Så surt

Usch, den förlusten sved!
Jämtland hade slagläge – för andra matchen i rad – men föll återigen på målsnöret.
75-82 mot Nässjö grinade jämtarna i ansiktet.

Totalt sett en okej insats mot ett starkt och väloljat Nässjö. Smålänningarna måste mötas med stor respekt i år och laget har bland annat besegrat Södertälje på hemmaplan.
Ändå. ”Ganska bra” är inget uttryck som räcker för Jämtland just nu.
Det räcker inte med att ha gjort två bra matcher mot Luleå och Nässjö. Man måste hitta ett sätt att överträffa sig självt om det ska bli slutspel.

Torbjörn Gehrke måste på något sätt få sitt lag att framförallt hitta rytmen framåt och även täta till något bakåt.

Det här var tredje raka förlusten mot smålänningarna. Den här svider extra mycket eftersom Malbas samtidigt vände och vann borta mot Uppsala med 81-80.

Därmed minskade slutspelschansen. Sex poäng skiljer, med sex omgångar kvar.
Det innebär att Jämtland måste vinna minst tre matcher och hoppas på att Malbas förlorar alla sina återstående fajter.

Hur analyserar vi då matchen i Nässjö?
Jämtland gjorde en tam första period, 22-28 i baken. Sedan kom laget tillbaka. Gick ikapp och förbi flera gånger, men man kunde inte rycka. Nässjö satte som vanligt upp ett starkt försvarsspel som blev nyckeln till segern.

Raul Jimenez har från start hittat ett spelsätt som fungerar. Spanjoren slår gång på gång sina motståndarcoacher på fingrarna. Han är utan tvekan årets en kandidat till ”Årets coach”.

Precis som mot Luleå hade Jämtland segervittring i slutskedet. Med 2,05 var Jämtland i ledning med 74-73, efter 1+1 av Corin Henry. Men sedan tog det stopp. Djurans trea till 76-74 blev lite av dödsstöten.

Avslutningen av en match som lovade mer var riktigt trist. Var det orken som tröt?
Torbjörn Gehrke matchade bara åtta man – Raul Jimenez roterade på elva.

Anton Kobylak-Berglund, Jacob Andersson och Stefan Zivkovic blev sittande på bänken matchen ut.
Hade det kanske varit smartare av Gehrke att lufta någon eller några av dessa tre – och låta de övriga åtta spelarna andas lite?

Anmärkningsvärt är att Najee White bara fick 14 minuter. Var det en konsekvens av amerikanens osportsliga foul i slutskedet mot Luleå, där Gehrke nu ville göra en ”markering”?
I hans ställe spelade Dino Cinac hela 24 minuter. Jätteskoj att han är tillbaka och vi vet att Gehrke har stort förtroende för sin kroatiske powerforward, men frågan är om det inte blev några minuter för mycket på Cinac.

Jämtland hade 19 turnover mot Nässjös 13. En orsak till förlusten.
I övrigt sköt lagen likvärdigt och det var också helt jämnt i returmatchen.

Plus: Corin Henry var bäst med 26 poäng, men han hade – som många gånger tidigare – behövt bättre hjälp. Niklas Larsson och Zsolt Szabo glimtade till medan Jaan Puidet och Najee White hade en tyngre kväll. Dino Cinac jobbade och slet och hans 9+8 är godkänt efter så lång bortovaro.

Nässjö-Jämtland 82-75
28-22, 18-19, 17-19, 19-15
Bäst i Nässjö: Cole Darling 21, Dartaye Ruffin 19. Jämtland: Corin Henry 26, Niklas Larsson 12, Zsolt Szabo 11, Dino Cinac 9, Gustav Hansson 7, Najee White 6, Jaan Puidet 2, Mattias Markusson 2.

Tvåor: 48-48 procent (Szabo 4/6).
Treor: 30-27 (Larsson 2/3).
Straffkast: 85-87 (Puidet 2/2, Henry 9/10).
Returer: 37-37 (Szabo 10).
Assist: 13-10 (Henry 4).
Steals: 10-5.
Turnover: 13-19.

Publicerat av

Hans Andersson