Jämtland slår rekord

Åtta (!) spelare från Jämtland och Östersund finns med på flera topp 3-listor i Basketligan och division 1.
– Jättekul! Spetskompetens ger styrka till övriga laget, säger Peter Johansson, klubbdirektör i Jämtland Basket.

Länets tre elitlag, Jämtland A och Jämtland U samt Östersunds damer, har startat med att vinna tio matcher av 20.
Jämtlands båda lag har vunnit sex matcher av 16 medan ÖB vunnit alla sina fyra.

De tio segrarna speglar sig även i statistiken. Faktum är att hela åtta spelare från Jämtland och Östersund finns med på diverse topp 3-listor.
Corin Henry, Dino Cinac, Taylor Wurtz, Oliva Lindgren, Gustav Hansson, Mattias Markusson, Stefan Zivkovic och Adam Johansson har startat säsongen på bästa sätt.

Allra bäst är Taylor Wurtz, som varit sensationell i sin framfart. Wurtz har klättrat upp på fem topplistor.
Amerikanskan är tvåa i skytteligan, hon tar flest steals av alla och är sex på returer. Dessutom intar hon en andra- respektive tredjeplats i två- och trepoängsprocenten.

• Hon är sensationellt bra – eller hur?
– Det håller jag verkligen med om. Taylor spelar i en annan liga. Hon pratar själv om att försöka ta en plats i WNBA och det visar vilken kvalitet och inställningen hon, menar Hans Vågström, assisterande damcoach.

Vågström håller Wurtz som en av Jämtlands bästa damspelare genom tiderna. Förhoppningen är att övriga dam- och tjejspelare ska bli ta efter.
– När jag är ute bland yngre spelare säger jag till dem att se och lära av Taylor. Den inställning hon har och hur hon rör sig på banan. Hon gör allt med en annan hastighet. Jag tycker att hon är grymt bra. Hon skulle inte göra bort sig i WNBA.
– Samtidigt är det ett givande och tagande. Vi vill att Taylor och Elizabeth (Donohoe) ska leda mer och visa för de yngre spelarna hur de ska spela.

Bara att gratulera headcoach Krister Blomgren till värvningen av Taylor Wurtz. Det är troligen en av de bästa rekryteringar som någon svensk damelitklubb gjort i år.
Corin Henry verkar också vara ett fynd. Amerikanen spelar en stor basket och är tvåa i skytteligan på 21 poäng i snitt. Skadade lagkompisen Dino Cinac är trea.

– Vi letade i somras efter en matchvinnare som kan stänga matcherna. Corin är en sån, menar Peter Johansson.
Vid sidan av Wurtz och Henry finns det ytterligare Jämtlandsspelare som utmärker sig.

Olivia Lindgren är bästa passare i hela division 1.Hon snittar 6,5 målpass per match.
Gustav Hansson håller samma nivå med Jämtland U. Han är hela Sveriges främsta målpassare i division 1, på mycket fina 7,1 per match.

U20-landslagskompisen Mattias Markusson är norrettans bästa returtagare. Den 217 centimeter långe centern tar 11 returer per match i ettan.
Stefan Zivkovic och Adam Johansson är dessutom etta respektive trea när det gäller högprocentigt straffskytte och vad gäller trepoängare.

Publicerat av

Hans Andersson