EXTRA: USA-forward klar

Liz Donohoe.
Där har ni årets första USA-förvärv i Östersunds Basket.
– Hon är basketsmart och kan skjuta utifrån, säger headcoachen Krister Blomgren.

Den 22-åriga amerikanskan – som väntar skriva på papperen i helgen – är precis utexaminerad från Oklahoma State University och beskrivs som en hårt jobbande powerforward, med ledaregenskaper och ett bra skytte utifrån.

• Varför fastnade ni för just Donohoe?
– Vi vill ha en spelare som kan skjuta utifrån och som också är en bra person. Liz har fått mycket bra rekommendationer, vilket vi tycker är viktigt. Hon är välskolad och har bra siffror och kommer från en ganska bra skola. Det är många bitar som känns rätt.

En annan betydelsefull aspekt hos Donohoe är att hon verkar vara en naturlig ledare.
– Det syns på de matcher som vi sett henne spela. Hon försöker hjälpa till, hon styr sina lagkompisar vilket visar att hon är en bra ledare.

22-åriga Donohoe är 183 centimeter lång och i grunden alltså en powerforward, en fyra. Men Krister Blomgren räknar med att kunna använda henne på tre positioner.
– Ja, för oss blir hon en trea, fyra och femma. Hon är kanske inte den snabbaste att försvara mot treor på golvet, men om vi vill spela större kommer vi att kunna ha henne där.

Under fjolårets 32 matcher för Oklahoma State – som gick till semifinal i sin Conference – snittade Donohoe 11,7 poäng och 5,2 returer. I två matcher hade hon en double-double och i sex matcher gjorde hon mellan 19 och 23 poäng.
Hennes trepoängsskytte håller godkänd nivå. I fjol hade hon 32,7 procent från trepoängslinjen (33/101).

Liz Donohoe väntas anlända till Östersund runt 10 september, för att hon ska kunna följa med ÖB till det träningsläger i Litauen som startar 11 september.
Om du får önska en idealisk fortsättning på lagbygget; då är väl inte det här den sista pusselbiten?
– Nej. Vi tittar på en spelare till, men som då kan komma in senare under säsongen. Det optimala ör att vi kan ta in en rätt stor trea, som även kans pela tvåa och fyra. Gärna en skytt till, så att vi kan få ut motståndarförsvaren längre på golvet.

Ytterligare en USA-spelare är viktigt för att ÖB ska kunna göra allvar av sina planer på att gå upp i Damligan.
– Redan med dagens lag tror jag att vi kommer att bli ett topplag i serien, men för att klara ett kval mot ligalagen behövs nog en spelare till.
Ett annat glädjebesked är att forwarden Frida Joelsson blir kvar i Östersund. Hon har kommit in på skola på annan ort, men upplever satsningen mot Damligan så attraktiv att hon stannar i klubben.
– Hennes knä (hopparknä) blir allt bättre, men vi har bestämt att hon ska köra rehab så länge det går. Hellre några veckor extra så att hon blir helt bra.

• Hur upplever du läget nu med så många nya spelare i laget?
– Jättebra! Vi har fått fyra riktigt bra svenska spelare, samt en amerikanska. Dessutom räknar jag med att alla våra tjejer som är kvar från i fjol är ett snäpp bättre.
Fotnot: ÖB startar sin lagträning 10 augusti, dock inte i Nya Sporthallen, utan i Torvalla.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *