”Internationell match”

Dagen efter Jämtlands seger mot Norrköping – då hör vi vad två basketlegendarer i Jämtland tycker om matchen.
Bosse Wagenius, mångårig andrecoach samt en av flera rekryteringsexperter i dag, säger så här:

– Det var framförallt lagförsvaret som bidrog till segern. Varje spelare tog ansvar individuellt att stoppa den spelare i Norrköping man spelade försvar på. Om försvararen blev slagen i ett-mot-ett spelet tog övriga spelare ansvar att hjälpa till både i första. andra och tredje läget.

Thomas Persson, mannen som på
Allvar satte fyr i länets basketbrasa i början på 1970-talet och som senare blev värvad av Alvik och Svenska Basketbollförbundet, tyckte att Jämtland gjorde en fenomenal insats.

– Det var otroligt kul att se Jämtland spela. Det vi fick se var en match av internationell klass med tuffhet och ett fysisk spel. Vanligtvis i svenska ligan brukar det vara ytor och öppet spel och mer utspritt.

– Jämtland har många, som verkligen kan spela både fysiskt och bra. Henry är också tuff, så lirare han är. Nu fick han en annan guardroll och sätta upp spelet i stället för att bara göra poäng.

Thomas Persson njöt verkligen av matchen. Både av små och stora moment.
– Var det första gången Kjellbom blev blockad av en svensk på den distansen?

– Laget har större bredd än jag trodde, Gehrke coachade otroligt bra och utnyttjade alla perfekt i sina roller. Hans val att rotera på Markusson (från bänken) i totalt 16 minuter var perfekt.

Persson – som måste betecknas som en av svensk baskets största ledare under 1970- och 80-talet – gästade Sporthallen även i fjol.
– Då sopade vi banan med Borås. Det här laget ska solklart vara i slutspelet. Det kan bli semifinal om vi kan plocka ett par placeringar till och undvika Södertälje och Borås.

• Vad tror du om Norrköping,
– De kan nog inte vinna SM. De har inte det trepoängsskytte som behövs, bara Micke Lindqvist. Mot Jämtland kom de igång först i fjärde perioden, då de var desperat.

• Du var en av de personer som delade ut ”Lellen”Johanssons stipendium – några kommentarer där?
– Ja, jag måste säga att det är fantastiska meriter på årets stipendiater. Mats (Lundqvist) gör ett helt suveränt fint arbete.

Publicerat av

Hans Andersson