”Som på 90-talet”

Jämtland Baskets urladdning och seger mot topplaget Norrköping gick verkligen hem hos den kunniga och trogna hemmapubliken.
– Woah! Det här är ju som på
1990-talet (med bland andra Doremus Bennerman, Gerry Besselink, Bo Heiden). Titta vad de kastar sig efter bollarna, ropade en mångårig och trogen Jämtlandssupporter, när Corin Henry vräkte sig efter en lös boll i början på andra halvlek.

Stämningen steg markant i andra halvlek och nådde nästan ett crescendo när Jämtland via Gustav Hansson, Zsolt Szabo och Jaan Puidet, på några minuter, stal bollar och samspelade sig fram till 19-poängsledning.

Det var faktiskt applåder och stämning som i fornstora dagar. Basketfeber kan bara beklaga alla supportrar som brände denna match. Ni missade något alldeles extra.

Vi kan också – än en gång – konstatera att ett aggressivt och tajt försvarsspel är minst lika vackert att skåda som en färgstark offensiv.

Jämtlands defensiva jobb var grymt bra – framförallt under de första 33-34 minuterna. Man mobiliserade allt man hade och högg tänderna i Dolphins från start.
Jämtarna var helt klart berett för strid och satte nivån direkt med att gå upp i ledning.

Niklas Larsson var en av de ”Älgar” som var snabbast ur startgroparna. Han sänkte två treor och en tvåa i den första perioden, samtidigt som han stoppade sina motståndare i det defensiva man-man-spelet.
Jämtlands lagkapten har i sanning vuxit en klass i år. Det beror framförallt på att han tagit ett jättekliv i försvarsspelet. Larssons förbättrade aggressivitet och följsamhet har gett honom en helt ny dimension som spelare.

Ett tydligt bevis för Jämtlands vinnarvilja var den offensiva returtagningen. Hemmaspelarna tog massor av lösa bollar i första halvlek och ledde returmatchen med hela 22-9 (!) efter 20 minuter.

– Jämtland var klart bättre. Jag vet inte om det var Gehrkes taktik, som han hade justerat från förra matchen, men Jämtland ska ha beröm för sin insats, menade Joakim Kjellbom till NT.
– Vi var inte tillräckligt hungriga på bollarna.

Den aggressiva försvarspressen kom att prägla hela matchen. Båda lagen satte fokus på denna bit, men det var Jämtland som lyckades bäst.
– Jämtland var jättebra. Kampmomentet har varit vår styrka i år, men nu blev vi slaget på den fronten. Jämtland vann alla 50-50-bollar, sa Adnan Chuk.

Bredvid honom satt Torbjörn Gehrke och myste. Att kunna betvinga Norrköping på detta sättet är inget annat än ett stort styrkebesked.
– Vi har blivit bättre som lag jämfört med i början av säsongen, men så är det med alla lag. Vi börjar att hitta lagspelet allt mer. Förhoppningsvis finns det ännu mer att ta, menade Torbjörn Gehrke.

Publicerat av

Hans Andersson