Larsson inför derbyt

Basketfeber bjuder på ett mycket intressant derbyförhands i dag. Det är kollegan Patrik Sjödin som pratat med Jämtlands lagkapten Niklas Larsson inför matchen.
Här är artikeln:

Niklas Larsson har mest speltid i Jämtland och faktiskt sjunde mest i hela basketligan. 21-åringen har fått coachens förtroende och tagit chansen.

– Jätteroligt! Det är något jag har jobbat hårt för, säger han inför söndagens derby hemma mot Sundsvall.

Den unge Stockholmskillen känner redan i sin andra säsong i Jämtlandslinnet att mötena med Sundsvall är något extra.

– Det kommer mer folk och det betyder mycket för många, säger Niklas Larsson.

För honom är Sundsvallsderbyt speciellt också av en annan anledning. Då ställs han mot jämnårige barndomskompisen Jesper Eliasson, i fjol lagkamrater i Jämtland.

– Vi har spelat tillsammans sedan vi var små och pratar ofta med varandra även nu om hur det går. Så det blir roligt och gör att man vill vinna extra mycket, säger Niklas Larsson.

Han har fått stort förtroende av coach Torbjörn Gehrke. Dels som lagkapten, men även genom mest speltid av alla i Jämtland. Med 32.43 minuter i snitt per match har han en sekund mer än amerikanen Corin Henry och endast sex i hela ligan spelar mer.

– Det är nog framför allt tack vare mitt försvar där jag visat att jag kunnat hålla ner poängen på ”min” spelare och därmed har Gerhke känt att han kunnat ha mig kvar på planen, säger Niklas Larsson.

Trots sin unga ålder har Niklas Larsson flest ligaår i laget. Dessutom känner han att han tagit ett kliv fram till den här säsongen.

– Jag är fysiskt starkare, har blivit mer mogen i mitt spel och har mer rutin.

Niklas Larsson är en mycket stark skytt, framför allt på trepoängarna, men har hittills i år endast ”lossat bössan” fyra gånger per match i snitt utanför strecket.

– Jag borde definitivt ta fler skott, det har du rätt i. Det blir ofta att man vill studsa och gå förbi, säger Niklas Larsson, som gärna skulle vilja utveckla en annan sida i sitt spel:

– Att bli kvickare i anfall och ta bollen mer till korgen, och få en nivå till.

Veckan som avslutas med derbyt mot Sundsvall har hittills varit en berg-och-dal-bana för Jämtland, Efter den klockrena insatsen hemma mot Norrköping i måndags, imponerande seger 67–61 mot ett av ligans topplag, kom en riktig djupdykning borta mot Nässjö två dagar senare. Förlust 69–88 efter en genomblek första halva och underläge med 23–51 redan i halvtid.

– I princip var vi slagna redan efter första quartern. Svårt att veta hur det kommer sig att vi är så pass bra mot Norrköping och två dagar senare inte alls är med mot Nässjö. Det är ett bra hemmalag, men det får inte vara så stor skillnad, säger Niklas Larsson, som dock inte känner någon oro inför Sundsvallsmatchen.

– Är det något vi har varit bra på så är det att vi glömt de dåliga insatserna snabbt och kommit tillbaka starkt, säger Niklas Larsson direkt efter nyårsdagens skottpass.

– Det kändes bra och vi kommer också med självförtroende eftersom vi slog dem i derbyt borta.

Sundsvall, som genom åren annars har ett klart övertag, har haft en omvänd vecka jämfört med Jämtland – förlust 73–82 mot Södertälje och sedan klar seger 98–68 mot Örebro.

Publicerat av

Hans Andersson