Råd till Gehrke

Det sägs att ”goda råd är dyra”. Det gäller inte i det här fallet. Basketfeber bjuder på dem gratis.
Adressaten är Jämtland Basket och headcoach Torbjörn Gehrke.

Anledningen: det lite småtuffa läget med två raka förluster och en ny skada på Jaan Puidet. Men också de frågetecken som har hopat sig efter två raka förstaperioder (mot Nässjö och Sundsvall) som varit under all kritik.

Så här tycker vi att Gehrke ska tackla situationen (vissa råd är kanske redan iscensatta – men vi nämner dem ändå):

1. Gråt inte över all den brutala skadeotur som drabbat Jämtland (även om det är fullt naturligt att fastna i det) – varken internt eller utåt. Prata inte ens om det eftersom det inte tjänar något till. Glöm Jaan Puidet, Dino Cinac och Anton Kobylak-Berglund för de närmaste veckorna. De kommer troligen alla att vara tillbaka först den andra halvan av januari.
Välj den positiva sidan av myntet, för den finns där. Nu får andra spelare, med andra spelstilar, ett jätteläge att blomma ut. Roteringen blir kortare, men det kan absolut fungera bra under en kortare period – om man matchar och tränar laget smart.

2. Fokusera allt på att spela in Jacob Andersson och Olle Lundqvist på position 2 och 3 – som båda två gjorde klart lovande inhopp mot Sundsvall.
För dessa två är det förstås ett drömläge. De närmaste veckorna kommer de verkligen att få chansen att växa in i ligakostymen. Pumpa dem fulla med självförtroende och se till att maximera deras potential. Båda två har stora kvaliteter, som gör att de kan fylla luckan efter Puidet.
Andersson påminner faktiskt om estländaren. Han är stark och oöm, har spelat tuff collegebasket i USA och kan ta vara på sig själv. Han besitter ett bra distansskott och är inte rädd att driva på korgen
Lundqvist är riktig lirare, med ett skott och spelförståelse av hög klass. 16-åringen är en av Sveriges absolut bästa 99:or. Rätt använd kan Olle Lundqvist redan nu göra skillnad i ligamatcher. Så bra är han.
Glöm snacket att Olle är en spelare för framtiden. Han klarar av att lira i ligan i dag. Lundqvist är värd sina 10-12 minuter på sina stora och unika kvaliteter. Sådana här jättetalanger ska inte hållas tillbaka. De ska pushas på, uppmuntras.

3. Korta ned träningarna med 15-20 minuter per pass den närmaste tiden. Obs! Denna punkt är fullständigt självklar, främst av tre skäl:
A. Skadeläget gör att vissa spelare tvingas gå tunga minuter den närmaste tiden. De behöver spara på krutet.
B. Basketettan börjar igen till helgen. Vissa spelare kommer att dubblera och behöver därför gå ned i varv på träningarna.
C. Det är ett sätt att radera bort svackor i matcherna.
Torbjörn Gehrke sa själv efter derbyt mot Sundsvall att laget behöver göra förändringar för att bli jämnare, och det här är troligen en sådan och nödvändig förändring.
Öka istället intensiteten under de kortare passen, allt för att skapa ett högre tempo i laget. Det är ett sätt att hitta rätt direkt i matcherna och undvika dåliga förstaperioder.

4. Attityden från ledare och spelare är aldrig så viktig som när det går lite tyngre. Där kan Jämtland vinna många pluspoäng om man håller huvudet högt och väljer att överbetona allt det man har, istället för att peka på det som saknas. Enkel (idrotts)psykologi.

Publicerat av

Hans Andersson