ÖB satsar amerikanskt

Östersund Basket kan ha två spelare från USA klara till seriestarten i oktober.
– Vi försöker göra en seriös satsning mot Damligan, säger headcoachen Krister Blomgren.

ÖB siktar alltså på en comeback i Damligan (även om den förra sejouren gick under namnet Jämtland Basket). En stor del i denna ambition handlar om att förstärka laget.
Tre spelare är klara. Dels Northlands SM-guldduo Moa Lundqvist och Olivia Lindgren, som just nu spelar EM-slutspel för U20 i Montenegro, dels guarden Evelina Strömberg från Luleå Stars.

Ett fjärde nyförvärv kan bli klvar i dagarna; skytten Josefin Hellberg, klubbkompis i fjol med Evelina Strömberg i Luleå Stars. Laget var bäst av alla i division 1 och vann den nya superettan med 13 segrar och bara en förlust.
– Vi räknar med att gå i mål med Josefin. Det vi ska göra är att skriva in en klausul i kontraktet att hon kan bryta det om vi inte kan lösa ett jobb till henne.

• Berätta om vem Josefin är?
– Det är duktig skytt och en spelartyp som vi behöver eftersom vår svaghet är just skyttet. Dessutom är hon en glad och pigg tjej som vi fått fina rekommendationer om.
Den nya ÖB-ledningen nöjer sig inte med det. Ambitonen är att förstärka laget ytterligare – med en eller två spelare från USA.
En stor spelare som kan ta positionen fyra och fem (power forward och center), samt en…
– … LeBron James-typ (!). En spelare som kan göra allt möjligt och spela från position 3 och uppåt.

Krister Blomgren tror att utländsk påfyllning är nödvändigt på flera sätt, inte minst för att bli trovärdig i kraftsamlingen mot Damligan.
– Vår vilja är att fylla på med minst en spelare från USA, kanske två. Det är viktigt också för träningarna, att vi får bra kvalitet där.
• Hur dyrt är det att värva två spelare från USA?
– Det är inga jättepengar. Just nu är vi inte så långt ifrån. Det kan hända att vi har klart med den första spelaren i augusti.
• … men redan utan två amerikanska spelare bör ni kunna gå till superettan – eller hur?
– Ja, med tanke på hur serien såg ut i fjol, tror jag det.

En annan del i Damligasatsningen är det utlandsläger till Litauen som Östersund ska åka på i september. Lägret kommer att hållas strax efter det att Östersund Basketgym har varit på samma ställe, någon vecka innan.
Östersund Basket (tidigare Jämtland U) och Östersunds Basketgymnasium har tagit för vana att arrangera höstläger utomlands. Tidigare har man varit i Slovenien (i samband med EM) och Barcelona. Syftet är att sporra spelare och ledare, men också i utbildningssyfte.
– Vi kommer att vara på en av de största basketskolorna i Litauen.

Träningarna kommer bland annat att ledas av coacher från Litauen och vi ska även ha coachcseminarium, berättar Krister Blomgren.
För de A-lagsspelare som även studerar på Östersunds BG, blir det alltså två utlandsläger: tala om en fantastisk höststart!

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *