Seger igen, men…

Utklassning. Från början till slut.
Östersunds damer tog sin fjärde raka seger i division 1 norra. Gästande Lidingö kom utan sina bästa kort och då blev det en promenadseger för hemmalaget med hela 74-29.

Östersund satte nivån direkt genom en aggressiv helplanspress. Det tvingade fram 21 (!) turnovers från Lidingö samt otroliga 17 steals för hemmalaget.

ÖB ledde med hela 50-10 i halvtid och andra halvlek blev förståeligt nog en gäspning. Visst är det roligt med många poäng, men utan nerv och intensitet faller mycket av underhållningsvärdet i basket.

Östersunds andra halvlek var dock inte godkänd. Tempolöst och med låg intensitet. Totalt endast 24-19 för ÖB. Bättre spel måste man kunna kräva av ett lag som leder serien.

Coachen Krister Blomgren roterade friskt på sina spelare. Alltför friskt kan tyckas, eftersom lagets två utlandsproffs, Taylor Wurtz och Elizabeth Donohoe, inte fick spela mer än 18 respektive 16 minuter.
Där har vi en orsak till det dassiga spelet efter paus.

Blomgrens coachning i andra halvlek var besynnerlig. Att sätta de båda utlandsproffsen på bänken så mycket är något som förvånar.
Wurtz och Donohoe värvades till Östersund för att spela mycket och visa vägen för de övriga. Helt enkelt vara de profiler som behövs för både laget, men även de yngre tjejerna i klubben och länet.

Ingen tjänar på att de blir sittande på bänken halva matcherna.
Den här matchningen av topparna i laget har vi sett i Jämtlands damer förut och den är lika obegriplig varje gång. Att coacha demokratiskt, så att alla ska få spela ungefär lika mycket, är helt rätt på ungdomsnivå, men knappast på seniornivå.

De bästa ska självklart spela mest. Annars blir det bara fel, från början till slut.

Visst förstår vi tanken och visst finns det fördelar för bänkspelarna, men…

Med tanke på att grundserien i norrettan bara innehåller nio matcher gäller det att vässa sina vapen inför superettan. Både fysiskt och mentalt.

Dessutom: den publik som kommer till Nya Sporthallen är förstås extra nyfiken på ÖB:s utlandsproffs.
Varken Wurtz eller Donohoe såg speciellt nöjda ut där de satt på bänken i andra halvlek. Förståeligt med tanke på att sex (!) spelare fick mer tid på golvet än USA-duon.

Östersund-Lidingö 74-29
29-6, 21-4, 10-7, 14-12
Östersund: Moa Lundqvist 13, Elizabeth Donohoe 12, Taylor Wurtz 10, Stina Dahlin 10, Linnea Mörtberg 7, Alexandra Andreou 6, Olivia Lindgren 5, Josefin Hellberg 5, Vera Blomgren 3, Sanna Edström 3.
Publik: Cirka 100.

Publicerat av

Hans Andersson