EXTRA: Ungersk forward

Här är dagens basketbomb:
Jämtland Basket värvar en landslagsmeriterad forward från Ungern.
Namnet: Zsolt Szabo, 202 cm och 29 år.
Szabo har spelat samtliga EM-kval för Ungern sedan 2011.

Sent i kväll landar han på Åre Östersund flygplats.
– Det känns bra. Han har spelat i Ungerns landslag, i flera toppklubbar och fanns i fjol med i Euro Challenge. Han är dessutom i form eftersom han spelat i ligan fram tills alldeles nyligen, säger klubbdirektör Peter Johansson.

Szabo har sedan 2013 spelat för Atomeromu, tvåa just nu i Ungerns högstaliga.

– I fjol snittade han 25 minuter per match, men i år har det bara blivit 15 minuter. Det gjorde att han började titta på alternativ utomlands, menar Peter Johansson.

• Hur har rekryteringen gått till?
– Vi har haft Zsolt på vår lista i höst, men i det första skedet var han lite för dyr. När Dino nu blivit långtidsskadad har vi börjat titta på alternativa lösningar. Då blev Zsolt aktuell.

Kontraktet är skrivet till årsskiftet. Jämtland vet nämligen inte när Dino Cinac kan vara tillbaka.
– Läkarna säger först i januari. Zsolts kontrakt är i första hand två månader långt.

Det låter inte alls dumt. På två månader hinner parterna bilda sig en klar uppfattning om varandra.

Peter Johansson är optimistisk trots att man råkat ut för skador på Srdjan Vukovic och Cinac.
– Ja, vi ser potentialen i den här gruppen. Förutom två större förluster mot de förväntade topplagen (Söderälje och Borås) har vi vunnit eller varit mycket nära i resten av matcherna. Med Szabo in i laget inför de viktiga matcherna i november och december, känns det definitiv som vi är med i ”racet” i allra högsta grad.

Zsolt Szabo har varit framträdande i den ungerska ligan under en längre tid med flertalet semifinaler och finaler i både ligan och cupen. 2013 blev han mästare med sin klubb Atomeromu SE Paks.

– Vi tror att Zsolt kommer att axla Dinos roll på ett bra sätt. Han har ett bra skott, är en duktig returtagare och han spelar med energi. Zsolt har erfarenhet från stora matcher och har internationell erfarenhet. Han kommer dessutom från matchspel så sent som i förra veckan, säger headcoach Torbjörn Gehrke.

Anledningen till att Szabo är tillgänglig för Jämtland är framförallt att han vill prova på att spela i annan liga innan det är försent.

– I och med att vi har två veckor utan matcher efter lördagens match passar det förstås bra att han kommer in nu.

I dagsläget ser det ut som Jämtland får klara sig utan Hussien Tawbe.

– Hussein känner att han är en bit kvar innan han är där han vill vara och vi har inte riktigt den tiden att vänta. Vi får se längre fram. Det är absolut fullt möjligt att han kan vara med på något sätt längre fram, säger Gehrke.

Jämtland spelare alltså nästa match hemma mot Södertälje Kings på lördag med start 17:04. Dagen inleds med match i Basketettan Damer Norra, 14:30, då Östersund tar emot KFUM Lidingö.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *