UPPDATERAD: Ny seger för JBU

Jämtland Basket U vann även den andra träningsmatchen i helgen. Det var dessutom en seger modell tyngre. Rivalen och etablerade division 1-laget Orongo från Sundsvall fick ge sig med 49-61 efter Jämtlandsledning i halvtid med 35-15.

Det innebär två segrar av två möjliga för Jämtland U i helgen.
– Jag är nöjd. Nacka hade med sig två spelare med ligaerfarenhet och Sundsvall har flera spelare med dubbellicenser, säger Zeljko Brlek.

• Vad är du mest nöjd med?
– Att vi kunde lira med 99:or och 00:or i 15-20 minuter och vi då kunde spela likvärdigt. De unga killarna tar för sig. Jag önskar att fler lag vågar ge de yngre spelarna chansen.

Orongo – som föll med sex poäng mot Nacka – kom med hela sin förmodade division 1-trupp, även om den inte är officiellt uttagen än.
– Vi har åtta man som tränar med A-laget. I dag hade vi åtminstone fyra spelare som lirat i ligan. Jag, Oskar Granath, Mustafa Dibba och Marcus Elfving, berättar William Skagius.
• Vad tycker du om Jämtland U?
– De kommer att få ihop ett bra lag. Jag tror att mycket av det beror på coach Gehrke. Han har fått dit spelare från Stockholm som han tror på och som vet hur han vill spela.

Bloggen fanns på plats under slutfasen av första halvlek samt hela andra halvlek. Här är vår reflexion:
• Jämtland luftade alla tolv spelare. Från. 00:orna Adam Johansson och Oliver Gehrke upp till ”åldermannen” Jakob Andersson, 26 år. Brleks lag mönstrade fem spelare med ligarutin; Stefan Zivkovic, Gustav Hansson, Mattias Markusson, Olle Lundqvist och Mikael Jönsson.

• Jämtlands defensiv var utmärkt i första halvlek. Aggressivt och intensivt. Bara 15 insläppta poäng på 20 minuter är lysande.

• Orongo vann andra halvlek med 34-26. Då var gästerna bäst. Ett uppsnäppat försvar och ett rörligare och mer aggressivt anfallsspel gjorde det svårt för Brleks boys. Här skulle vi ha viljat se att Jämtland klart mer hade tagit bollen hårt till korgen. Det blev alldeles för mycket ”bolla gris” utan någon vettig slutprodukt.
Såna gånger, när motståndaren tätar till försvaret, behövs det ofta att någon tar på sig attackkostymen; slår sin spelare i en-mot-en och på så sätt öppnar upp försvaret.

• Flera spelare var klart godkända i Jämtland, men en spelare stack ut extra mycket. Ja, han var faktiskt imponerande bra. Vi pratar om blott 15-årige guarden Adam Johansson. En riktig lirare. Hans kloka bollhantering, hans passningsspel och smarta kroppsfinter samt hans väl övervägda attacker på korgen var… ja, faktiskt smått sensationellt bra.
Plötsligt förstår vi varför han i våras blev utsedd till Årets Miki Herkel-stipendiat.
– Jag gillar inte att betygssätta enskilda spelare, men Adam har varit jättepositiv i helgen. När han började att träna med ligatruppen var han mycket osäker, men på tre-fyra veckor har han vuxit oerhört. Nu tar han för sig på ett helt annat sätt, säger Zeljko.
Stefan Zivkovic insats mot Nacka (där han var mycket bra) och Oliver Gehrke får också högt betyg. Liksom Daniel Johansson, storebror till Adam Johansson.
– Daniel tar otroliga steg hela tiden. Han är så pass bra att han skulle kunna ingå i en ligatrupp redan i år.

Zivkovic glänste till i vissa sekvenser även i dag. Hans snabba och kraftfulla dribblingar i man-man-dueller, hans rutin som PG och hans då och då snygga attacker mot korgen visar att han har klar ligaklass.

Vi noterar också att ryktet om att nye Anton Kobylak Berglund har ”magiska” händer inte är helt fel. Visst hade han en viss felprocent i helgen, men han satte också ett antal ursnygga och långa treor. 19 poäng i går till exempel. Vi gillar helt klart det lilla vi såg av AKB och förstår samtidigt om Luleåcoachen Peter Öqvist ville ha haft kvar honom i Luleå.

Anton – som kommer från RIG Luleå, inte LF Future – är basketuppfostrad i Höken Basket.
– Vi är väldigt stolta och glada över att Anton hamnat i Östersund. Vår ambition är att förse många ligaklubbar med spelare, vi är ingen farmarklubb till Luleålagen vare sig på herr eller damsidan. Vi är en del av SBBF, och ”tillhör” hela landet. Vi ligger i Luleå, och ligger bra här, men vår ambition är att även fortsättningsvis lotsa spelare till hela elitbasketsverige. Gärna till Östersund även fortsättningsvis, säger Fredrik Joulamo, assisterande coach för Sveriges A-landslag och till vardags instruktör vid Luleå BG.

Jämtland-Nacka 81-65
(24-16, 26-20, 15-17, 16-12)
Poäng; Anton Kobylak Berglund 19, Jacob Andersson 13, Mattias Markusson 12, Olle Lundqvist 9, Oliver Gehrke 6, Stefan Zivkovic 6, Adam Johansson 5, Gustav Hansson 4, Daniel Johansson 4, Rasmus Willers 3.

Jämtland-Orongo 61-49
(22-9, 13-6, 15-17, 11-17)
Poäng; Jacob Andersson 12, Mikael Jönson 10, Anton Kobylak Berglund 8, Mattias Markusson 6, Olle Lundqvist 5, Adam Johansson 5, Gustav Hansson 5, Stefan Zivkovic 4, Daniel Johansson 4, Jacob Ward 2.

Publicerat av

Hans Andersson