Första 10 fällde Jämtland

Storspelet mot Norrköping var som bortblåst när Jämtland föll tungt mot Nässjö.
– Urladdningen mot Norrköping och den långa resan kostade på, säger Torbjörn Gehrke om 69–88 i baken.

Kontrasten mot måndagsmatchen var fullständig. Då var Jämtland bättre än Norrköping på allt. Nu var det Nässjö som var överlägset, inte i varje moment, men på många.
Det enda som Jämtland var bättre på var returkampen samt från strafflinjen. Men det var en klen tröst.

– Vi borde ha förutsett det här, men samtidigt är det en läxa. Urladdningen mot Norrköping samt den långa resan kostade på. Jag tror att många spelare inte har greppat hur svårt det är att ladda om och fokusera sedan vi gjort en bra match. Att spela i Basketligan kräver hundraprocentigt fokus, det gäller för alla matcher.

Nässjö, däremot, klarade den biten. Smålänningarna kom ut med sedvanlig intensitet och gjorde hela 33–12 (!) i en första period som Jämtland inte lär glömma i första taget.

Hemmalaget sköt ypperligt, inte minst från trepoängslinjen. Redan i halvtid hade man 7/9 från distans.
Det var inget annat än schack matt direkt.
Hemmalaget var snabbare, mer aggressivt och mycker mer hungrigt.
– Vi var ett steg efter hela tiden.

Ingen i Jämtland förmådde lyfta sig till sin normala nivå. Poängligaledaren Corin Henry hade två och ibland tre man på sig och det hämmade förstås hela Jämtlands spel.
– Vi som lag hjälpte honom inte som vi borde ha gjort. Om vi haft bättre bollrörelse hade vi kunnat utnyttja att Nässjö chansade med många spelare på honom.

• Underläge med 23–51 i halvtid – hur tänkte du då?
– Hade det varit 12–14 poäng skulle vi ha kunnat reparera det, men inte 28 poäng. Det enda vi kunde göra var att ta revansch på oss själva och det gjorde vi. Vi vek inte ned oss utan vann andra halvlek.
Gehrke påpekar det positiva i det.
– Det var första gången i år som vi kom igen efter ett stort underläge i halvtid. Vi matchade Nässjös intensitet i andra halvlek.

Nässjös aggressiva försvar var speciellt riktad mot Corin Henry, som återigen hade en mycket tuff kväll. Det här hämmade Jämtlands offensiva produktion och när ingen av Henrys lagkompisar kunde kliva fram, ja då föll hela laget.

Zsolt Szabo var en liten ljusglimt för Jämtland, med 17 poäng, varav 50 procent från trepoängslinjen. Ungraren håller en jämn och stabil nivå och har helt klart fyllt tomrummet efter Dino Cinac på ett fullt godkänt sätt.

Då blir det ingen rolig nyårsafton för dig och laget?
– Njaee, det här är en del av allt. Vi får lära oss och gå vidare.
Nästa uppgift kommer på söndag; mittderby mot Sundsvall hemma i Nya Sporthallen.

Nässjö-Jämtland 88–69
33–12, 18–11, 31–30, 6–16
Nässjö: Mantas Griskenas 23, Dartaye Ruffin 19, Filip Djuran 15, Jonathan Peleg 6, Abdou Medjedoub 6, Kristian Heder Tenell 4, Tanju Youlman 3,Karim Wazzi 2, Hajzer Ismaili. Jämtland Zsolt Szabo 17, Corin Henry 17, Najee White 13, Niklas Larsson 7, Mattias Markusson 5, Gustav Hansson 5, Stefan Zivkovic 3, Jaan Puidet 2.
Publik: 1 200.

Utropstecken!
RETURTAGNINGEN
Den enda kolumn, vid sidan av straffprocenten, där Jämtland var bättre. Seger med 35–30 efter elva returer av Najee White.

ANDRA HALVLEK
En liten tröst. Jämtland hittade en bra intensitetsnivå och vann andra halvlek med 46–37. Bara 6 insläppta poäng i fjärde perioden är mycket bra.

Frågetecken?
FÖRSTA PERIODEN
Den satte tonen för hela matchen. Jämtland var riktigt vilse i pannkakan och tappade fotfästet direkt. Nässjö gjorde hela 33–12. Såna siffror borde vara omöjliga att få i ansiktet redan i början av en match. Torbjörn Ghekres förklaring är att urladdningen mot Norrköping kostade på, plus att den långa resan tog kraft.

CORIN HENRY
Ligans poängkung blev återigen tufft bevakad och hade inget riktigt motvapen mot Nässjös tuffa försvar. En vanringssignal att Henry för andra gången i rad blev så avväpnad i offensiven? Eller också är matcherna bara ett bevis för att basket trots allt är ett lagspel och att även den bästa måste få hjälp från sina lagkompisar.

Citat
– Andra halvlek var ändå en liten revansch. Då matchade vi deras intensitet.
Torbjörn Gehrke.

Statistik
Tvåor: 47–45 procent (Markusson 2/3).
Treor: 58–29 (Szabo 3/6).
Straffkast: 62–71 (White 3/3).
Returer: 30–35 (White 11).
Assist: 17–11 (Henry 5).
Steals: 9–5 (Henry 3).
Turnovers: 9–15.
Speltid: White och Henry 30 minuter, Larsson 29, Puidet 26, Szabo 24, Hansson 19, Markusson 18, Andersson 8, Zivkovic 8, Lundqvist 2.

Kommande match
Söndag, 3 jan: Jämtland-Sundsvall, 16.04.

Publicerat av

Hans Andersson