Sundsvall nära konkurs?

Sundsvalls Tidning rapporterar i dag om det senaste när det gäller Sundsvall Dragons och de seglivade skulderna hos Kronofogden.
Klubben bekräftar att man har en skuld på strax över 900 000 kronor hos Kronofogden.

Borås Tidning har dock gått ett steg längre. Basketbloggaren Nick Rajacic – som under en längre tid grävt i Dragons skuldberg och som varit mycket kritisk både till klubben och till Ligans beslut att godkänna Sundsvall för spel i år – avslöjar sensationella uppgifter.

Rajacic skriver att Dragons skulder hos Kronofogden är ännu större. De ligger enligt tidningen på 1,3 miljoner kronor, där övervägande delen är skatteskulder.
Det värsta är kanske att Kronofogdens utredning i november visar att Sundsvall helt saknar utmätningsbara tillgångar för att täcka skulden!

Dragons har, enligt Borås Tidning, konto hos tre banker; Swedbank, Nordea och Handelsbanken. Hos alla finns 0 kronor på kontot.

Var är pengarna som ska betala spelarnas och ledarnas löner?
Hur ska man betala domarna, kansliet, hallhyrorna??

Dragons har dessutom ett B-lag i division 1, Orongo. Där finns det självklart också utgifter att betala.

Förlåt, men kan det bli mer kritiskt?
Det enda som räddar Dragons från konkurs är förstås att fordringsägarna avstår sina krav. Eller går med på långa avbetalningaplaner.

– Det enda jag kan säga är att vi och de andra involverade parterna i frågan, för en diskussion, säger Anders Öhrn till BT.

Frågan är vad ligan och förbundet säger?
Svenska Basketbollförbundet har alltså gett klartecken till en klubb som efter sju-åtta omgångar saknar pengar att betala löner!
Vi hoppas att det finns någon i förbundet som vill uttala sig om på vilka grunder man godkände Sundsvall?

Anders Öhrn berättar:
– Det är inte första gången vi är i den här situationen och vi har också en plan för hur vi ska hantera betalningen.

Situationen är inget annat än superakut. Vi och andra bloggar (framförallt Borås Tidning) har sedan i våras rapporterat om att Sundsvalls skulder varit mellan 500 000 kronor och 1 miljon kronor – ändå har ingen radikal förbättring skett.

Trots att problemen varit kända sedan länge har Dragons under tiden signerat ett femårskontrakt med Hlynur Baeringson. Man har även värvat en ny assisterande coach i Christer Sjögren – som handplockats från Stockholm.
Båda dessa herrar är förstås inte gratis.

Dragons läge är så prekärt att inga nya spelare kommer att värvas i år. Det bekräftar Öhrn på en rak fråga från ST.
Värva spelare är förstås det minst viktiga. Här handlar det om överlevnad. Inget annat.

I intervjun med ST och Borås Tidning berättar Anders Öhrn inte med ett ord om varför Sundsvall återigen hamnat så illa till. Det är självklart den frågan hela basketsverige vill ha svar på.

Är det dålig planering av intäkter och utgifter?

Har man värvat spelare för pengar man inte haft (troligen)?

Har man tappat stora sponsorer och därmed fått in mindre pengar än budgeterat?

Hemmapubliken – hur mycket betyder det att man ”bara” hade 1052 i snitt i fjol? Är det kanske bara en bagatell sett till den stora bilden?

Har man de senaste åren haft för stor kostym vad gäller spelartrupp och ledare (troligen)?

Publicerat av

Hans Andersson