hade han dessutom hela 8 (!) assists.

D16: England-Sverige 50-68, England-Sverige 43-83, England-Sverige 61-55.
Emilia Axelsson svarade för sina kanske bästa matcher i landslaget. ÖB-spelaren noterades för 5, 12 (näst bäst i laget) respektive 6 poäng. Det märks att Axelsson börjar bli varm i landslagskläderna.

Publicerat av

Hans Andersson