Gehrke: ”Jag blir brydd”

Första perioden blev återigen Jämtlands fall. Hemmalaget lät Sundsvall stänka i 31–13.
– Jag blir brydd att vi inte lär oss läxan, säger Torbjörn Gehrke efter derbyförlusten med 86–95.

Storspelet mot Norrköping kändes milsvida bort i första perioden. Precis som mot Nässjö kom Jämtland ut på hälarna, utan riktig intensitet.
Sundsvall var snabbare och mer aggressivt på alla sätt. Dessutom sköt ”Drakarna” högprocentigt från trepoängslinjen.

– Vi vet att vi är ett bra lag, men nu startade vi lldeles för långsamt. Vi måste hitta ett sätt att få mer energi från start. Vi behöver mer fokus, mer hunger, menade Corin Henry.
Jämtland och Basketligans bästa målgörare räddade dock kvar sitt lag i matchen. Sundsvall hade inget motvapen mot hans snabbhet och skytte. Redan i halvtid hade Henry 21 poäng och han slutade på hela 37 poäng.

– Vi hade ringat in Henry, Szabo och White som Jämtlands bärande spelare. Målet var få bort åtminstone två av dem. I halvtid hade White 6 och Szabo 0 poäng. Jag sa till laget att det gör inget om Henry sätter 38 bara vi kan kontrollera de övriga två, menade Tommie Hansson.

Sundsvallscoachen fick rätt. White morskade upp sig och gjorde 15 poäng totalt, men eftersom Szabo fortsatte att vara iskall, gick det vägen ändå för Dragons.
Jämtland var lite väl beroende av Henrys produktion. Den ende som var någorlunda het var Niklas Larsson, som satte 13 poäng, varav 3/6 på treorna.

Trots den miserabla starten gjorde Jämtland faktiskt en riktig match av derbyt. Laget kom tillbaka på ett nästan sensationellt sätt och hade Sundsvall i gungning i andra halvlek.
”Älgarna” stramade åt defensiven en aning, men framför allt började man sätta skotten.

Corin Henry var kokhet och med hans offensiva bidrag tände både medspelare och publiken till.
Med 6.50 kvar av matchen, var underläget bara 71–78. Tommie Hansson tvingades till flera time outs för att stoppa blodflödet.
– Det går aldrig att slappna av mot Jämtland. Jag sa innan att de aldrig ger upp. Det var inte kul när de var så nära, med så mycket tid kvar, förklarade han.

Det saknades dock det där lilla extra för Jämtland denna kväll. Torbjörn Gehrke hade behövt klart mer bidrag från Zsolt Szabo, som var iskall matchen igenom, men även från Najee White.
White har en hög maxnivå, men ibland blir han för ensidig och statisk i sina anfallsförsök och tappar bort för många bollar.

Sundsvall kunde hålla ut, men med mycket svett och stort besvär.
– Jag är jätteglad, supernöjd, sa Tommie Hansson.
Från Torbjörn Gehrke hördes inte samma glada ton.
– Jag är nöjd med 13–14 minuter, men det går inte att bara spela halva matcher. Både vi och publiken vet hur bra vi är när det stämmer, men vi måste rätta till hur vi startar matcherna.
Hur gör ni det?
– Vi måste hitta känslan igen, göra ett antal bra viljematcher i rad. Verkligen spela med kamp, som vi gjorde i andra halvlek.

Vad säger du om skadeläget – med Jaan Puidet justerad (spricka i handen efter en smäll på träning)?
– Helt otroligt! Vad är det som händer? Nu måste väl oturen ändå ta slut.

Jämtland–Sundsvall 86–95
(13–31, 21–19, 23–26, 29–19)
Jämtland: Corin Henry 37, Najee White 15, Niklas Larsson 13, Mattias Markusson 9, Olle Lundqvist 4, Zsolt Szabo 2, Jacob Andersson 2, Gustav Hansson 2, Stefan Zivkovic 2. Sundsvall: Charles Barton 27, Ernests Kalve 16, Raymond Willis 12, William Gutenius 10, Hlynur Baeringsson 9, Daniel Eliasson 8, Andre Nilsson 8, Jesper Eliasson 5.
Publik: 914.

Utropstecken!
COMEBACKEN
Underläget på 20 poäng i tredje perioden kändes hopplöst, men icke. Jämtland svarade för en mäktig återhämtning och tuggade ned underläget till blott 71–78, med hela 6.50 kvar. Det var även 79-86 med 3.30 kvar, men då blev det lite väl mycket Corin Henry och för lite produktion från övriga händer. Ändå en mycket stilig comeback.

CORIN HENRY
Jämtlands och hela Basketligans bästa målgörare trivs mot Sundsvall. I segermatchen i höstas satte han 36 poäng, nu blev det 37 pinnar. 5/9 från trepoängslinjen samt 6 returer, 7 assists och 4 steals är en fantastisk sifferrad.

PUBLIKEN
914 åskådare är säsongens högsta. De vaknade till liv på allvar i andra halvlek och skapade en härlig atmosfär.

Frågetecken?
FÖRSTA PERIODEN
Raset mot Nässjö var alltså ingen engångsgrej. Varför ska Jämtland behöva starta så tamt, är det stora frågan. Mot Nässjö var det 12–33 efter en period, mot Sundsvall 13–31. Självklart är det en mental faktor. Jämtland behöver bestämma sig för att uppträda aggressivt i varje moment från start och undvika att ge motståndarna ett onödigt handikapp.

WHITE OCH SZABO
Två av Jämtlands bästa vapen kom aldrig riktigt in i matchen – även om White repade hyfsat mod i andra halvlek. Nio turnovers totalt och för Szabo slutade kvällen med 2/14 i skyttet.

SKADORNA
Jaan Puidet var precis tillbaka från sin hälseneskada, när han åkte på en ny smäll. En spricka i handen efter en smäll på träningen. Beräknas vara borta i flera veckor.

Citat
– Vår publik ger oss en enorm fördel. Om de bara visste hur mycket de hjälper oss. Det var det enda vi sa i en av våra time out, att vi skulle ge publiken något tillbaka för deras enorma stöd.
Torbjörn Gehrke.

Statistik
Tvåor: 46–52 procent (Markusson 4/5, White 7/13).
Treor: 45–35 (Henry 5/9, Larsson 3/6).
Straffkast: 75–83 (Lundqvist 4/4, Larsson 2/2).
Returer: 35–36 (Szabo, White, Henry, 6 var).
Assist: 17–10 (Henry 7).
Steals: 11–8 (Henry 4).
Turnovers: 16–14.
Speltid: Henry 35, Larsson 33, White 30, Szabo 28, Markusson 20, Hansson 19, Jacob Andersson 14, Lundqvist 11, Zivkovic 5.

Nästa match:
Fre 8 jan: Jämtland-Borås.

Publicerat av

Hans Andersson